EĞİTİM - 03 Ocak 2019 Perşembe 10:45

Yeni yüzyılın eğitim girişimcisi bir üniversite öğrencisi

A
A
A
Yeni yüzyılın eğitim girişimcisi bir üniversite öğrencisi

Eğitim sisteminde tespit ettiği aksaklıklara yönelik geliştirdiği çözümlerle elde ettiği başarılarından dolayı 2018 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü tarafından “Yılın Genç Girişimcisi” ödülüne layık görülen İstanbul Esenyurt Üniversitesi Psikoloji 4. sınıf öğrencisi Cihan Buğdaycı, eğitim alanında yaptığı girişimlerin büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Geniş kitlelere kitap okuma alışkanlığını kazandırma amacıyla 2015 yılında “Kitaplaşan İnsanlar Projesi” ile Türkiye’de kitap okuma seferberliği başlatarak çalışmalarına ilk adımı attığını belirten Buğdaycı, serüvenini şu ifadelerle anlattı: “İlk zamanlarda 8 ay boyunca “Kitaplaşan İnsanlar Projesi” herhangi bir katılım toplayamadı ancak pes etmeden çalışmalarımı sürdürerek yenilikçi sistemler geliştirdim. Çalışmalarım 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde Türkiye’de 32 il, dünya genelinde ise Afganistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Rusya ve Almanya olmak üzere 5 farklı ülkede faaliyet gösteren bir projeye dönüştü. Ekibimle birlikte çeşitli dönemlerde köylerde kütüphaneler kurarak, buralarda öğrenim gören öğrencilerin okul ihtiyaçlarını giderecek önemli sosyal sorumluluk çalışmaları yürüttük” dedi.


İlham verici fikirler sıra dışı konuşmalarla birleşiyor

Türkiye’de yaşayan genç nüfusun özellikle topluluk önünde konuşmaktan çekindiğini ve bu kitlelere topluluk önünde kendilerine güvenerek konuşma gerçekleştirmeleri için “Big Passions” isimli konsepti kurduğunu kaydeden Buğdaycı, “Big Passion konseptindeki temel amaç; gençlerin ilham verici fikirlerini sıra dışı konuşmalarla birleştirmek suretiyle topluluk önünde kendilerine güvenerek anlatmalarını sağlamak ve böylelikle konuşmak için gereksinim duyacakları sahneleri, sahip oldukları kabiliyetler doğrultusunda tasarlayabilmektir” diye konuştu.


“Ülkemiz 21. yüzyılda gençlerle farklı bir Türkiye olacak”

Dünyada söz sahibi olacak gençlerin Türkiye’den yetişmesi amacıyla 2018 yılında “Hayali Olan Liseli” girişimini uygulamaya geçirdiğini ifade eden Buğdaycı, “Bu projenin hedef kitlesini yalnızca eğitim alan liseli öğrencilerden seçtim. Proje kapsamında sunulan eğitimleri ise inovasyon ve girişimcilik temelli programlardan oluşturarak sıra dışı bir içerik konsepti sundum. Aynı zamanda yurdun dört bir yanında üniversiteli ve liseli öğrencilerin 21. yüzyıl dünyasını anlamaları için girişimcilik eğitimleri veriyorum. Bu girişimdeki temel amacım 21. yüzyıl becerilerini liseli öğrencilere kazandırmaktır” dedi.

“0-6 yaş çocuk eğitimini her eve ulaştırmayı hedefliyorum”

Çocuk gelişimi üzerine de araştırmalar yapan Buğdaycı, “0-6 yaş çocuk eğitiminin yeteri kadar önemsenmiyor ve her eve ulaşamıyor. Bu problemi “Kampüs 0-6” adını verdiğim bir projeye dönüştürdüm. Kampüs 0-6 Projesi ile “Hamdi Ulukaya Girişimi” isimli programa başvurdum. 7 bin 489 kişi arasından seçilerek Amerika Birleşik Devletleri’ne gidip New York’ta girişimcilik eğitimi aldım. Türkiye’ye döndüğümde ise projemi başlattım. Proje kapsamında geliştirdiğim sistemler ile 0-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik gerekli eğitimleri her eve ulaştırmayı hedefliyorum” şeklinde konuştu.

 

Hayata dair düşüncelerini ve fikirlerini, romandaki kahramanlar üzerinden daha büyük kitlelere ulaştırmak amacıyla yazdığı ilk kitabı olan “Varlığımın Kabul Edildiği Gün” isimli eserini 2017 yılında yayımlayan Buğdaycı, başarılarından dolayı 2018 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü tarafından “Yılın Genç Girişimcisi” ödülüne layık görüldü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Melikgazi Belediyesi’nden glütensiz etkinlik Melikgazi Belediyesi çölyak hastaları ve hasta yakınları ile birlikte glütensiz mutfakta etkinlik düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte çölyak hastaları ve çölyak yakınları ile birlikte glütensiz yiyecekler hazırlanarak hastalığa karşı farkındalık oluşturuldu. Melikgazi Belediyesi, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan, glütene karşı hassasiyete sebebiyet veren, özel beslenme gerektiren çölyak hastalığına karşı vatandaşlara gıda paketleri ile destek olmanın yanı sıra sağladığı eğitimlerle de bilinçlendirmeye devam ediyor. Yıl içerisinde hastalıkla mücadele eden hastalara talepleri doğrultusunda glütensiz gıda paketi yardımıyla destek olan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, toplumu bilinçlendirecek hizmet ve çalışmaları yakından takip ediyor. MELMEK kursları çerçevesinde verilen eğitimle, yaşam kalitesini düşüren çölyak hastalığına karşı mücadele eden hastalar, Melikgazi Belediyesi tarafından tedarik edilen glütensiz malzemelerle kurabiye, pasta, ekmek gibi yiyecekler üretebiliyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sağlayan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Vatandaşlarımızın sağlıklı, huzurlu olmaları bizler için son derece önem arz ediyor. Çölyak rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın glütensiz ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Melikgazi Belediyesi olarak çölyak hastası vatandaşlarımıza destek olmak için glütensiz gıda desteği sağlıyoruz. MELMEK kurslarımızda çölyak alerjisi bulunan hastalara ve yakınlarına, glütensiz malzemelerle yiyecek hazırlayabilmeleri için eğitim veriyoruz. Çölyak ile mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Desteklerimiz devam edecek. Cenab-ı Allah hepimize sağlık, sıhhat nasip eylesin" dedi. Bu çerçevede düzenlenen etkinliğe katılarak hastalığa karşı farkındalık oluşturmanın önemine değinen Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu’na çölyak hastalarına verdiği destekten ve toplum bilinçlenmesi adına sağladığı eğitimlerden dolayı teşekkür etti. Etkinlik, eğitime katılan çocuklara Melikgazi Belediyesi tarafından hazırlanan çanta ve kırtasiye malzemelerin hediye edilmesiyle sona erdi.
Niğde Kimisi gelin kaynana geldi kimisi ise 70’inden sonra Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Yeşilgölcük ve Alay beldelerinde açtığı okuma yazma kursu sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan 12 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Yeşilgölcük ve Alay’da düzenlenen sertifika törenine Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Nurettin Yurtseven, Alay Belediye Başkanı Yusuf Akdemir, Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin, Yeşilgölcük Anadolu İmamhatip Lisesi Müdürü Ahmet Tayfun Eren, Alay İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Bozok, öğretmenler ve kursiyerler katıldı. Törende yaptığı konuşmada bireyin eğitiminin önemine dikkati çeken Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik hayatın her alanında aktif rol olan kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik; "Günümüz dünyasında toplum değişen ekonomik ,teknolojik ve sosyolojik şartlarla beraber kadına her zaman olduğundan daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Cemiyetin her alanında gün geçtikçe rolü daha çok ön plana çıkan kadınlarımızın eğitimden de en üst düzeyde yararlanma hakkının bulunduğunu ve bu hakkın bireye teslim edilmesi noktasında da Devletimizin büyük sorumluluk üstlendiğini görmekteyiz .Ekonomik ve toplumsal hayatta farklı roller üstlenen kadınlarımızın eğitiminin güçlü olması, gelişmiş ve müreffeh bir toplum olma yolunda daha kararlı adımlar atma hususunda bizleri cesaretlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2018 yılında başlatılan “Okuma-Yazma Seferberliği” projesi Ülkemizin dört bir yanında Halk Eğitimi merkezlerimizin koordinesinde okullarımızda açılan kurslarımızla devam etmektedir" dedi. "Okuma yazma bilmediğim için evden çıkamıyordum" Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin Halk Eğitim Merkezleri’nde kurs açılabilmesi için 12 kişi olması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında okuma-yazma kursu için bir kişinin yeterli olduğunu vurguladı. Çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemeyen ve kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ise yaşadıkları mutluluğu dile getirdi. Kursa katılanlar arasında gelin Güllü ve kaynanası Gülderen Erol ile 70 yaşındaki Fatma Soylu da yer aldı. Soylu; "Geçmişte ailem iş yaptırıp çocuk baktırmak için okula göndermedi. Ben çok hevesliydim, çok istedim okumayı. Ama göndermediler" dedi. Bir diğer kursiyer Hanife Atıcı ise, okumayı öğrendiği için mutlu olduğunu ifade ederek; "Okuma yazma bilmediğim için evden dışarı çıkamıyordum. Şimdi her yeri öğrendim, kendim gidip gelebiliyorum. Yeni başlamama rağmen TC’mi bile ezberledim. Daha ne olsun" diye konuştu.