SPOR - 20 Eylül 2018 Perşembe 14:04

Zap Nehrinden şampiyonaya

A
A
A
Zap Nehrinden şampiyonaya

Hakkari Cilo Rafting Takımı Türkiye Rafting Şampiyonasında üstün gayretlerle mücadele ederek 20 şehir, 43 kulüp, 56 takım içerisinde Türkiye üçüncüsü oldu.

Hakkari Cilo Rafting Takımı Türkiye Rafting Şampiyonasında üstün gayretlerle mücadele ederek 20 şehir, 43 kulüp, 56 takım içerisinde Türkiye üçüncüsü oldu.


Kısa süre önce kurulan “Hakkari Cilo Rafting Team” günlerce Zap nehrinde çalışmalarını sürdürerek şampiyonaya hazırlandılar. Yaklaşık 3 ay süren çalışmalar ve 12 günlük sıkı antrenman kampında sporcular şampiyonaya hazırlandılar. Bu yoğun çalışmanın ardından Cilo Rafting Takımı Van’ın Çatak ilçesinde düzenlenen şampiyonaya katıldı.


Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Rafting Federasyonu tarafından Çatak ilçesinde düzenlenen Türkiye Rafting Şampiyonasında Hakakri’yi temsilen katılan Cilo Rafting Takımı büyük bir mücadele vererek Türkiye üçüncüsü oldu. Takım, ayrıca müsabakanın en centilmen takımı seçilerek Centilmenlik madalyasını da aldılar.


Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği bünyesinde kurulan Cilo Rafting Takımı, son altı ay içerisinde rafting alanında katıldığı Türkiye Rafting müsabakalarında takım halinde 2 Türkiye üçüncülüğü, 2 centilmenlik madalyası 1 üstün cesaret madalyası ile rafting sporuna etkili bir giriş yaptılar. En son 12 - 16 Eylül 2018 tarihleri arasında Van’nın Çatak ilçesinde düzenlenen şampiyonada ilk günkü nehir inişi yarışmasında birinci olan takım, sonraki bütün yarışlarda müsabakayı üst sıralarda bitirmeyi başardı. Yarışma sonunda, genel klasmanda Hakkari Cilo Rafting Takımı, Türkiye üçüncüsü olarak ikinci kez ulusal başarıyı elde etti.


Altı aylık bir takımın yıllarca rafting sporu yapan takımları bir bir geride bırakmaları basının ve bütün katılımcıların ilgisini çekti. Basına açıklamalarda bulunan sporculardan Adem Kurt, Bizler daha önce raftingin ne olduğunu bilmiyorduk. Zap nehrinde böyle bir şey yapacağımız aklımıza bile gelmezdi. Ancak Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübünün çalışmaları kapsamında, başkanımız Hacı Tansu’nun bizlere bu şansı vermesi ile raftinge başladık. Zap nehrinde çalışmalarımızı sürdürürken bu kadar büyük bir müsabakaya geleceğimizi tahmin edemiyorduk. Şimdi Türkiye üçüncüsü olduğumuz için çok mutluyu" dedi.


Bayan takımının antrenörü ve sporcu Safiye Tansu ise, Hakkari de bayan sporcu yetiştirmenin zorluklarını anlatarak, genç kızlardan oluşturdukları takımların başarılı bir şekilde mücadele ettiklerini söyledi.


Bayan sporculardan Sinem Tekçe ise, “Hakkari de raftingin yeni geliştiğini, Cilo Rafting Takımı olarak daha büyük başarılar elde edeceklerini ve bundan sonraki süreçte uluslararası müsabakalarda ülkemizi ve şehrimizi temsil edeceğiz" dedi.


Takımın hem sporcusu hem de antrenörü Ramazan İlhan ise, "Bizler Cilo Rafting Takımı olarak bir ilke imza attık ve başardık. Bundan sonra sürekli ve disiplinli bir çalışma ile daha büyük başarıları elde edeceğiz. Ancak takımımızın rafting botları ve malzemeleri yok, sporcularımızı istediğimiz zaman antrenmanlara götüremiyoruz. Ulusal dereceleri olan takımımızın acilen en az iki adet yarış botu, yelek, kask ve küreklere ihtiyacımız var dedi. Hocamız ve kulüp başkanımız Hacı Tansu öncülüğünde iddialı çalışmalarımız sürecek. Hedefimiz uluslararası müsabakalarda temsiliyettir" dedi.


Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Hacı Tansu ise yapılan çalışmalar, müsabaka ve takımlar hakkında bilgi verdi. Kulübün bünyesinde kurulan Cilo Rafting Takımında 2 bayan, 3 erkek ve 2 karma takımın bulunduğunu ifade eden Tansu, “Kulübümüzün bünyesinde öğrenciden mühendise, ev hanımından esnafa ve memura kadar her meslekten sporcumuz var. Böylesine çeşitli alanlardan bir takım oluşturmak elbette kolay değil. Büyük emekler verdik, çok çaba sarf ettik. Hiç yoktan büyük ve etkili bit rafting takımı oluşturduk. Sürekli eğitim ve antrenmanlar yaptık. Rafting sporunun Hakkari de gelişeceğine ve gençlerimizi milli takıma kadar götüreceğine inandık/inanıyoruz. Bu yolda çalışıyoruz. Müsabaka öncesinde Zap nehrinde çalışmalarımızı sürdürürken, sporcularımıza büyük destekleri olan sporcu dostu, Hakkari sporunun Ağabeyi Valimiz Cüneyt Orhan Toprak’a şükranlarımızı sunuyoruz. Rafting botu ve malzeme desteği veren ve müsabakaya katılmamıza araç desteği veren Rektörümüz Prof.Dr. Ömer Pakiş hocamıza, desteklerini esirgemeyen HATSO Başkanı Servet Taş’a ve formalarla takımımızı renklendiren AHS İş Adamı Nevzat Kazak’a kulübüm, takımım, sporcularım adına teşekkür ederim. Bizler imkansızlıklar dan bir şaheser çıkardık. Dere kenarında oynayan çocuklardan şampiyonlar yetiştirdik. Spor adına gençlerimizin önünü açmaya devam edeceğiz. Hakkari’nin ismini en güzel arenalarda, kürsülerde söyleteceğiz ve başarılarla bahsettireceğiz. Bizlerin çalışmalarımıza desteği olan herkese çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.