- 07 Ocak 2020 Salı 15:16

Emir Kaan’a donör olmak için sıraya girdiler

A
A
A
Emir Kaan’a donör olmak için sıraya girdiler

Hatay’da yaşayan kemik iliği yetmezliği hastası olan 13 yaşındaki Emir Kaan’ın okulunda başlatılan kampanyaya, Hataylılar akın etti.

Hatay’da yaşayan kemik iliği yetmezliği hastası olan 13 yaşındaki Emir Kaan’ın okulunda başlatılan kampanyaya, Hataylılar akın etti. Emir Kaan’a donör olmak isteyenler kan vermek için ve kök hücre bağışında bulunmak için adeta birbirleriyle yarıştı.


Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşayan ve 10 yaşındayken İdiyopatik Aplastik Anemi (Kemik iliği yetmezliği) hastalığına yakalanan Emir Kaan Sevik’e, küçük kardeşinden verilen ilikler uymayınca, Emir Kaan için okulunda kampanya başlatıldı. Kentin birçok noktasında başlatılan kampanyanın ardından, Emir Kaan’ın okuduğu Hüseyin Özbuğday Ortaokulu’nda da kan ve kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.


Yüzlerce insanın katılım gösterdiği bağış kampanyasında konuşan anne Aynur Sevik, Emir Kaan’a daha önce kardeşinden 2 defa ilik nakli yapıldığını fakat sonuç alınamadığını söyledi. Kök hücre bağışının insana bir zararı olmadığını söyleyen anne Sevik, “Emir Kaan’ın hastalığı 3 yıl önce başladı. İdiyopatik Aplastik Anemi hastası olarak teşhis konuldu. Hastalığının ilaçla tedavisi olmadığı için direk nakil yapıldı. Önce kardeşinden yüzde 100 uyumlu 2 kez nakil yapıldı, maalesef ikisinden de olumlu sonuç alınamadı. Daha sonra Emir Kaan’da Graft VersusHost Hastalığı meydana geldi. İki hastalıkla mücadele ediyor ve şu an hastalığı tekrarladığı için acilen 3. nakli olması gerekiyor. Riskli bir dönemde, hayati önem arz etmekte, bunun için bir donöre ihtiyacımız var. Türkiye’de şu ana kadar tarama yapılan vericilerin hiç biri ile uyumlu değiliz, yurt dışı taramamız da gerçekleştiriliyor. Onun için uygun donör arıyoruz, kök hücre kampanyaları yapıyoruz. Halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz çünkü bu konuda çok fazla eksik bilgi var. Bu bir ameliyat değil, acılı ve ağrılı, uzun süren bir işlem değil. Sizin sosyal hayatınızı etkileyecek bir işlem değil. Daha önce benim 3.5 yaşındaki kızımdan Emir Kaan’a 13 kez kök hücre toplandı. Bir zararı olsa kendi evladıma yaptırmazdım” dedi.


Emir Kaan’ın okulunda çok güzel bir kampanya gerçekleştirildiğini ifade eden Aynur Sevik, Emir Kaan’ın bağışıklık sistemi olmadığı için kampanyalara katılamadığını söyledi. Anne Sevik, “Burası Emir Kaan’ın okulu. Okul müdürü, veliler, öğretmenler ve küçücük öğrenciler bile kapıda sokaktan geçenleri çeviriyorlar, Emir Kaan için kök hücre verir misiniz diye. O kadar güzel bir organizasyon oldu ki Hataylılar çok çok güzel katılımlar sağladı bu kampanyalara. Muhtemelen kök hücre kampanyasında en fazla donör unvanına ulaşacağız gibi geliyor. Emir Kaan da kampanyalara katılamıyor maalesef. Çünkü bağışıklık sistemi yok ve insan içerisine, kalabalığa çıkartamıyoruz. Bunun için de çok üzülüyor ama herkese çok selamı var. Selamını sevgisini iletiyoruz ve destek olan herkese teşekkür ediyoruz” açıklamalarında bulundu.


Emir Kaan ve diğer lösemi hastaları için bu kampanyayı başlattıklarını söyleyen Hüseyin Özbuğday Ortaokulu Müdürü Halit Yaylacı, “Bu etkinliğe başlarken öğrencimiz başta olmak üzere Türkiye’de lösemi tedavisi gören, ilik nakli bekleyen tüm insanlara faydamız dokunması amacıyla böyle bir kampanya başlattık. Sosyal medyada ve haber ajanslarında bunların duyurusunu yaptık. Çok yoğun bir katılım oldu, destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.


Fanatik Beşiktaşlı olan Emir Kaan’ı yalnız bırakmadıkları için Hataylılara teşekkür eden Hatay Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Mehmet Yıldız, tüm Türkiye’yi kan ve kök hücre bağışına davet etti. Başkan Yıldız, “Minik yavrumuz Emir Kaan’ın fanatik bir Beşiktaşlı oluşundan ve Hataylı oluşundan dolayı yanındayız. Böyle bir hastalığı var. Tüm Hatay’ımızda ve tüm Türkiye’mizde herkesi Emir Kaan ve diğer hastalarımız için kan vermeye davet ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda Emir Kaan’ımız sağlığına kavuşur. Emir Kaan’ın yanında Türkiye’de tüm ilik nakli bekleyen çocuklarımıza da inşallah bir an önce gerekli ilikler bulunur ve hepsi sağlığına kavuşur. Buradan tekrar tüm Hatay halkımıza teşekkür ediyoruz. Antakya’da, İskenderun’da yoğun bir ilgi var. Ama lütfen bıkmadan, usanmadan hayret ederek Emir Kaan’ımıza ilik bulunana kadar devam edelim” diye konuştu.


Diğer yandan, bugün başlatılan kampanyada bine yakın insanın kan ve kök hücre bağışında bulunduğu ve bu sayının gün sonunda bini geçmesinin beklendiği öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.