GENEL - 16 Temmuz 2019 Salı 23:15

Hakkari’de teknoloji atölyesi açıldı

A
A
A
Hakkari’de teknoloji atölyesi açıldı

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Cumhurbaşkanlığı’nın 100 Günlük İcraat Programı çerçevesinde geleceğin teknoloji yıldızlarının yetişeceği ve Türkiye genelinde 12 ilde açılacak olan DENEYAP Teknoloji Atölyesinin açılışını gerçekleştirdi.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Cumhurbaşkanlığı’nın 100 Günlük İcraat Programı çerçevesinde geleceğin teknoloji yıldızlarının yetişeceği ve Türkiye genelinde 12 ilde açılacak olan DENEYAP Teknoloji Atölyesinin açılışını gerçekleştirdi.



Hakkari Gençlik Merkezi hizmet binasında oluşturulan DENEYAP Teknoloji Atölyesinin açılış programına Vali İdris Akbıyık’ın yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Çınra, Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ve eğitim görecek olan öğrencilerin velileri katıldı.



Açılışta konuşan Vali Akbıyık, DENEYAP Teknoloji atölyelerinin çok az ilde açıldığını ve bunlardan birinin Hakkari olduğunu belirtti. Teknoloji atılımının Türkiye’de ciddi bir şekilde ilerlediğini dile getiren Vali Akbıyık, "İnsansız kara ve hava araçlarımızı üretiyoruz. Bir ülkenin gelişmesi, kalkınması şüphesiz yeni teknolojiler yeni bilimsel buluşlar yapmasında yatıyor. Tabi ülkelerin altyapı ve üst yapı kaynakları önemli ama teknoloji esas belirleyici güç, Türkiye’de hakikaten son yıllarda ciddi bir milli teknoloji hamlesi var. Bu anlamda bu atölyeler önemli bir işlev görecek. Önümüzdeki yıllarda belki Hakkari’de dünyanın ve Türkiye’nin kaderini değiştirecek çok önemli buluşlar olacak. Bu atölyeler işte bu uğurda önemli hizmetler yapacak. Ben başta bu projeyi yürüten Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza yine işbirliği içinde olan Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Milli Eğitim Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Hakkari’mize ülkemize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.



Yapılan açılışın ardından Vali İdris Akbıyık ve beraberindeki protokol üyeleri, 160 öğrencinin eğitim alacağı atölyede incelemelerde bulundu. Oluşturulan teknoloji atölyesinde, tasarım üretim, robotik kodlama, elektronik programlama, yazılım teknolojileri, siber güvenlik, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay, nanoteknoloji ve yapay zeka gibi alanlarda eğitim verilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.