GÜNDEM - 25 Ocak 2022 Salı 11:58

Yutularak tüketilen lezzet 'Arabaşı'

A
A
A
Yutularak tüketilen lezzet 'Arabaşı'

Gastronomi kenti Afyonkarahisar’da kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerinden biri olan ‘Arabaşı’ geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Hindi, kaz veya tavuk etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu arabaşı yemeği asırlardır, komşuların ve akrabaların bir araya gelerek kaynaşmasına da vesile olurken, yutularak tüketilmesi de oldukça dikkat çekiyor.

Afyonkarahisar’da kış aylarının vazgeçilmez damak tatlarından biri olan arabaşı havaların soğumasıyla birlikte sofralardaki yerini almaya başladı. Arabaşının yanında yumuşak hamurla yutularak içilen çorba, 7'den 70'e herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Arabaşı özel hamuru ve içerisindeki baharatları ile damaklarda ayrı bir lezzet bırakıyor.

“Arabaşı yemeği bence hamuru ve çorbasıyla Afyonkarahisar’ın aittir”

Afyonkarahisar’da kış aylarında damak çatlatan bu lezzeti 30 yıldır hazırlayan ve misafirlerine sunan Seher Öztürk yaptığı açıklamada, arabaşı yemeği hazırlamasını ablasından öğrendiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Ablam Almanya’ya gidince artık evde ben yapmaya başladım. Kardeşlerim arasında da beğenildiği için bu yemeği sürekli yapıyoruz. Arabaşı yemeği bence hamuru ve çorbasıyla Afyonkarahisar’ın aittir. Benim çocukluğumda annem yapıyordu. Ben de yaklaşık 30 yıldır her kış ayında bu yemeği yapıyorum. Çorbamız acılı olduğu için nezle, grip ve boğaz enfeksiyonuna kış aylarında iyi geliyor. O yüzden herkese tavsiye ediyoruz. Zaten herkes severek tüketiyor. Ben hep ev ortamlarında yaptım bu yemeği. Ancak eskiden büyüklerimiz oda ortamlarında abi, kardeş, eş, dost toplanarak hazırlayıp yapıyorlarmış. Şimdilerde yine ev ortamlarında hazırlanarak tüketilmeye devam ediyor bu lezzet.”

İşte damaklarda eşsiz lezzet bırakan arabaşı hamurunun yapılışı

Bir tencere içerisinde önce 3 bardak su kaynatılıyor. Ardından başka bir kapta 1 bardak ve 2 bardak su yoğuruluyor. Hamura bir tatlı kaşığı tuz eklendikten sonra tencerede ısıtılan suyun içerisine çırpılarak dökülüyor. Yaklaşık 45 dakika kaynatılan hamur daha sonra bir tepsiye dökülüp, soğumaya bırakılıyor. Ardından soğuyan hamur baklava dilimi şeklinde üçgen olarak kesiliyor. Tepside kesilmiş halde arabaşı dilimleri ardından hazırlanan çorbaya batırılarak çiğnenmeden yutularak yeniliyor.

Mevlüt Tınas
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehir’in 120 milyonluk içme suyu yatırımı başlıyor Alaşehir ilçe merkezinde ekonomik ömrünü tamamlayan ve zamanla deformasyona uğrayan 50 yıllık içme suyu ana isale hattında yaklaşık 120 milyon TL yatırım bedeli ile ilçe merkezinde 17 kilometrelik çelik hat döşenecek. Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Alaşehir ilçe merkezinde ekonomik ömrünü tamamlayan ve zamanla deformasyona uğrayan 50 yıllık içme suyu ana isale hattında yaklaşık 120 milyon TL yatırım bedeli ile ilçe merkezinde 17 kilometrelik çelik hat döşenecek. “Alaşehir’in geleceğine yapılan önemli bir yatırım” MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın sizlere selamlarını iletiyorum. 10 yıllık süreçte, Büyükşehir ve MASKİ Genel Müdürlüğümüzün kurulduğu günden bu yana Alaşehir çok büyük yatırımlar aldı. Büyükşehir Belediyemiz önemli projelere hayat verdi. MASKİ Genel Müdürlüğümüz önemli altyapı yatırımları gerçekleştirdi. Alaşehir merkezimize ve Kavaklıdere mahallemize Atıksu Arıtma Tesisleri kazandırdık. Birçok mahallemizin altyapılarını yeniledik. Bu projeler uzun emekler ve uğraşlar sonucu ortaya çıkıyor. Bu projede daha önceki yıllarda başlamış olduğumuz bir projedir. Avşar Barajımızın olduğu bölgede sondajlar açtık. Alaşehir ilçemize yeni içme suyu kaynakları kazandırdık. Buradaki kaynaklarımıza göre bir projelendirme çalışması yapıldı. Güzergahtaki izinlerimizi, diğer işlemlerimizi ve Devlet Su İşleri (DSİ) izinlerimizi aldık. Boru ihalemize çıktık ve sahaya tüm borularımız indi. Çalışmalara da başlandı. Alaşehir Devlet Hastanesinin olduğu bölgedeyiz. Yaklaşık 12 aylık bir süre sonucunda eskiyen 50 yıllık hatlarımızı yenileyerek, ilçemizde hem su kayıp kaçaklarını engellemiş olacağız hem de daha sağlıklı, daha temiz ve kesintisiz içme suyu sağlayacağız. Yeni projemizde sadece boruların bedeli 50 milyon TL’dir. İşgücü maliyetleri ile toplamda 120 milyon TL’lik bir rakamdır. Vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Tekirdağ Vize başvuruları Çerkezköy TSO’dan gerçekleştirilebilecek Üyelerine hizmet konusunda yelpazesine her geçen gün bir yenisini ekleyen ve Oda bünyesine yeniliklerini dahil eden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, gerçekleştirdiği girişimler sonucunda Vize Hizmet Merkezi’nin Oda’da faaliyete geçmesini sağladı. Oda üyeleri, Yunanistan Cosmos Şengen Vize başvuruları Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’ndan gerçekleştirebilecek. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, genişleyen hizmet yelpazesine bir yenisini daha ekledi. K Türü Yetki Belgesi ve Dijital Takograf gibi üyelerine kolaylık kazandıracak birçok hizmeti; Tedarikçi Günleri ve İhracat Danışmanlığı gibi projeleri de üyelerinin ticari ilişkilerini güçlendirmeleri adına hayata geçiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 1 Nisan’dan itibaren Yunanistan Kosmos Şengen Vize başvurularına da almaya başlayacak. “Hizmetlerimiz devam edecek” Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Yunanistan Konsolosu Aris Radiopoulos’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden bölgemizin durumunu, potansiyelini ve iş insanlarımız için vize işlemlerinin hızlıca çözüme kavuşmasının üyelerimize sağlayacağı artı değerden bahsettik. İş insanlarımızın, sanayicilerimizin ticaretin artması için komşu ülkeler ve Avrupa’ya açılması gerekiyor. Bunu daha kolay hale getirmek adına bir girişimde bulunduk ve sonuca ulaştık. Bölgede yaklaşık olarak 550 bin civarında nüfus olduğunu, bölgemizin birçok ilden daha büyük olduğunu, bunun yanında yaklaşık bin 200 tane sanayicinin, 7 bin 500’e yakın üyemizin olduğunu dile getirdik. Taleplerimiz ve girişimlerimiz sonuç verdi. 1 Nisan’dan itibaren Odamız, vize hizmetlerini vermeye başlayacak. Pazartesi, Salı ve Çarşamba olmak üzere haftanın üç günü bu hizmet gerçekleştirilecek. İlerleyen süreçlerde gün ve işlem kısıtının artmasını da sağlayacağımızı umuyorum. Üyelerimiz için kazandırdığımız hizmet merkezimizin hayırlı uğurlu olmasını bol kazançlar sağlamasını diliyorum. Üyelerimiz ve bölgemiz için gelişmeye, geliştirmeye, yeni hizmetleri kendileri ile buluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.