POLİTİKA - 13 Haziran 2021 Pazar 11:30

Yunanistan’ın ‘ses topu’ uygulaması çevreye zarar veriyor

A
A
A
Yunanistan’ın ‘ses topu’ uygulaması çevreye zarar veriyor

Yunanistan'ın göçmen geçişlerine karşı Meriç sınır bölgesine yerleştirdiği güçlü ses dalgaları yayabilen iki adet Uzun Menzilli Aktif Akustik Uyarıcı (LRAD) sistemine gerek Yunanistan içinden gerekse dışardan tepkiler çığ gibi büyürken, yetkililer ses topunun ekolojik denge üzerinde oluşturduğu tahribata dikkat çekti.

Yunanistan, geçtiğimiz günlerde Meriç sınır bölgesine taşınabilir, güçlü ses dalgaları yayabilen iki adet LRAD sistemi yerleştirmişti. Göçmenlerin geçişlerini engellemek gerekçesiyle Türkiye sınırına çok yüksek ses çıkaran “ses topu” yerleştirilmesine Yunanistan ve ülke dışından gelen tepkiler devam ediyor.

Yetkililer, Yunanistan’ın sığınmacılara karşı çağdışı müdahaleleri gündemde sıcaklığını korurken “ses topu” kullanımının Türkiye- Yunanistan sınırına yakın bölgelerdeki yabani hayat kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvanları da olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Orta ve uzun vadede başta kuş habitatı olmak üzere Meriç boyunca doğal hayatın narin yapısının ve çevresel denge ile tarımsal faaliyetlerin ses topu kullanımıyla bozulma riski yetkilileri endişelendiriyor. Yetkililer, Yunanistan’ın kullandığı LRAD sisteminin genelde askeri amaçlarla kullanıldığını, insanlar üzerinde kullanıldığında çeşitli sağlık sorunlarına neden olabildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Yunanistan’ın sığınmacılara yönelik insani muamele ve AB değerleri ile taban tabana zıt şiddet uygulamalarının bir yenisi olan ‘ses topu’ kullanımı, AB yetkililerini de ciddi ölçüde rahatsız etmiş ve AB Yunanistan’dan açıklama istemişti. Yunanistan her zamanki tavrı ile uygulamasının haklı olduğunu savunarak destek beklerken, AB ses topunu 'tuhaf bir yöntem' değerlendirmesiyle eleştirmişti. Ses topu uygulaması Yunan polislerinin de tepkisine neden olmuştu.

Polis İnisiyatifi isimli polis sendikası, söz konusu cihazların İsrail’de Filistinlilere karşı kullanıldığını belirterek, ‘tüm meslektaşlarını, bu teknolojik silahların kimi hedef aldığını düşünmeye davet ettiklerini’ ifade etmişti. Dünyada daha çok askeri amaçlarla kullanılan LRAD sistemleri, insanlar üzerinde kullanıldığında yön duygusunun yitirilmesine, işitme kayıplarına ve dayanılmaz ıstıraplara neden oluyor.

LRAD kullanımı sonucu uzun vadeli sonuçlar doğurabilen sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor. Sığınmacılara yönelik baskı ve caydırma yöntemlerinin giderek şiddetlenmesi, uluslararası toplumun insan haklarına saygı çağrılarını Yunanistan’ın hiçe saydığının ve yakın dönemde sığınmacılara yönelik insanlık dışı muamelelerini sürdüreceğinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir” dedi.

Utku Şimşek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama Aydın’ın Didim ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edilen şüpheli kıskıvrak yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Didim Narkotik Büro Amirliği tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve satışının önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Zehir tacirlerine nefes aldırmayan narkotik ekipleri başarılı operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgiye göre, bir süre takibe alınan Y.Y. isimli şüphelinin uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan ekipler şüpheliyi kullandığı motosiklet ile yakaladı. Şüphelinin üzerinde, kullandığı motosiklette ve ikametinde yapılan aramalarında; 563,3 gram esrar, 0,66 gram kokain, 2 adet çalışır vaziyette hassas terazi, 3 adet rulo halinde alüminyum folyo, 1 adet esrar öğütme aparatı, 32 adet 7,65 tabanca fişeği, 1 adet komando tabir edilen bıçak ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 16 bin 460 Türk lirası ele geçirildi. Öte yandan narkotik ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir diğer çalışmada da 7,21 gram esrar elde geçirilirken şüpheliler uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapılarak serbest bırakıldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.Y. ise çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Eskişehir Mihalıççık’ın ünlü kiraz ağaçları koruma altında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Projesi kapsamında yürütülen kontroller devam ediyor. Mihalıççık ilçesinin önemli tarımsal ürünlerinden olan kiraz, ülkemiz ve İlçe üreticileri için önemli bir gelir teşkil etmektedir. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, Ankara Merkez Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile 2019 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği’ne (AMS) karşı ari alan tespiti çalışmaları üç yıllık bir izleme sonucunda 2021 yılında ari alan ilan edilmişti. Özellikle yurtdışı ihracatı için çok önemli olan ari alanın devamlılığı kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından yürütülen kontroller aralıksız devam ettiği belirtilen konuyla ilgili açıklamada, "2024 Yılı zararlı izleme ve takip amaçlı olarak Akdeniz Meyve Sineği (AMS) tuzakları asılarak zararlı kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridinde yıl boyunca, diğer bölgelerde ise yaz aylarından itibaren görülmektedir. Akdeniz meyve sineği ürünün pazar değerini yok eder. Akdeniz meyve sineğinin özellikle ihraç edilen turunçgil, nar, şeftali, nektarin ve diğer ürünlerdeki zararı ülkemiz ekonomisi için çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu veya bulaşık olması, ihracatımızı olumsuz yönde etkilemekte ve ürünlerin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kültürel mücadele çok önemlidir. Mihalıççık ilçesinde ari alanın sürdürülebilmesi için kiraz bahçelerine ara konukçuluk eden elma, şeftali, nektarin, kayısı, incir gibi meyveler dikilmemeli ve bunlarla karışık bahçe kurulmamalıdır. Kiraz hasadından sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır. Yere dökülen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli veya kalın siyah çöp poşetleri içerisinde güneş altında 20-25 gün bekletilerek larvaların ölmesi sağlanmalıdır" denildi. Zararlılara karşı etkili mücadele Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerle işbirliği içinde çalışmalarına devam etmekte ve zararlılara karşı etkili mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için çaba sarf etmektedir. Çiftçiler için yapılan bilgilendirme çalışmaları ve teknik destek, kiraz üretiminin kalitesini ve miktarını arttırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Böylelikle, ari alan uygulamalarının başarılı bir şekilde devam etmesi, Akdeniz meyve sineği zararlısının kontrol altına alınması ve kiraz üretiminde verimliliğin artması hedeflenmektedir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin gelir düzeyinin korunması amacıyla yapılan bu çalışmalar, bölgedeki tarım sektörünün gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.