EKONOMİ - 25 Kasım 2020 Çarşamba 10:49

Zeytin yağında doğru bilinen yanlışlar

A
A
A
Zeytin yağında doğru bilinen yanlışlar

Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde zeytin hasadı ve zeytin yağı üretimi tüm hızla devam ederken Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO. Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak zeytin yağında donma noktasının kalite kriteri olmadığını ve bilinenin aksine en güzel kızartmalık yağın zeytin yağı olduğunu ifade etti.

Edremit Körfezinde zeytin hasadı ve zeytin yağı üretimi devam ediyor. Bölgenin kalitesi ve nefaseti ile tanınan zeytin yağları ise raflarda yerini almaya başladı. Bir çok tüketicinin yanlış bilgiler ile zeytin yağı tükettiğini ifade eden Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak “Zeytin yağının özellikle donma kısmı bize de çok geliyor. Üniversiteye de çok geliyor. Zeytin yağının donma sıcaklığı, 8 derecelerden itibaren kristalleşmeyle başlar, eksi 30-35'lere kadar düşebilir. Bu yüzden buzdolabına koyduklarında zeytin yağının donması, zeytin yağında kalite kriteri değildir. Asla ve kata. Zeytin yağının daha kaliteli olduğunu veya daha kalitesiz olduğunu donmayla anlayamayız. Böyle bir şey söz konusu değildir” dedi.

Zeytin yağında doğru bilinen yanlışlar

Zeytin yağının kalitesinin veya saflığının buzdolabına konularak anlaşılamayacağını ifade eden Kıvrak “Kimyasal özelliklerine ve duyusal özelliklerine bakarak biz zeytin yağının gerçek veya saf olduğunu ve kaliteli olduğunu anlayabiliyoruz. Üreticilerimiz ve tüketicilerimiz buzdolaplarına koyarak bunu anlamaya çalışıyorlar. Bu bir hatadır” dedi.

Zeytin yağı ile ilgili bir başka yanlış bilginin ise zeytin yağı ile kızartma yapılmaz bilgisi olduğunu ifade eden Mücahit Kıvrak, “Bir başka yanlış algı da: ‘Zeytin yağından kızartma yapılmaz’. Aslında zeytin yağından çok güzel kızartma olur. Çünkü zeytin yağı sıcağa karşı en dayanıklı yağlardan bir tanesidir. 240 santigrat derecelere kadar çıkan bir dumanlanma noktası söz konusudur. Evlerimizde güvenle kızartmalarda zeytin yağı kullanılabilir. Kesinlikle yanlış algılara, market raflarında gördükleri reklamlara aldanmasınlar. Zeytin yağı en güzel kızartmalık yağlardan bir tanesidir” dedi.

Emrah Elmas

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayrampaşa’da "ayak ezme" tartışması kanlı bitti: 1 ölü Bayrampaşa’da bir esnafın kardeşi, aracıyla başka bir esnafın oğlunun ayağını ezdi. Şahıs hastane masraflarını karşılamayınca esnaflar arasında çıkan bıçaklı kavgada, ayağı ezilen kişinin babası hayatını kaybetti. Kavga anı güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, 22 Nisan tarihinde sabah 10.00 sıralarında, Bayrampaşa Yenidoğan Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, geçtiğimiz ay, restoran işletmecisi Adem G.’nin kardeşinin kullandığı araç, aynı caddede beyaz eşya dükkanı işleten Ercan K.’nın oğlunun ayağını arabayla ezdi. Kazada, aracın içinde bulunan Adem G., hastane masraflarını ödemedi. Bunun üzerine Adem G. ile Ercan K. arasında tartışma çıktı. Tartışma, bir süre sonra kavgaya dönüştü. Ercan K., Adem G. ve beraberindeki iki kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Ercan K., o esnada kardeşi Cengiz K.’yı aradı. Dükkana gelen Cengiz K. ise bıçak darbelerinden kendini korudu. İki çocuk babası Ercan K. (47), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kavga anı ise güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Ercan K.’nın cenazesi, defnedilmek üzere Giresun’a götürüldü. Şüphelilerin daha önce de bıçaklı saldırı girişiminde bulundukları öğrenildi. Öte yandan konuyla ilgili polis ekipleri çalışma başlattı. Çalışmalar çerçevesinde, Ercan K. ve oğlu Anıl K.’nın Adem G. ve Metin G. ile aralarında daha önceden alacak verecek nedeniyle husumet bulunduğu öğrenildi. Çalışmalar kapsamında Adem G. ile kuzeni olduğu belirlenen Metin G. isimli şüpheli şahıslar aynı gün polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Konu ile ilgili yakalanan şüpheli şahıslar, “kasten öldürme” suçundan sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.