EKONOMİ - 20 Temmuz 2020 Pazartesi 15:33

700 dönüm arazide üretilen domateste 15 bin ton rekolte bekleniyor

A
A
A
700 dönüm arazide üretilen domateste 15 bin ton rekolte bekleniyor

Isparta’ya bağlı Deregümü köyünde üretilen örtü altı sera domatesinin hasadı başladı.

Isparta’ya bağlı Deregümü köyünde üretilen örtü altı sera domatesinin hasadı başladı. İç piyasanın yanı sıra Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilen domateste bu yıl yaklaşık 15 bin ton rekolte bekleniyor.


Isparta merkeze bağlı Deregümü köyünde yayla şartlarında üretilen örtü altı sera domatesinin hasadına başlandı. 700 dönümlük seralarda yetiştirilen domateste bu yıl yaklaşık 15 bin ton rekolte bekleniyor. Hasadın başlamasıyla seralarda toplanan domates ilk etapta Ankara, Konya, İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlere gönderiliyor. Her yıl Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine de ihraç edilen Deregümü domatesi, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Hasadın yaklaşık 100 gün sürmesi bekleniyor.



Selçuk: “15 bin ton domates üretimi bekliyoruz”


Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Antalya’da hasadın sona ermesinin ardından Isparta’da Deregümü köyü başta olmak üzere farklı bölgelerde domates hasadının başladığını belirtti. Deregümü’da daha önceleri domates üretilmediğine değinen Selçuk, “Seraların olduğu yerlerde üzüm bağları, karpuz tarlaları vardı. Köylü vatandaşlarımız birleşti ve büyük seralar kurdular. Toplam bin 200 dekar sera alanında üretim yapılıyor. Bunun 700 dekarında domates üretiliyor. Bu yıl toplam 15 bin ton civarında domates üretimi bekliyoruz” dedi.



“Deregümü üretimle ülke ekonomisine katkı sağlıyor”


Seralardaki üretimin işsizliğe de bir nevi çözüm olduğunu ifade eden Selçuk, “Burası göç alan bir köyümüz. İnsanlarımız burada üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.



“Fiyatta hem üretici hem de tüketiciyi düşünmek lazım”


Mustahattin Can Selçuk, Deregümü domatesinin iç piyasanın yanı sıra farklı ülkelere ihraç edildiğini belirterek, “Bu şekilde ülkemize döviz kazandırıyoruz. Isparta’da domates üretiliyorsa ülkemizin farklı noktalarda farklı ürünler üretilebilir. Üretelim, ülke ekonomisini şahlandıralım. Tabi burada fiyat beklentisi önemli. Domates fiyatı talebe göre değişiyor. Hasat geçen hafta kilogram fiyatı 2.75 TL’den açıldı ancak bu hafta biraz düştü. Başka yerlerle birlikte bir borsa oluşuyor, o borsaya göre fiyat belirleniyor. Burada hem üretici hem de tüketiciyi düşünmek lazım. Her iki tarafı da düşünerek fiyat dengesini sağlamak gerekir” şeklinde konuştu.



Akdemir: “Arılarla üretim yapıyoruz”


Domates üreticisi Hasan Akdemir ise ilk hasadı bugün 100 kasayla gerçekleştirdiklerini ifade etti. Hasadın güzel başladığını kaydeden Akdemir, domates üretimini arılarla yapıldığını söyledi. Akdemir, “Bombus arılarla doğal üretim gerçekleştiriyoruz. Piyasada ‘hormonlu domates yiyoruz’ diye konuşmalar oluyor. Ancak kesinlikle öyle bir şey yok. Seramız toplam 3 dekar. 3 dekarda 4 kovan arıyla çiçek dölleme yapıyoruz. Normalde 2-3 arı da yeter. Fakat biz doğal olsun, daha iyi dölleme olsun diye 4 kovan kullanıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Genç Çevirmenler Yarışması’nın kazananları belli oldu Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen “Genç Çevirmenler” yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen “Genç Çevirmenler” yarışmasında dereceye giren öğrencilere sertifikaları verildi. 12. kez düzenlenen yarışmanın ödül törenine Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve davetliler katıldı. Bu yıl, İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 3 kategoride 125 öğrenci yarıştı. Türkçe çevirileri ile dereceye giren öğrencilere, Avrupa Birliği Başkanlığında düzenlenen törende, Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay tarafında sertifikaları taktim edildi. Yarışmada birinci olan çevirmenler Brüksel’de yerleşik AB kurumlarını ziyaret ile ödüllendirilirken, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde ‘Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı’na katılım sağlayabilecekler. AB ile Türkiye ilişkilerinin inişli-çıkışlı olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Bozay, “Türkiye’nin bir yol haritasında, 360 derecelik dış politikasında önemli yer tutuyor. Ankara Antlaşması’nın da 60. yılını kutladığımız bir yılda yine sizlerle birlikte böyle bir AB ilişkilerine katkıda bulunacak ayrı bir çalışma disiplininde sertifika törenindeyiz. Çok sayıda öğrenci girdi bu yarışmaya. Yarışmaya bin 248 öğrencimiz katıldı. Bu sayıda bizi çok gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.
Aydın Aydın Lisesi karma resim sergisi açıldı Aydın Lisesi öğrencilerin yıl boyunca yapmış oldukları resim çalışmaları Vali Yazıcıoğlu Kültür Merkezi sergi alanında halkın beğenisine sunuldu. Eğitim ve öğretim sezonunun sonuna doğru gelinirken okullar öğrencilerinin 1 yıl boyunca yaptıkları eserleri sergilemeye başladı. Aydın Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu ’Karma Resim Sergisi’ açıldı. Vali Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde içerisinde sergilenen birbirinden güzel resimler büyük beğeni topladı. Serginin açılışında kısa bir konuşma yapan Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici sergide emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Amaç sadece sanat yapan kişiler yetiştirmek değil, sanatı seven ve kültürü algılayan fertler de yetiştirmektir. Bu nedenle eğitim sistemimiz içerisinde sanat eğitimine de önem vermeliyiz” dedi. Yapılan konuşmanın ardından açılışı yapılan sergide kara kalem, sulu boya, yağlı boya gibi geleneksel tekniklerden; atık malzeme tasarımları, seramik, bisküvi üzerine çini boyama gibi yenilikçi yaklaşımlara kadar geniş bir yelpazede birçok ürün yer aldı. Atık malzemelerle yapılan çalışmalar da serginin dikkat çekici parçaları oldu. Açılışa İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Aydın Lisesi Müdürü Serkan Akyol, okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra veliler katılırken, program yapılan ikramların ardından sona erdi.