KÜLTÜR SANAT - 16 Ekim 2014 Perşembe 15:06

Yüzyıllar öncesine üç boyutlu yolculuk

A
A
A
Yüzyıllar öncesine üç boyutlu yolculuk

Osmangazi Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan ‘Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi’nin panoramik resmi ana hatlarıyla ortaya çıktı.

 Müzenin 3 boyutlu platform maketini inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi, ziyarete gelen vatandaşları yüzyıllar öncesine götürerek, Bursa’nın fethini aslına uygun bir şekilde aktaracak” dedi.

Bursa’nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu yansıtacak olan Panorama Bursa 1326 Müzesi çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Müzenin en önemli bölümü olan 3 boyutlu platform ile üç boyutlu resmin ana hatları belirlendi. Müzenin, Bursa’nın fethi ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu en gerçekçi şekilde ziyaretçilere aktarabilmesi için panoramik resimdeki detay çalışmaları sürüyor. Başlangıç noktası Saltanat Kapı olarak belirlenen panoramik resimde Osmanlı’nın köklü tarihini ifade edecek Ulu Çınar, Cilimboz Deresi, Pınarbaşı Suyu, Gökdere gibi yerler ve günlük hayatı temsil eden Türkmen kadınları, insan figürleri, koyun sürüleri ile çoban köpekleri gibi ayrıntılar da yer alacak. Dünyanın en büyük ikinci tam panoramik müzesi olacak olan “Panorama Bursa 1326”, bütün detaylarıyla ziyaretçilere tarih içinde 3 boyutlu bir yolculuk yapma imkanı sunacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, müzenin üç boyutlu görsel çalışmalarının son durumu hakkında Panoramik Sanat Yapım Müzecilik A.Ş.’nin atölyesinde incelemelerde bulundu. Başkan Yardımcısı İsmail Selimoğlu, Osmangazi Belediyesi Plan Proje Müdürü Sezai Özokutanoğlu, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şinasi İşler ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim ile birlikte, müzenin 1/10 maketini inceleyen Başkan Dündar, ana hatları belirlenen müzenin 3 boyutlu platform ve üç boyutlu resminin detaylandırılması konusunda çalışma ekibiyle fikir alışverişinde bulundu.

O DÖNEME AİT MİMARİ ESERLER YER ALACAK

Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi’nin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Başkan Dündar, “Bursa’nın fethini anlatacak olan panoramik müze, 40 metre çaplı dairevi bir yapıda olup, tavanı elipsoit kubbe formunda olacak. Bu yapının alt platformuna, yan duvarlarına ve tavanına 360 derecelik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapılacak. Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki 3 boyutlu platforma perspektife uygun olarak değişik boyutlarda o dönemeait mimari ve sanat eserleri yer alacak” dedi.

ZİYARETÇİLER YÜZYILLAR ÖNCESİNE GİDECEK

Dünyadaki diğer panoramik müzelerin aksine, Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi’nin kubbeli olarak tam panoramik şekilde inşa edileceğini kaydeden Başkan Dündar, şunları söyledi:

“Kubbe içerisine yapılacak olan 3 boyutlu resim, ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir gök kubbe altında olduğu hissini verecek. 3 boyutlu platformun bitiminde yükselecek olan kubbedeki resim ile müze ziyaretçilerini içine alarak yüzyıllar öncesine götürecek.”

Panorama Bursa 1326” Tarih Müzesi ile hedeflerinin tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak olduğunu belirten Başkan Dündar, “Müze, şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerimize, Osmanlı’nın kurulduğu yerde, tarihe yolculuk imkanı sunacak. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun, beylikten cihan devletine doğru giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından birisi olan Bursa’nın fethini anlataca. Panorama Bursa 1326, gerek mimarisi, gerekse konusu ile gelişen turizm potansiyelimize de önemli katkı sağlayacak” dedi.

Başkan Dündar, makette yaptığı incelemenin ardından Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni gezdi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.