KÜLTÜR SANAT - 16 Ekim 2020 Cuma 10:34

Hatay’da "Cille Gecesi"

A
A
A
Hatay’da "Cille Gecesi"

Hatay’da unutulan "Cille Gecesi" künefe için düzenlendi.

Hatay’da unutulan "Cille Gecesi" künefe için düzenlendi.


Antakya Gastronomi Derneği (AGD) ve Antakya Musiki Derneği organizasyonunda Hatay’da künefe için ’Cille Gecesi’ yapıldı. Gecede konuşan Antakya Gastronomi Dernek Başkanı Ünal Kahraman, künefenin fıstıklısı, cevizlisi, kaymak ya da pekmezlisinin olmadığını künefenin sadece adı üstünde peynirli künefe olduğunu belirtti. Anadolu’nun birçok yerinde künefe adı altında satılan tatlı türlerinin olduğuna değinen Başkan Kahraman, "Biz bugün burada künefe için Cille Gecesi yaparak Hatay’ın pozitif bir enerjiyle de anılmasını istedik, bu sebeple bir araya geldik. Künefe bizim mutfağımızdaki en önemli öğelerimizden biri yani temel taşlarımızdandır. Herkesin bildiği gibi coğrafi işaretlemesi de yapılmış olan bu ürünün bir reçetesi var ve bu reçeteye uygun olarak pişirilmesi gerektiğine düşünüyoruz. Bu çarşıda, pazarda veya başka il ya da ilçelerimizde, Anadolu’nun güzide yerlerinde künefe adıyla yapılan bir çok tatlı var. Künefe peynirli künefe ya da cevizli künefe diye anılmaz, künefe zaten adı üstünde peynirlidir, ayrıca peynirli diye bir ibare kullanılmasına gerek olmadığını düşünüyoruz. Fıstıklı, fındıklı, kaymaklı, dondurmalı, çikolatalı ya da bin bir çeşit künefe diye bir şey yoktur. Bizim mutfağımızın temel taşı künefemiz sadece peynirle pişirilir, altına pekmez üstünde de kaymak olmaz" dedi.



"Künefenin pişme süresi 32 dakikadır"


Künefenin nasıl pişmesi gerektiğini anlatan AGD Başkanı Kahraman, "Künefe köz ateşinde yavaş yavaş pişirilir. 32 dakika pişme süresiyle birlikte altı, üstü yavaş yavaş kızarır. Böylece içerisindeki peynirinde en güzel şekilde pişmiş olması sağlanır. Ağız tadımızın bozulmaması ve geleneklerimizin devam etmesi adına bugün yaptığımız bu künefe çalışması hem künefe sektörüne hem de künefeyi yemek için memleketimize gelmeyi arzu eden insanlara örnek olmasını temenni ediyoruz. Herkesi Antakya’ya, künefe yemeye bekliyoruz" diye konuştu.



"21 milyon şoklanmış künefe satıldı"


Künefenin coğrafi işaretinin Hatay’a getirilmesinde büyük rol oynadığını ifade eden Antakya Gastronomi Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Süheyl Budak, künefenin coğrafi işaret aldığı 2006 yılından bu yana 21 milyon şoklanmış künefenin satıldığını söyledi. Künefenin Avrupa menşeinin alınması içinde çalışmaların başlatıldığına değinen Budak, "Künefenin en erken tarifini bin bir gece masallarında görüyoruz bu da aşağı yukarı 9. yüzyılı ifade ediyor. Daha sonra da Osmanlı mutfağında da tel kadayıfı olarak görüyoruz. Bizim mutfağın en önemli tatlılarından biri künefedir, yalnız bir tatlı olarak Antakya’da yaşamıyor, künefe bir ritüeldir. Cille gecelerinin vazgeçilmezi olan künefeyi bu vesileyle bu gece yaşatmaya çalıştık. Künefenin yapılış tekniklerinden hem kadın hem de erkek evinde bu işle uğraşır. Künefenin çevrilmesini erkek yapar, bütün diğer işlemlerini de hanım yapar. Künefenin coğrafi işaretini 2006 yılında Antakya Ticaret ve Sanayi Odasına aldırdım. 2006 yılından geçen yıla kadar da 21 milyon adet şoklanmış künefenin satıldığını biliyoruz. Şimdilerde de Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, künefenin Avrupa menşeini almaya çalışıyor. İnşallah alınınca Avrupa menşeli baklavadan sonra ikinci Avrupa menşeli tatlımız künefe olacak" şeklinde konuştu.


’Cille Gecesi’, misafirlerin pişen künefenin tadına bakmasıyla son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de 70 kişiye törenle bahçıvanlık belgesi verildi Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) düzenlenen bir haftalık 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu tamamlanırken, kursiyerlere törenle belgeleri verildi. Düzenlenen törende yurdun değişik yerlerinden gelen 70 kursiyer belge aldı. İlçenin Börezli Köyünde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursuna ev sahipliği yaptı. Kursa, yurdun değişik yerlerinden 70 kişi katıldı. Bir haftalık kursu tamamlayan vatandaşlara törenle katılım belgeleri verildi. Belge alan vatandaşlar, kursun çok faydalı olduğunu anlatırken, BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu da, kurslardan bu güne kadar bin 200 vatandaşın belge aldığını söyledi. İstanbul’dan gelen Hilmi Ay, “ BAÇEM’in düzenlemiş olduğu bir haftalık Bahçıvanlık Kursuna iştirak ettik. Çoğunluğunu kadınlardan oluşan bir gruptu. Bu grup burada çok güzel eğitimler aldı. Hocalarımız bize çok mükemmel eğitimler verdi. Parayla satın alınamayacak eğitimi bedavaya aldık. Bu kursun sonunda edindiğimiz bilgileri uygulamaya geçirmek çoğumuzun büyük bir arzusu” diye konuştu. Funda Tomurcu Erdoğan da, “Ben BAÇEM’e daha öncede gelmiştim. Ama, daha çok gelmek istedim. Buraya gelen tekrar tekrar gelmek istiyor. Çok güzel şeyler öğrendiğimize inanıyorum. Çok faydalı. Hocalarımız harika. Herkese tavsiye ederim” dedi. Meryem Akdeniz ise, “BAÇEM’i arkadaşlarımdan duydum. Yani onların vesilesiyle geldim. Bahçemde bungalov ev yapıp bahçesinde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Hedefimize ulaşmak için buradayım. İnşallah, ulaşırım” dedi. Halime Yamaç da, “Ben çiçekçi olmaya karar verdim. 6 aydan beri bu kursu bekliyorum. Hocalarımızın verdiği bilgiler gerçekten çok faydalı. Herkesin gelmesini tavsiye ederim” diye konuştu. BAÇEM Müdürü Nazm Tanrıkulu ise, “Bu kursla birlikte bin 200’ün üzerinde sertifikalı kursiyerimiz oldu. Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından farklı ülkelerden kursiyerleri mezun mezun ederek şehirlerine ve yapmak istedikleri işyerlerine uğurluyoruz. Bütün katılan kursiyerlerle, bu konuda bizi destekleyen, önümüzü açan Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanız sayın Ahmet Akın’a çok teşekkür ediyorum. Gelecek dönemde biz Aromaterapi Festivali gibi festivallere hazırlık yapacağız. Bizi takip etmeye devam edin” dedi.