SAĞLIK - 16 Nisan 2019 Salı 18:17

Isparta Şehir Hastanesi’nde ‘Çölyakla yaşam birlikte daha kolay’ etkinliği

A
A
A
Isparta Şehir Hastanesi’nde ‘Çölyakla yaşam birlikte daha kolay’ etkinliği

Isparta Şehir Hastanesi ev sahipliğinde, Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği tarafından “Çölyakla yaşam birlikte daha kolay” konulu program düzenlendi.

Isparta Şehir Hastanesi ev sahipliğinde, Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği tarafından “Çölyakla yaşam birlikte daha kolay” konulu program düzenlendi. Programda konuşan Isparta Şehir Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Ferudun Ruşen Keskin, “Çölyak hastalığının şu anda kanıtlanmış tek tedavisi yaşam boyu tam glutensiz diyet uygulamasıdır. Çölyaklıların yaşam boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için okul ve kamu kuruluşlarında gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yöneticiler, öğretmenler, kantin ve yemekhane işletmecilerinin yakın iş birliğinde olmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.


Hastanedeki programa Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Karakaya, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Ahmet Yıldırım, çölyak hastaları, hasta yakınları ve sağlık çalışanları katıldı.


Keskin: “Tanı yöntemlerinin gelişmesi ve farkındalığın artması ile tanı alan hasta sayısı çoğalmıştır”


Programda açılış konuşmalarını yapan Isparta Şehir Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Ferudun Ruşen Keskin konuşmasında, “Hastanemizin ev sahipliğinde, Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği tarafından düzenlenen ‘Çölyakla yaşam birlikte daha kolay’ adlı etkinliğimize hoş geldiniz. Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Bu hastalığın tanı yöntemlerinin gelişmesi ve farkındalığın artması ile tanı alan hasta sayısı çoğalmıştır. Çölyak hastalığının şu anda kanıtlanmış tek tedavisi yaşam boyu tam glutensiz diyet uygulamasıdır. Çölyaklıların yaşam boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için okul ve kamu kuruluşlarında gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yöneticiler, öğretmenler, kantin ve yemekhane işletmecilerinin yakın iş birliğinde olmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.


Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı ve Isparta Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Tuğba Gürsoy Koca ise, Çölyakla Yaşam Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’dan Prof.Dr.Cem Koçkar ve SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı’ndan Prof.Dr.Mustafa Akçam da Çölyak hastalığının teşhisi ve yaşam süreçleri hakkında sunumlar yaparak, sorulan soruları cevaplandırdılar.


Son olarak Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye’nin ilk Glutensiz Şefi Süleyman Engin de, çölyak hastalarında mutfak kültürü ve yemek pişirme metodlarını anlattı. Programda son olarak, çölyak hastası Berra Yücesan ve Çok Sesli Müzik Korosu Korosa tarafından müzik dinletisi de sunuldu.


Program katılımcılara plaket verilmesi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.