GÜNDEM - 24 Eylül 2020 Perşembe 12:56

Yazlıkçılar dönmedi, nüfus patladı

A
A
A
Yazlıkçılar dönmedi, nüfus patladı

Başta İstanbul ve Ankara gibi illerde korona virüs bulaşı sayısındaki artış sonrası Muğla’da yazlığı bulunan vatandaşlar dönmek yerine Muğla’da yaşamayı tercih etti. Pandemi ve çocukların uzaktan eğitim süreci ile diğer illerden gelen ve yazlıklarında kalan vatandaşlar, Muğla’nın 1 milyon olan nüfusunu yüzde 100 arttırarak 2 milyona çıktı.

"Yazlıkçılar nüfus kayıtlarını Muğla’ya aldırsın"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 1 milyon yerleşik nüfusu olan Muğla’nın yaz aylarında 4 milyona çıktığını, ilk defa kış ayında yerleşik nüfusun iki katı bir nüfusa hizmet vereceklerini açıkladı. Muğla’nın turizm ilçeleri Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi ilçelerindeki ikinci konutlarda kalan ve geri dönmeyen vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Gürün, nüfus kayıtlarını Muğla’ya aldırmalarını istedi.
Muğla’nın genel bütçeden aldığı ödeneğin yerleşik nüfusa göre alındığını, şimdi bu nüfusun 2 milyona çıktığını belirten Başkan Gürün, merkezi hükümetin bu konuda yeni bir düzenlemeye gitmesini talep etti. Muğla’daki ikinci konutlarda oturan vatandaşların 6 aydan fazla süre kalmaları durumunda nüfus kayıtlarını Muğla’ya aldırmalarını isteyen Başkan Gürün, başta otel ve büyük mağaza zinciri bulunan işletmelerin de vergi kaydını Muğla’ya almaları gerektiğini söyledi.

“Ödenekler gözden geçirilmeli”

Muğla Büyükşehir ve 13 ilçesinin kışlık nüfusa göre ödenek aldığını hatırlatan Başkan Gürün, kışlık 2 milyon nüfusa hizmet vereceklerini söyleyerek bunun mutlaka merkezi hükümet tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Gürün, “Covid-19 nedeniyle ikinci konutlarda kalan misafirlerimiz artık Bodrum’da, Marmaris’te, Datça’da ve Fethiye’de kış dönemini geçirmek için karar almış durumda. Yani bizim kışlık nüfusumuz ile birlikte yazlık nüfusumuzdan burada kalmaya karar verenler ile birlikte iki misline çıkıyor ve belediyelerimiz bu nüfusa hizmet üretecek. Yazlıkçılarımızın yaptıkları iş doğru. Çünkü Ankara’da, İzmir’de ve İstanbul’da Covid’in çok daha yaygın olması riskli bir ortam oluşturuyor. Ama Muğla’da bu risk en az seviyede. Dolayısı ile bizim fiili nüfusumuz 2 milyona yakın olacak. Bizim yerleşik nüfusumuz 1 milyon civarında. Muğla Büyükşehir ve 13 ilçe belediyemizin aldığı ödenekler kışlık nüfusa göre. Bunun muhakkak giderilmesi gerekir. Burada yaşayan insanlar ki, biz bütün altyapıyı 4 milyon nüfusa göre göre dizayn ediyoruz. Bunun da maliyetlere ne kadar etkisi olduğunun herkes farkındadır” dedi.

“6 aydan fazla kalanların nüfusu otomatikman o ile kaydolmalı”

Kanunda yeni düzenlemeler yapılarak bir ilde 6 aydan fazla ikamet edenlerin nüfuslarının otomatikman o ile kaydolması konusunda merkezi hükümete öneride bulunan Başkan Gürün, “Bizim önerimiz, burada kalanların mutlak suret ile 6 ay geçiyorsa eğer Muğla nüfusuna kaydolmaları. Kanunda düzenlemeler yapılarak bir kişinin bir ilde 6 ayı geçen bir kalış süresi varsa otomatikman o ilin nüfusuna kaydolması lazım. Ben yılın yarısından fazla ona hizmet etmek zorunda kalıyorum. Çünkü altyapı, çöp, kanalizasyon, su arıtma gibi hizmetleri o nüfusa göre yapıyorum” dedi.

“Muğla’da kazanan şirketler, vergisini de Muğla’ya versin”

Yaz aylarında Muğla’daki ticari faaliyetleri nedeniyle katma değer üreten başta oteller ve büyük mağaza zincirlerinin vergilerini İstanbul veya Ankara’da verdiklerini, bunun da haksızlığa neden olduğunu açıklayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye ve Menteşe’de faaliyet gösteren otel veya diğer ticari olayların, şirketlerin merkezi İstanbul’da. Ama buradan elde ettikleri katma değeri, vergi gelirlerini İstanbul’a aktarmış oluyorlar. Halbuki bu katma değerler Muğla’da üretiliyor. Bizim yıllardır önerimiz, eğer bir holdingin veya bir mağaza zincirlerinin olduğu şirketin Muğla şubesinden bir gelir elde edildi ise bu gelir Muğla’ya yazılmalı. Elde edilen gelirin İstanbul’a yazılması ile haksız bir durum söz konusu oluyor. Bütün ticari faaliyetlerini Muğla’da yapıyorsa Muğla’ya, Antalya’da ise Antalya’ya, İstanbul’da ise İstanbul’a yazılmalı. Çünkü Belediyeler elde edilen vergiden pay alıyorlar. Bu haksızlığın giderilmesi ve gerçek ne ise ona göre bir gelirin elde edilmesi lazım ki, burada yaşayan yazın 4 milyona kadar çıkan nüfusa belediyelerimiz hizmet edebilsin” dedi.

“Muğla bu dönemde yaz-kış yaşanılacak bir il”

Pandemi sürecinde büyük illerdeki vaka artışı göz önüne alınırsa, Muğla’nın yaz-kış yaşanılacak bir il olduğunu belirten Gürün, “Genellikle Muğlalı maske, mesafe ve hijyen kurallarına en az hata ile uyan iller arasında başta geliyor. Kış aylarını burada geçirmek isteyen hemşehrilerimiz de aynı oranda titiz ve seviyeli insanlar. O yönü ile Muğla bu dönemde kış aylarının geçirebileceği en uygun illerden birisi. Ama genel yönetim tarafından bizim yukarıda açıkladığımız bu önerilerimizin göz önüne alınmasında fayda var diye düşünüyorum” dedi.

Bodrum altyapısı için 1 milyar TL

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yaz aylarında adeta yerli ve yabancı akınına uğrayan Bodrum’un alt yapısı için 5 yıllık dönemde 1 milyar TL altyapı yatırımı yapacaklarını ve bunun çalışmalarının başladığını belirtti. Başkan Gürün, “Bodrum’da Dünya Bankası kredisi ile Turgutreis kanalizasyon ve arıtma, Gümbet’in revizyonu ve son olarak Turizm Bakanımız imzaladığımız protokol ile Torba ve İçmeler arasında isale hattı ve İçmeler arıtma tesisini günlük kapasitesini 37 bin 500 m3/güne çıkaracak aşırı bir imar olmadığı sürece uzun yıllar hizmet edecek bir anlaşma yaptık. Bunun için Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. 2 yıl içeresinde tamamlanacağı düşüncesi var Bakanımızın eğer gerçekleşirse. Bir tek Gündoğan ve Göltürkbükü arasındaki kısım var. Onu da çözdüğümüz takdirde Bodrum’da 10 yıllardır bekleyen altyapı hizmeti tamamen çözülmüş olacak. Bu bizim için çok önemli. Şu andaki rakamlarla Bodrum’a yapmakta olduğumuz ve 5 yıllık dönemde yapacağımız yatırımların yatırımın tutarı 1 Milyar lira. Bu eski rakamla 1 katrilyon. Bu şimdiye kadar Bodrum’un aldığı en büyük alt yapı yatırımı. Kanalizasyon ve arıtma ile ilgili bölümü uzun yıllara sari olarak çözmüş olacağız. Umarım diğer resmi kurumlar ile de sorunları bir şekilde çözüme ulaştırırız. Bodrum’un üstü herkesi, altı bizi yakıyordu. Şimdi o alttaki defoları giderdikten sonra Bodrum uzun yıllar altı ile üstü ile değer olan bur turizm merkezi olmaya devam edecek” dedi.

Su sıkıntısı yok

Türkiye’nin birçok belgesinde yaşanan içme ve kullanma suyu sıkıntısı Muğla’daki barajlardaki doluluk oranlarına göre su sıkıntısının yaşanmayacağını gösterdi. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre, Bodrum’un içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Milas Geyik Barajındaki doluluk oranı yüzde 73,27, Mumcular Barajında doluluk oranı 19,49 olarak açıklandı. Marmaris’in içme ve kullanma suyunun karşılandığı Marmaris Barajında ise doluluk oranı yüzde 100.

Bekir Tosun
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlendi. Yönetmelik, 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 6’ncı maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 292/A maddesine dayanılarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre cemevi, il müdürlüğüne Alevilerin ve Bektaşilerin cem erkanı yürüttükleri meydan adlı bölüm başta olmak üzere; kurban kesim yeri, aşevi, morg, gasilhane, görevli odası, taziye salonu ve diğer bölümlerden oluşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından tespiti yapılan cemevlerinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için yazılı talepte bulunacak. Cemevinin aydınlatma amaçlı enerji tüketimi ile diğer amaçlara yönelik enerji tüketiminin sayaç tefriki yapılmak suretiyle ayrılması zorunlu olacak. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılacak. Yönetmelikte aranan koşulların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderinin fatura ibrazına bağlı olarak ödeneceği il müdürlüğünce cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen cemevleri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl yerinde kontrol edilecek. Cemevi dışında kaldığı tespit edilen ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Başkanlık sorumlu olmayacak. Yapılan kontroller neticesinde fazla ödenen tutarın tespit edilmesi halinde fazla ödenen tutar, il müdürlüğünce yapılan ödeme tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçen süre için 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan faiz uygulanarak geri alınacak.
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Vergi Başmüfettişliklerine Furkan Fırat, Erhan Yaşaran, Hatice Senger Erdoğan, Levent Emre, Bayram Gülçiçek, Barış Gürsoy, Volkan Nurdağ ve Halime Eda Tandoğan atandı. Bakanlıkta açık bulunan Vergi Müfettişliklerine ise Sevil Toprak, Osman Neşet Tandoğan, Erol Cihan Dersinlioğlu ve yapılan yeterlilik sınavda başarı gösteren Vergi Müfettiş Yardımcıları Murat Dönmez, Güler Çelik, Harun Yartaş ve İbrahim Ayyıldız atandı. Atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37’nci maddesi gereğince gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Caner Atasever, Mahmut Kaynar ve Songül Afşar atandı. Tarım ve Orman Bakanlığında ayrıca 5’inci Bölge Müdürü Şahin Çılgın görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında ise açık olan Başmüfettişliklere 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Ercan Sarı, Atilla Özkan, Mustafa Yavuz Ülküm, Birol Baha Bağ, Burak Büyükkuzukıran, Fatih Tuna Tunasoylu, Enes Keten ve Emre İlhan atandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise görevden alındı. Karar ile birlikte 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında açık bulunan İş Müfettişliğine Yasin Zengin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe Müfettiş Eşref İmamoğlu atandı. Karara göre 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aydoğan ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Trabzon Bölge Müdürü Enver Uzun ise görevden alındı.
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.