ÇEVRE - 10 Temmuz 2020 Cuma 10:47

BİYOMER faaliyetlerine fosil kayıtları tutarak başladı

A
A
A
BİYOMER faaliyetlerine fosil kayıtları tutarak başladı

Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİYOMER) açılmasının akabinde faaliyetlerine başladı.

Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİYOMER) açılmasının akabinde faaliyetlerine başladı. Merkezin ilk faaliyeti, Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan fosil örneklerini koruma altına almak ve kaydını tutmak oldu.


BİYOMER Müdürü Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Belkıs Muca Yiğit, birlikte gerçekleştirdikleri arazi çalışmaları neticesinde elde ettikleri fosil örneklerini Üniversite Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bahattin Çelik’e teslim etti. Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Bahattin Çelik ve Dr. Öğr. Üyesi Bilcan Gökçe yaptıkları ilk incelemelerde kalıntıların, 3. ve 4. jeolojik zamanlara ait olduklarını saptadılar. Prof. Dr. Çelik, alandan getirilen örneklerin karasal ve denizsel kalıntılar olduğunu ifade ederek; “Bu denizsel fosiller, günümüzden 550-250 milyon yıl öncesine aittir. Paleozoik Dönemin Ordovisyen evresine ait kalıntılardır. Karasal olan fosiller, yani yaprak fosilleri ise 3. jeolojik zamana ait olup günümüzden yaklaşık 60 milyon yıl öncesine aittir" dedi.


"İnceleme ekibi oluşturuldu, müze kurulması düşünülüyor"


Bölgede fosil örneklerinin bulunmasının ardından BİYOMER önderliğinde geniş bir inceleme ekibi oluşturuldu ve söz konusu alanın detaylı olarak incelenmesine karar verildi. BİYOMER’in oluşturduğu ekipte, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri, Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Akman (Herpetolog, BİYOMER Yönetim Kurulu Üyesi), Dr. Öğr. Üyesi Emrah Çelik (Ornitolog, BİYOMER Yönetim Kurulu Üyesi), Dr. Öğr. Üyesi Okan Özbakır (Maden Mühendisi), Öğr. Gör. Seyfullah Ateş (Petrol ve Doğalgaz Mühendisi) ve Öğr. Gör. Emirhan Özdemir (Harita Mühendisi) yer alıyor. Yerel ve ulusal basının da ilgisini çeken alandan toplanan fosil örneklerin sergilenmesi için Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bir doğa müzesi kurulması da planlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.