GÜNDEM - 14 Ekim 2021 Perşembe 13:50

Yerel basını sevindiren gelişme

A
A
A
Yerel basını sevindiren gelişme

Torba Yasa’da yer alan ve yerel basın kuruluşlarının kapanmasına, çok sayıda basın çalışanının da işsiz kalmasına yol açacak düzenleme teklifi, TGK ve BİK temsilcilerinin yoğun çabası sonucu TBMM’de önerge ile değiştirildi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Basın İlân Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri temsilcilerinden oluşan heyetin, zor bir dönemden geçen yerel basın kuruluşlarına ve çalışanlarına destek maksadıyla Ankara’da gerçekleştirdiği temaslar olumlu sonuçlandı.

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’li siyasetçilerle gerçekleşen görüşmeler sonucu, TBMM gündemindeki yasa değişikliği maddelerinden biri olan ve özellikle yerel gazeteleri kapanmanın eşiğine getirerek çok sayıda yerel basın çalışanını işsiz bırakacak olan düzenlemedeki “ilan kaybına neden olacak değişiklikler” önerge ile değiştirildi. Yerel basının resmî ilân kaybına sebep olacak düzenleme değişiklik teklifinden çıkarılırken, teklif, basına zarar vermeyecek düzenlemeyle kabul edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, söz konusu düzenlemenin olumsuzluklarını anlatmak için Ankara’da gerçekleşen ziyaretler hakkında şu bilgileri verdi:

“Teklifin yerel basını nasıl olumsuz etkileyeceğini, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’li siyasetçilerle ayrı ayrı görüşerek anlattık. Görüşmelerimizin olumlu sonucunu almanın ve teklifin, basınımıza zarar vermeyecek şekilde düzenlenerek TBMM’den geçmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizlere randevu vererek görüşen ve destek olan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’a, AK Parti Konya Milletvekilleri Gülay Samancı ve Orhan Erdem’e, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Kalaycı’ya, CHP Konya Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Abdüllatif Şener’e, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş'a, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’a ve destek veren tüm milletvekillerine yerel basınımız adına içtenlikle teşekkür ediyorum.”

Türkiye genelinde 8 gazeteciler federasyonu ile bu federasyonlara üye 84 gazeteciler cemiyetini temsil eden Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, açıklamasını şöyle tamamladı;

“Dayanışmamızın ve güç birliği içinde çalışmamızın olumlu sonuçlarından birini daha almanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ankara’daki görüşmelerimizin sonucu olarak, yerel gazetelerimizi kapanmanın eşiğine getirecek yasal düzenlemeden geri adım atıldı. Karşı çıktığımız yasa değişikliği teklifi önerge ile düzeltildi.

Bu olumlu gelişmenin gerçekleşmesine katkıda bulunan ve Ankara temaslarımızda yer alan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri temsilcileri Mustafa Arslan ve Şevket Erzen'e, TGK Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ve TGK Genel Koordinatörü Sinan Tunç’a, milletvekillerini harekete geçiren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu üyesi gazeteciler cemiyetlerimizin değerli başkanlarına içtenlikle teşekkür ediyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.