ÇEVRE - 12 Ocak 2022 Çarşamba 15:00

Hatay’da yasaklı ırk köpekler için ücretsiz kısırlaştırma yapılıyor

A
A
A
Hatay’da yasaklı ırk köpekler için ücretsiz kısırlaştırma yapılıyor

Hatay’da Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yasaklı ırk olarak belirlenen köpekler için ücretsiz kısırlaştırma yapılıyor.

Hatay’da Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yasaklı ırk olarak belirlenen köpekler için ücretsiz kısırlaştırma yapılıyor.


Özellikle son günlerde sokaklarda artan köpek saldırıları sonrasında Hatay Büyükşehir Belediyesi, yasaklı ırk köpekler için kısırlaştırma çalışması başlattı. 14 Ocak tarihine kadar ücretsiz yapılacak olan kısırlaştırmanın ardından il ve ilçe tarım müdürlüklerinde mikro çip taktırıp kuduz aşılarını yaptırabilecekler.


Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hayvanları Koruma Kanunu’na göre 14 Ocak’a kadar kısırlaştırılıp ve çip takılması gereken Dogo Argentino, Amerikan Pitbull, Amerikan Staffordshire, Amerikan Bully, Fila Brasilerio ve Japanese Tosa ırkları için ücretsiz kısırlaştırma yapıyor.


Hatay Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Ömer Çağın Avcı vatandaşların köpekleri için randevu alarak ücretsiz kısırlaştırma işlemi yaptırabileceğini belirterek, “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak 15 ilçeye hizmet vermekteyiz. Bu hizmet çatımız altında son zamanlarda yasa gereği yasaklı ırkların barınaklara teslim edilmesi ya da sokağa bırakması gibi olayların önüne geçilebilmesi için Hatay Büyükşehir Belediyesi hayvan barınağına 444 12 06 numarası üzerinden kayıt oluşturarak randevu alıp kısırlaştırma işlemini ücretsiz yapabilirsiniz. 14 Ocak 2022 tarihine kadar yapılabilecek, tabi bu yasal süre uzatılırsa bizim işlemlerimiz devam edecek. 10 ocak tarihinde başladık bu işlemlere bu zamana kadar 50’ye yakın köpeğe kısırlaştırma işlemi yaptık. Tabi bu kısırlaştırma sonrasında İl ve ilçe tarım müdürlüklerine gidip, çipleme ve kayıt işlemlerini yapmaları gerekiyor. Bu süreçte özel veteriner hekimlerden de bu hizmeti alabilirler. Kısırlaştırma sonrasında da tabi mutlaka ağızlık kullanılmalı, tasması olacak ve özellikle çocukların bulunduğu parklar gibi ortamlarda gezdirilmeleri yine yasak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.