ASAYİŞ - 25 Ekim 2024 Cuma 08:58

Ensesine yorgun mermi isabet eden 18 yaşındaki genç, 2 santimle ölümden döndü

A
A
A

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yorgun merminin ensesine isabet ettiği 18 yaşındaki Yunus Emre Yavuz, geçirdiği ameliyat ve gördüğü tedavinin ardından taburcu edildi. İş yerinde arkadaşlarıyla oturduğu esnada mermi isabet eden Yavuz, şah damarına 2 santimetre mesafeye isabet eden mermiyle ölümden döndü.

Kırıkhan ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde yaşayan 18 yaşındaki Yunus Emre Yavuz, işyerinde çalıştığı esnada mola vererek arkadaşlarıyla dinlenmeye başladı. Arkadaşlarıyla sohbet ettiği esnada öne doğru eğilen Yavuz’un ensesine nereden geldiği belli olmayan mermi isabet etti. Aniden ensesinde ağrı hisseden Yavuz, yere yığılmasıyla arkadaşları tarafından hastaneye götürüldü. Hastanede yapılan müdahalelerde Yavuz’a ensesine mermi isabet ettiği tespit edildi. Geçen Pazartesi günü ameliyat olan Yavuz’un ensesindeki mermi 40 dakikalık ameliyatla çıkarıldı. Hastaneden taburcu edilen Yavuz’un sağlık durumu gün geçtikçe iyiye gidiyor. Polis ekipleri de konuyla ilgili inceleme başlattı.

Ensesine yorgun mermi isabet eden 18 yaşındaki genç, 2 santimle ölümden döndü

“Eğildiğim anda merminin düşmesi bir oldu ve sanki biri sertçe sopayla vurmuş gibi hissettim”

Arkadaşlarıyla otururken yorgun merminin isabet ettiğini dile getiren Yunus Emre Yavuz, “İşte çalışıyorduk ve mola verdik. Akşam 19:30 sularında otururken biraz eğildim. Eğildiğim anda merminin düşmesi bir oldu. Biri sanki sertçe sopayla vurmuş gibi hissettim. Arkadaşlar yaraya baktığında kurşun olduğunu gördüler. Hastaneye götürdüler. Röntgen ve filmlere bakıldığında mermi olduğu anlaşıldı. Hastane sürecinde; röntgen ve MR filmleri çekildikten sonra ameliyat olmalısın dediler. Geçen pazartesi ameliyata girdim ve 40 dakika sürdü. Şükürler olsun sağlam çıktım. Kurşunu da incelenmesi için Adana’ya gönderildi. Zorlu bir süreç oldu ama atlattık” dedi.

Ensesine yorgun mermi isabet eden 18 yaşındaki genç, 2 santimle ölümden döndü

“Kurşun şah damarının 2 cm yanındaydı, biraz daha derine inseydi felç kalacaktım veya morgda olacaktım”

Merminin şah damarının 2 santimetre yakınına isabet ettiğini Yavuz, “Ölümden döndüm. Ben değil başkası da olabilirdi veya ölebilirdim. Ben ölmedim ama başkasının başına gelip ölebilirdi. Kurşun şah damarının 2 cm yanındaydı ve biraz daha derine inseydi felç kalacaktım veya morgda olacaktım. Çocukluk hayalim asker olmaktı. Astsubay sınavları için hazırlanıyordum ki yorgun mermi başıma geldi. Kurşun izi kaldığı için askerlik hayalim tehlikeye girecek. Çocukluk hayalim olan astsubaylık askerlik hayatım yorgun mermi yüzünde bitti” ifadelerini kullandı.

Ensesine yorgun mermi isabet eden 18 yaşındaki genç, 2 santimle ölümden döndü

Ramazan İlın - İsmet Biçen

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce 845 kişinin hayatını kaybetti Düzce depreminin 25. yıldönümü DÜZCE(İHA) – Düzce Valisi Selçuk Aslan, 12 Kasım Düzce Depreminin 25. yıldönümünde yayımladığı mesajında “Tüm afetlere karşı öncelikle tedbirli, duyarlı ve hazırlıklı olmalıyız” dedi. Vali Selçuk Aslan mesajında 25 yıl geçmesine rağmen depremin hafızalarda tazeliğini koruğunu belirterek, “Türkiye’nin büyük afetleri arasında yer alan 12 Kasım 1999 tarihli Düzce Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. Hafızalarımızda hala tazeliğini koruyan bu depremde ailemizden, arkadaşlarımızdan, akrabalarımızdan, çevremizden 845 canımızı kaybetmenin derin hüznünü kalplerimizde hissetmeye devam ediyoruz. Can kayıplarımızın yanı sıra depremin ilimizde bıraktığı yıkımın izlerini silmek için aradan geçen 25 yılda, şehrimizi yeniden imar ve ihya etmek adına devletimizin destek ve öncülüğünde tüm Düzceliler olarak her alanda gayretli çalışmalar gösterilmiştir. Bu bilinçle toplum olarak yaşanabilecek tüm afetlere karşı öncelikle tedbirli, duyarlı ve hazırlıklı olmalıyız. Eğitimden sağlığa, kültürden ekonomiye, ilimizin bulunduğu bölgenin rehberi olması için destek ve teşviklerle yapılan kalkınmanın sürdürülebilirliği adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Her bir vatandaşımız, afet ve acil durum bilincini kavrayarak, en temel afet eğitimini almalı, yaşadığı ortamı afetlere hazır duruma getirmelidir. Bu amaçla; İçişleri Bakanlığımızın Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 Bin Arama Kurtarma Personeli Yetiştirilmesi Projesinin tamamlayıcısı olarak valiliğimizce arama ve kurtarma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile toplulukların kapasitelerinin geliştirilmesi projesini hayata geçirip kararlılıkla yürüterek toplumumuzun bütününde afetlere hazırlık sağlamak ve afet anında ihtiyacımız olan insan kaynağını oluşturma gayretindeyiz. Ülke olarak yaşadığımız afetlerden dersler çıkararak, devletimiz; tüm imkan ve kapasitesinin hızla seferber edildiği, meydana gelebilecek her türlü doğal afet veya olağanüstü durumlarda vatandaşlarımızın can-mal kaybı yaşamaması için tüm kurumlarıyla sahada olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Afetlere karşı dirençli şehirler oluşturmamız, özellikle depreme karşı dayanıklı bina inşa edilmesi, oluşabilecek zararları asgari seviyeye indirmenin en önemli unsurudur. Bu doğrultuda, devletimizin almış olduğu tedbirleri uygulamak ve tedbirlere duyarlı olmak hepimizin asli görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle, 12 Kasım 1999 Depremi’nin yıl dönümünde, ilimizin ve tüm vatanımızın benzer felaketleri bir daha yaşamamasını Yüce Allah’tan niyaz ediyor, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum” ifadelerinde bulundu.
Denizli Beyağaç Belediyesinin yağ fabrikası zeytincilerin hizmetine açıldı DENİZLİ (İHA) – Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçede geçen yıl kurulan zeytinyağı fabrikasının yeni hasat sezonu çalışmalarına başladığını belirtti. Beyağaç ilçesinde Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen ve işletmesi Beyağaç Belediyesi tarafından yürütülmekte olan zeytinyağı tesisi vatandaşların ve üreticilerin hizmetine açıldı. Kırsalda üretimi artırmak ve çiftçinin daha fazla kalkınmasına destek vermek amacıyla tarım ve hayvancılığa büyük destekler veren Denizli Büyükşehir Belediyesi, Kasım 2023’te bir ilke imza atarak Beyağaç ilçesinde Denizli Büyükşehir Belediyesi Zeytinyağı Üretim Tesisini hizmete açtı. Zeytin üretiminin yoğun olarak yapıldığı Beyağaç ilçesi ve bölgesine hizmet veren tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çiftçiler büyük bir sevinç yaşadı. 2023 yılı sezonu boyunca hizmet veren ve işletmesi Beyağaç Belediyesi tarafından yürütülmekte olan zeytinyağı üretim tesisinden geçtiğimiz üretim sezonunda yüzlerce üretici faydalandı. Beyağaç ilçesi ve bölgesindeki 646 üreticinin toplamda 506 bin kilogram zeytinin işlendiği tesiste, 115 bin kilogram zeytinyağı üretildi. Daha önce ürünlerini zeytinyağına dönüştürmek için şehir dışına götürmek zorunda kalan çiftçiler tesisin hizmete girmesiyle zaman, işgücü ve diğer tüm masraflardan da kurtuldu. 2024 hasat sezonu için de kapılarını üreticilere açan zeytinyağı üretim tesisinin üreticilere hizmet vermeye başladığını belirten Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Zeytinyağı fabrikamız, üreticilerimiz tarafından hasadı yapılan zeytinlerin sıkma işlemlerine başlamıştır. Tüm üreticilerimize bereketli bol bir hasat yılı dileriz” dedi.
Bursa Kalıcı kalp pili olanlar dikkat...Uyulması gereken 8 önemli kural Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, kalıcı kalp pili takılan hastaların ameliyat sonrası uyması gereken 8 kuralı açıkladı. Kalıcı kalp pili (pacemaker), kalbin ritmini oluşturan, düzenleyen ve gerektiğinde kalbe şok uygulayabilen elektronik cihazlar olarak biliniyor. İlk çıkan pillerin kalbin yavaşlaması sonucu gelişen bayılma, baş dönmesi, halsizlik gibi rahatsızlıkları tedavi ettiğini ifade eden Medicana Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, sonraki yıllarda ölümcül hızlı ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği tedavisinde daha gelişmiş kalıcı kalp pilleri (ICD, CRT) kullanılmaya başlandığını söyledi. Kalıcı kalp pili takılan hastaların uyması gereken 8 kural olduğunu belirten Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Baran, bu kuralları şöyle açıkladı: "Kalp pili takılan hastanın ilk 2 gün pil tarafındaki kolunu oynatmaması gerekir. Evde yaranın bulunduğu taraftaki omuzun 1 ay süre ile fazla hareket ettirilmemesi gereklidir. Omuz dışında ön kol ve el hareket ettirilebilir. Kolu sabit vücuda yapıştırmak doğru değildir. Kol serbest olmalı ve sadece omuz hareketleri kısıtlanmalıdır. Kalıcı kalp pilinin yerleştirildiği bölüme basınç uygulanmamalı ve 20-30 gün yüzüstü yatılmamalıdır. Yaranın bulunduğu taraf temiz ve kuru tutulmalıdır. İlk 1 hafta sonra yapılan kontrolde yara bakımı doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Kalıcı kalp pili takılan her hastaya pil firması tarafından özel bir kart verilir. Bu kart üzerinde hastanın kimlik bilgileri ve kalp pili bilgileri yazılıdır. Bu bilgiler gerek ilgili hastane ve gerek kalp pili firmasının ana birimi tarafından kayıt altında tutulur ve izlenir. Hastaların bu kartı devamlı yanında taşıması gereklidir. Kalıcı kalp pilleri elektronik aletlerdir. Güçlü elektromanyetik alanlar etkileşime sebep olur. Bu durum kalp pilinin fonksiyonlarını ciddi olarak bozabilir. Bunlar hastanelerdeki MR cihazları, havaalanındaki ve bazı binaların girişlerindeki dedektörler (X-ray cihazı), birtakım ameliyatlarda kullanılan koter cihazlarıdır. MR uyumlu pili olmayan hastalara MR çekilemez. Kalp pili olan hastalar X-ray cihazından geçmemelidir. Kalp pili olan hastalar elektrik arkı kaynağı ve trafolardan uzak durmalıdır. Düz röntgen filmi, anjiyo, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve diş girişimleri kalp pilini etkilemez ancak bu işlemlere girerken ilgililere kalp pili olduğunun belirtilmesi uygun olur. Evde kullanılan buzdolabı, çamaşır makinası, ütü, ocak gibi çoğu aletlerden ise kalp pili etkilenmez. Cep telefonu ve telsiz telefonları kullanırken pil cebinden 15 santimetre uzakta, mümkünse diğer tarafta tutulması önerilir. Düzenli kalp pili ölçümleri ve uzman hekim kontrolleri ile kalp pilinin ömrünü ek olarak 2 yıldan daha fazla uzatmak mümkündür"