ÇEVRE - 02 Haziran 2021 Çarşamba 09:16

Iğdır’da kayısı ağaçlarında yetişen çağlalara ilgi büyük

A
A
A
Iğdır’da kayısı ağaçlarında yetişen çağlalara ilgi büyük

Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır’da, kayısı ağaçlarında yetişen ve güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan çağlalara hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun talep oluyor.

Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır’da, kayısı ağaçlarında yetişen ve güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan çağlalara hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun talep oluyor.


Iğdır, sahip olduğu iklimi ve coğrafi şartları itibariyle birden fazla meyve ve sebzenin yetiştirilebilmesinden dolayı Doğu’nun Çukurova’sı olarak kabul ediliyor. Komşu illere göre daha sıcak bir iklime sahip olmasından dolayı Türkiye’de özellikle kayısı üretiminde ilk sıralarda yer alan Iğdır’da, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kayısı ağaçlarında yetişen çağlalar güzel görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle tadından dolayı tercih edilen Iğdır çağlası, hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşayan kişiler tarafından büyük ilgi görüyor.



"Birçok ülkeye satışını gerçekleştirebiliyoruz"


Kayısı ağaçlarında yetişen çağlaların ve kayısıların tam anlamıyla olgunlaşmasından sonra ülke içinden ve ülke dışından büyük ilgi gördüğünü söyleyen kayısı yetiştiricisi Doğan Kabak, “Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesinde yaşıyorum. Kayısı yetiştiriciliği bizde baba mesleği olduğu için küçüklüğümüzden beri bu işi yapıyoruz. Kayısı ağaçlarımız şu anda 8-9 yaşlarında olan genç ağaçlardır. Ağaçlarımızda yetişen kayısılar şu anda çağla olmuş bulunmaktadır. 15-20 gün sonra kayısılarımız tam anlamıyla olgunlaşmış olup satışa sunulacaktır. Talebe göre kayısılarımızı ve çağlalarımızı önce kendi yerli halkımıza satıyoruz. Daha sonra il dışına satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. En son aşama ise soğuk hava depolarına girdikten sonra başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye satışını gerçekleştirebiliyoruz” dedi.



"Kayısılarımızı farklı şekillerde değerlendirebiliyoruz"


Genç ve yaşlı kayısı ağaçlarının farklı bakım gerektirdiğine dikkat çeken 2 çocuk babası Kabak, konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:


“Şu gördüğünüz ağaçlar genç olduğu için kayısılarımız lekesiz bir şekilde yetişiyor. Genç ağaçlarımızı haşerelere karşı bir kere ilaçlamamız yeterli oluyor. Ancak yaşlı ağaçlarımızda genelde iki kez ilaçlama ihtiyacı hissediyoruz. Çünkü yaşlanan ağaçlarda haşereler çok çabuk görülebildiği için kayısı ağaçlarımız zarar görebiliyor. Ağaçlarımızı yılda 3 yada 4 kere sulamamız yeterli oluyor. Kayısılarımızı farklı şekillerde değerlendirebiliyoruz. Örneğin bu kayısılarla çok güzel kayısı hoşafı yapabiliyoruz. Aynı zamanda kayısı reçeli de yapabiliyoruz. Özellikle kuruyemişçiler tarafından yoğun talep olmasından dolayı kayısılarımızı kurutulmuş şekilde de satabiliyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.