GENEL - 15 Ocak 2020 Çarşamba 09:29

Iğdır’da zamana direnen meslek: Keçecilik

A
A
A
Iğdır’da zamana direnen meslek: Keçecilik

Iğdır’da 30 yıldan daha uzun süredir keçecilik yapan Veysel Balcı, kaybolmaya yüz tutan mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Iğdır’da 30 yıldan daha uzun süredir keçecilik yapan Veysel Balcı, kaybolmaya yüz tutan mesleği yaşatmaya çalışıyor.


Gelişen endüstri ve genişleyen pazar alanları ile unutulmaya yüz tutan mesleklerin başında gelen keçecilik, her şeye rağmen zamana direnmeyi sürdürüyor. Bir zamanlar evlerin başköşelerinde yer alan keçe, kilim ve halılar fabrika ürünlerine karşı var olmaya devam ediyor. 35 seneden beri keçecilikle uğraşan Veysel Balcı, bir zamanlar evlerin vazgeçilmezi olan keçeleri şimdi çoğunlukla dağlarda hayvanları güden çobanların soğuktan korunmak için tercih ettiğini söyledi. Balcı, "Baba mesleğini devam ettiriyoruz. Ben yaklaşık 35 yıldır bu mesleğin içindeyim. Eskiden keçeciliğe çok rağbet vardı. Şu anda rağbet eskisi gibi değil” dedi.



“Bu meslekle uğraşanların sayısı azalıyor”


Satışların eskiden çok iyi olduğunu, şimdilerde ise durma noktasına geldiğini belirten Balcı, “Satış olmadığı için bu meslekle uğraşanların sayısı da azalıyor. Eskiden keçecilik yapan dokuz kişiydik. Şimdi bu mesleği ben tek yapıyorum. Normalde tek olduğum için şu an başımızı kaşıyacak zamanız olmamalıydı. Ama bazen 2 ay, bazen 3 ay siftah etmediğimiz günler oluyor. Yılın 3-4 ayı çalışıyor, diğer aylarda ise oturuyoruz. Zaten kazandığımızı da giderlerimize veriyoruz” dedi.



“Devletimizden destek istiyoruz”


Eskiden keçeciliğe rağbetin yüksek olduğunu belirten Balcı, “Babalarımız annelerimiz zamanında yün yatak yapılırdı. Şu anda her şey elyaf olmuş, naylon olmuş. Maliyet artmış, eskiden usta çırak çoktu. Şimdi ne işçi bulabiliyoruz ne de çırak bulabiliyoruz. Bizim neslimiz tükenmek üzere. Devletimiz bize bir el atsa, bize bir yardım etseler çok sevineceğiz ama bize destek veren yok” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta yaraları tedavi edilen doğaya salındı Sinop’ta yaralı bulunan yılan kartalı, şahin ve peçeli baykuş tedavileri sonrası Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından doğaya salındı. Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü, Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Klinik, bakım ve ameliyat alanlarında incelemelerde bulunan Vali Özarslan, Bölge Müdürü Orhan Çatalçam’dan, yaban hayvanlarına yönelik yürütülen tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Doğa, Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü çalışanlarına gösterdikleri gayret ve emekten dolayı teşekkür eden Vali Özarslan Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte yaralı olarak bulunan ve tedavileri tamamlanan yılan kartalı, şahin ve peçeli baykuşları doğaya saldı. Sarıkum Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından, 2023 yılında yüzde 60 oranında tedavi başarısı elde edilerek, 300’ün üzerinde yaralı yaban hayvanı yapılan tedavileri sonrasında doğaya salındığı bildirildi. Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaralı hayvanlara her türlü cerrahi müdahaleyi yapma imkanına sahip olduklarını vurgulayan Bölge Müdürü Orhan Çatalçam, "Burada iki veteriner arkadaşımız var. Hayvanlara her türlü cerrahi müdahaleyi yapabiliyorlar. O noktada teknolojik altyapımız gayet gelişmiş durumda" dedi. Öte yandan Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin içinde ameliyathane, radyoloji ve yoğun bakım üniteleri de bulunan Türkiye’deki 5 merkezden biri olduğu belirtildi.