SAĞLIK - 18 Mart 2020 Çarşamba 15:20

Kalp ritm bozukluğuna hayat kurtaran müdahale

A
A
A
Kalp ritm bozukluğuna hayat kurtaran müdahale

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 70 yaşındaki kalp ritm bozukluğu hastası, elektrofizyolojik ablasyon yöntemiyle sağlığına kavuştu10 yıldan bu yana, kalp ritm bozukluğu olan 70 yaşındaki Nicmeddin Gündüz, İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 70 yaşındaki kalp ritm bozukluğu hastası, elektrofizyolojik ablasyon yöntemiyle sağlığına kavuştu


10 yıldan bu yana, kalp ritm bozukluğu olan 70 yaşındaki Nicmeddin Gündüz, İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun’un uyguladığı elektrofizyolojik ablasyon yöntemiyle sağlığına kavuştu. Kalp çarpıntısı problemlerinde ilaçsız tedavinin mümkün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akçakoyun, özellikle tespit edilemeyen kalp ritm bozukluklarında elektrofizyolojik ablasyon yönteminin, en etkili tedavi yöntemi olduğunu vurguladı.


Ritm bozukluğu tespit edilen hastaya uyguladıkları yöntemle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun, “Hastamız, dakikada 220 kalp hızı nedeniyle, çok sık acil servise başvuruyordu. Acile her geldiğinde damardan verilen ilaçlarla çarpıntısı durdurulan hastamıza, elektrofizyolojik ablasyon yöntemini uyguladık. Şuan hiçbir sıkıntısı kalmayan hastamızın, ilaçsız takibini gerçekleştiriyoruz. Kalp çarpıntısıyla birlikte; tansiyon düşüklüğü ve ciddi solunum sıkıntısı yaşayan bireylerin, muhakkak uzman kardiyoloğa başvurması gerekir. Çünkü kalp ritminin yüksek hızda devam etmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Son yıllarda en etkili tedavi yöntemi olan ablasyon yöntemiyle çarpıntı problemini sonlandırabiliyoruz” dedi.


Uzun yıllardan beri yaşadığı kalp ritmi sıkıntılarının son bulmasından ötürü sevincini dile getiren Nicmeddin Gündüz ise, “10 yıldan bu yana kalp çarpıntısı nedeniyle acil servise gidip gelirdim. Son zamanlarda hemen hemen her gün, bu problem nedeniyle acil servise başvuruyordum. Her defasında, adeta kalbim duracakmış gibi oluyordu. Doktorum Mustafa Bey, benim için büyük bir şans diyebilirim. Bana uyguladığı elektrofizyolojik ablasyon yöntemi sayesinde çarpıntılarım durdu. Dakikada 220 atan kalbim normale döndü. Şuan hiçbir sıkıntım kalmadı. İlaçlarımı da bıraktım. Kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt’ta bir vatandaş yangından kaçıp çatı katında kurtarılmayı bekledi Esenyurt’ta 5 katlı bir binada iddiaya göre engelli küçük çocuğun çakmakla oynaması sonucu çıkan yangında apartmanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı. Dumanlar yükselince çatıya çıkan bir adam ise uzun süre yardım beklerken o anlar dron ile havadan da görüntülendi. Yangın, saat 10.00 sıralarında Esenyurt Necip Fazıl Kısakürek Mahallesi’nde 5 katlı bir apartmanın bodrum katında çıktı. İddiaya göre, bahçe katında oturan engelli küçük yaşta bir çocuk çakmakla oynarken yatak odasındaki eşyaları yaktı. Evden dumanlar çıktığını gören vatandaşlar itfaiye, polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Yangının dumanları kısa sürede tüm apartmanı sardı. Binanın üst katlarında dumanlar nedeniyle mahsur kalan 3’ü kadın toplam 4 kişi itfaiye tarafından kurtarıldı. Yangın çıkardığı söylenen çocuğun 3 ay öncede yine benzer şekilde yangın çıkardığı söylenirken çocuğun durumunun iyi olduğu öğrenildi. Yangından etkilenen 3 vatandaş tedbir amaçlı hastaneye kaldırılırken itfaiyenin müdahalesi ile dumanlar apartmandan tahliye edildi. Yangın sırasında sinir krizi geçiren bir daire sahibine ise yine ambulans ekipleri tarafından ilk yardımda bulunuldu. Çatı kenarında hayata tutunuş Apartmanın en üst katında oturan 36 yaşındaki Kudret Kulaver isimli vatandaş ise uzun süre kurtarılmayı bekledi. İtfaiye ekipleri yangın merdiveni ile çatıdaki Kulaver’i kurtardı. Yaşananları anlatan Kulaver, “Üst kattaydım zaten çatı tarafına çıktım orada nefes almaya başladım yoksa içerde boğulabilirdim dumandan. Bir anda geldi dumanlar. Yakın nasıl çıktı bilmiyorum” dedi. Mahsur kalan adamın kurtarılma anları ise dron ile havadan görüntülendi. Apartman sakinlerinden Hasan Çamyar ise, “Engelli bir çocuk var burada. 3 ay öncede burayı yaktı. Komşular geçerken dumanları görüp haber veriyorlar. Şimdi çocuk yatak odasında yangın çıkardı tüm binayı sarmış her yer is olmuş. Defalarca uyardık ama kadın çocuğu ile ilgilenmiyor” diye konuştu.
Konya KTO Karatay Üniversitesi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi aldı Geleceğe yönelik sürdürülebilir enerji politikaları benimseyen ve enerji yönetimi alanında kalite odaklı yaklaşımlar sürdüren Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, enerji yönetimi uygulamaları ile "ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi” almaya hak kazandı. Enerji verimliliği, çevre dostu politikalar ve kalite standartlarına yönelik benimsediği yenilikçi uygulamalarıyla KTO Karatay Üniversitesi, “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi” aldı. KTO Karatay Üniversitesi’nde gerçekleşen törende, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç’a ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni takdim etti. “Üniversitemiz enerji verimliliğinde lider konumda” Kalite yönetimine üniversite olarak büyük önem verdiklerini ve ISO 50001 Sertifikası ile yeni bir alanda kalitelerinin tescil edilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, “Üniversite olarak, eğitim ve akademik başarıya odaklanmanın yanı sıra sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında da Türkiye’de öncü olmak istiyoruz. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi almak, bu misyonun bir yansımasıdır. Kurumumuzda sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak hareket ediyor, enerji kullanımımızı optimize etmek ve çevresel etkilerimizi en aza indirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Üniversitemizde kapsamlı enerji etütleri gerçekleştirerek, etkili enerji yönetimi uygulamalarına olan bağlılığımızı gösteriyoruz. Bu etütler, üniversitemizin iyileştirme alanlarını belirlemesine, enerji kullanımını optimize etmesine ve sürdürülebilirlik çabalarını geliştirmesine imkan tanıyor. Enerji verimliliğinin artırılması adına yapılan yatırımlar ve uygulanan stratejiler sayesinde hem maliyetlerimizi azaltıyor hem de öğrencilerimize ve personelimize daha sürdürülebilir bir çevre sunuyoruz” dedi. TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin ise “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası, enerji yönetimi konusundaki en yüksek uluslararası standartlardan biridir. KTO Karatay Üniversitesi’nin bu alandaki çalışmaları tescillenmiş oldu. Kalite yönetimi anlamında yüksek bir bilince sahip olan üniversitemizin rektörü başta olmak üzere tüm çalışanlarını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.