GENEL - 12 Kasım 2019 Salı 11:36

Hakkari polisi halkla iç içe

A
A
A
Hakkari polisi halkla iç içe

Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri sergiledikleri halkla iç içe görüntüsüyle herkesin takdirini topluyor.

Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri sergiledikleri halkla iç içe görüntüsüyle herkesin takdirini topluyor.


Hakkari’de hizmet vermeye başladığı günden beri vatandaşların takdirini toplayan Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, klasik sert polis görüntüsünü de siliyor. Halkla iç içe olan ve sürekli diyalogu tercih eden polisler, halkın yoğun olduğu noktalarda görev yapıyor. Özellikle çocukların çok ilgi gösterdiği polisler takdir topluyor. Hakkarili vatandaşlar, “Eskiden çocuklarımızı polis amca gelir seni alır diye korkarlardı. Polisin sert, otoriter bir imajı vardı. Elbette ki bu da iyi. Ama toplum destekli polis çok daha sevecen, halkla iç içe ve diyalog yanlısı bir görüntü ortaya koyuyor. Bu da bizleri çok daha memnun ediyor. Çocuklarımız da polisleri seviyor ve her gördükleri yerde onların yanına gitmek istiyor” şeklinde konuştular.


Önceki gün "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" programı kapsamında 81 ilde eş zamanlı fidan dikme etkinliğinin start verildiği Hakkari’de de Berçelan Mahallesi Vatan Tepesi’nin üst kısımlarında halkla iç içi fidan diken Hakkari polisi, gençlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Toplum destekli polisin etrafını saran gençler, kendileri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek bir süre sohbet etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.