ÇEVRE - 23 Haziran 2020 Salı 09:25

Toplu balık ölümlerine çamur akan Asi Nehri neden olmuş

A
A
A
Toplu balık ölümlerine çamur akan Asi Nehri neden olmuş

Hatay’ın Samandağ ilçesinde binlerce ölü balığın kıyıya vurmasının sebebi belli oldu.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde binlerce ölü balığın kıyıya vurmasının sebebi belli oldu. Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, hafta sonu yağışlar nedeniyle Asi Nehri’nin çamur aktığını, bu çamurun oksijeni engellemesi nedeniyle nehrin denize döküldüğü bölgede toplu balık ölümlerinin görüldüğünü söyledi.


20 Haziran Cumartesi günü vatandaşlar, Çevlik’te kıyıya vuran balıkları toplayıp evlerine götürmesinin ardından yapılan incelemede balık ölümlerinin sebebi ortaya çıktı. Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Cumartesi günü Hatay ve çevresinde yağan aşırı yağışların Asi Nehri’nin taşmasına neden olduğunu belirterek, Asi Nehri’ne karışan binlerce ton toprağın çamur halinde aktığını söyledi. Balıkların yaşam alanlarındaki sularda oksijeni engelleyen çamurların solungaçlarına takılarak boğulmalarına sebep olduğunu ifade eden Atik, "Bununla beraber milyonlarca atıklar sahilimize yığıldı ve bu görüntü ortaya çıktı. Bize ihbar geldi ve bazı vatandaşların sahile vuran balıkları topladıklarını söylediler. Bu balıkların tüketilmesi sonucunda zehirlenmeler olabilir" dedi.


Asi Nehri’nin taşmasının sebebinin, Amik Gölü’nün kurutulmasından sonra ve iklim değişiklikleri nedeniyle ani bastıran yağışlar ile ani kuraklıklar olduğunu söyleyen Atik, "Böyle durumlarda Asi Nehri binlerce veya sayamadığımız milyonlarca tatlı su balığını bu şekilde sahilimize atmaktadır. Amik Gölü, bir sigorta gölü gibiydi, aşırı yağışları tutuyordu ve yavaş yavaş bırakıyordu. Biz bu şekilde bir felaket yaşamıyorduk. Ne yazık ki doğadaki doğal yapıları bozmanın bedelini ödüyoruz. Can ve mal kaybına neden olmakta ve en önemlisi doğanın kendisi tahrip olmakta. Demek istediğim bir santimlik toprak binlerce yılda oluşuyorsa, ne yazık ki beş dakikada gürül gürül akan Asi Nehri’nin suları bizim Akdeniz’in sularına getiriyor ve aynı zamanda denizin kalitesinin düşmesine de neden oluyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.