GENEL - 11 Şubat 2019 Pazartesi 17:29

“Isparta’daki erkek öğrenciler, kız öğrencilere göre aylık 122 lira daha fazla para harcıyor”

A
A
A
“Isparta’daki erkek öğrenciler, kız öğrencilere göre aylık 122 lira daha fazla para harcıyor”

Isparta’da 9-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen ’Isparta YEKvizyon 2018 Çalıştayı’nın kitapları yayınlandı.

Isparta’da 9-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen ’Isparta YEKvizyon 2018 Çalıştayı’nın kitapları yayınlandı. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, üretilen bilgi üzerine fikir ve politikalar inşa edildiği takdirde daha yüksek nitelikli öğrenci geleceğini ve Isparta’nın kazançlı çıkacağını ifade etti.


SDÜ’nün 9-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ’Isparta YEKvizyon 2018 Çalıştayı’nda üretilen bilimsel bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Kentin kalkınması, gelişmesi hedefleri doğrultusunda 6 sektör üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar kitap haline getirilerek, ’Öğrenci-Kent Etkileşimi’ ve ’Hizmet Sektörü’ başlıklarıyla kamuoyunun dikkati ve bilgisine sunuldu.



Çarıkçı: “Kazanan Isparta olacak”


Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, 100 kişilik bir akademik kadro tarafından hazırlanan eserleri tanıtarak açıklamalarda bulundu. Kısa adı ’YEKvizyon 2018 Çalıştayı’ olan Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Projesi’nin çok kapsamlı bir araştırma olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, üretilen bilgilerin üzerine fikir ve politikaların inşa edilmesi durumunda Isparta’nın kazançlı çıkacağını söyledi.



“Türkiye’de en çok atıf alan bilimsel araştırmalarımızdan birisi”


’Araştırma Üniversitesi’ adayı olarak SDÜ’nün böylesine kapsamlı bir dosya üretip tüm karar alıcı mekanizmalarla paylaşmaktan duyduğu sevinci dile getiren Rektör Çarıkçı, ’’Hâlihazırdaki işletmelere ve girişimcilere çok değerli veriler sunuyoruz. Kitaplar Isparta açısından çok önemli. Isparta bir eğitim, öğrenci kenti. Bu alanda SDÜ’nün iddialı olmasında ve bunu her fırsatta dile getirmesinde herhangi bir sıkıntı yok. Öğrenci-Kent Etkileşimi konusunda 2003’ten bu yana iki yılda bir kez araştırma yapıyoruz. Türkiye’de bu ölçümü standart hâle getiren başka bir yükseköğretim kurumu yok. Bu çalışma Türkiye’de en çok atıf alan bilimsel araştırmalarımızdan birisidir. Isparta’nın kalkınması, gelişmesi için bilgi üretiyoruz. Çıkan sonuçlara göre çözüm politikaları üretirsek Isparta’nın sosyokültürel altyapısını geliştiririz. Sonucunda Isparta’ya katma değeri yüksek daha fazla öğrenci gelir. Kazanan elbette hepimiz oluruz” dedi.


SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Isparta YEKvizyon Çalıştayı Projesi kapsamında 6 Şubat 2019 tarihinde ’Gözbebeğimiz: Eğirdir Gölü. Sorunlar ve Çözüm Önerileri Paneli’ hayata geçirildiğine atıf yaparak, çok yakın bir takvim içerisinde de ’Ormancılık’ tematik alanında çalışılacağını sözlerine ekledi.



Akçakanat: “Isparta’daki bir öğrenci aylık bin 20 TL harcama yapıyor”


’Isparta YEKvizyon 2018 Çalıştayı’ kapsamında üretilen ’Üniversite Öğrencisi-Kent Etkileşimi Analizi’ Kitabı Yazarı Dr. Öğretim Üyesi Tahsin Akçakanat ise önemli veriler paylaştı.


2003’ten bu yana her 2 yılda bir gerçekleştirilen anketin 2018 sonuçlarını analiz eden Akçakanat, şöyle dedi; “Bin 821 öğrenci ile yüz yüze gerçekleştirilen çok boyutlu bir anket yaptık. Çıkan sonuçlara göre 1 öğrenci aylık 1.020 TL harcama yapıyor. 2016 yılında bu değer 700 TL idi. 2018’de 2016 yılına kıyasla yüzde 36’lık bir artış olduğunu görüyoruz. Çalışma yaptığımız dönem içerisinde Isparta kent merkezinde 532 bin 337 öğrenci vardı. Dolayısıyla üniversite öğrencilerinin Isparta ekonomisine aylık enjekte ettiği değer 53 milyon 425 bin TL. 1 öğrencinin 8 ay Isparta’da yaşadığını düşünecek olursak kent merkezinde ekonomiye dâhil olan kaynak 427 milyon 400 bin TL. Buna dolaylı ekonomiyi (çarpan etki) dahil etmiyoruz”.



“Sorun alanlarını düzeltmemiz gerekiyor


Ankette, öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım ve yüz yüze iletişimde memnuniyetsizliklerin tespit edildiğini anlatan Akçakanat, bunun eleştiri değil, rasyonel bir şekilde çözüm odaklı algılanmasını arzu ettiklerini söyledi.



“Erkek öğrenciler, kız öğrencilere göre aylık 122 lira daha fazla para harcıyor”


Barınma alanında kira fiyatlarının yüksek olduğu sonucuna ulaştıklarını belirten Akçakanat, bilimsel bilgiler ışığında analizlerini şöyle sürdürdü; “Öğrencilerin harcamalarının yüzde 36’lık dilimi barınmaya gidiyor. Bu da ortalama 368 TL. İkinci sırada beslenme geliyor: 220 TL. Bunu 131 TL ile beslenme izliyor. Ulaşım harcaması 89 TL. Sosyal harcama 80 TL. Eğitim harcaması 70 TL. İletişim için ise ayrılan kaynak 57 TL. Erkekler aylık bin 84 TL, kızlar ise 962 TL harcıyor. Ankette ne yazık ki öğrencilerin yüzde 30’luk diliminin sigara kullandığı sonucuna da ulaştık. Bu da aylık 330 TL ekstra harcama anlamı taşıyor. Öğrencilerin yüzde 35.2’lik dilimi ev ve apartta barınıyor. Yüzde 32’lik kısmı ise eşit vaziyette kamu ve özel yurtlarda kalıyor”.



“Çalışan öğrenci oranı AB’nin çok altında”


Akçakanat araştırma detaylarında öğrencilerin çalışma oranları ve sosyal yaşantıda karşılaştığı sorunlara da değinerek, “Yaptığımız araştırmalara göre öğrencilerin yüzde 8.7’lik dilimi çalışıyor. Avrupa Birliği’nde bu oran yüzde 40 bandında. Bazı ülkelerde yüzde 70’lere kadar çıkıyor. Isparta’da yaşam kalitesi ve memnuniyet düzeyleri ölçümlerinde ise paylaşacağım veriler iç açıcı değil. Öğrenciler ulaşımdan çok memnun değil. Öğrencilerin 3’te 2’si ulaşım imkanlarını yeterli görmüyor. Öğrencilerin yüzde 40’ı yerleşkelere erişimde sıkıntı yaşadığını söylüyor. Öğrenciler ulaşım altyapısının çeşitlendirilmesini talep ediyor. Kiralar konusunda yüzde 80’lik bir dilim memnuniyetsiz. Beslenme bakımından öğrencilerin fiyatların yüksek olduğunda hemfikir. Bir sevindirici unsur var. Hijyen ve kalite açısından pek fazla sıkıntı görünmüyor. Giyim uygun. Marka çeşitliliğinin artırılması noktasında talep var. Sosyal etkinliklere bakalım: Vizyon filmlerinin Türkiye ile eş zamanlı şekilde Isparta’ya geldiğini düşünüyorlar. Ama tiyatro ve konser için daha talepkarlar. Yine farklı içerikli kafe, dinlence-eğlence mekânları istiyorlar. Esnaf-sanatkârlar ile iletişimde çok net görünen bir sorun alanı var. Öğrencilerin en az sorun alanı olarak gösterdiği halk ile iletişimi. Burada bir problem yok” dedi.



Özmen: “Barınmada nicelik belirli seviyeye geldi, artık nitelik zamanı”


Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Projesi bağlamında ortaya çıkarılan ’Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü Analizi’ Kitabı Editörü SDÜ Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Özmen de çok önemli veriler paylaştı. Isparta’da temel düzeyde birincil sorunun konaklama olduğuna atıf yapan Editör Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Özmen, şöyle dedi; “Isparta’da hizmet sektörünü odak noktasına alan çok fazla bir araştırmanın olmadığını tespit ettik. Oysaki hizmet sektörünün gelişmiş ülkelerde ekonomik ağırlığı yüzde 70-80 bandındadır. Isparta’da hizmet sektörünün ekonomi içindeki ağırlığı yüzde 61. 2014 verilerini paylaşacak olursak hizmet sektörünün ekonomik büyüklüğü 4 milyar 770 milyon TL. Bunu 1 milyar 517 milyon TL ile sanayi; 1 milyar 470 milyon TL ile tarım oluşturuyor. Biz Isparta YEKvizyon 2018 Çalıştayı bağlamında Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü’ne baktık. Konaklama temel düzeyde birinci sorun alanı olarak karşımıza çıktı. Fiyatlar yüksek. Öğrenci-aile ve fiyat farklılığı var. Biz rasyonel sonuçlara erişmek ve objektif olabilmek için apart ve yurt yöneticilerini de dinledik. Çalıştay’da oluşturulan masalarda da bunu tartıştık. Çok önemli bir nokta daha var. Öğrencilerin yüzde 92’lik dilimi esnaf ve sanatkârların bakış açısı: Öğrencilerin yüzde 92’si ’ticari meta’ olarak görülmekten şikayetçi. Algı değişimi istiyor. Öz evlat bakış açısı istiyor. Nasıl ki esnaf ve sanatkârların çocukları bir başka şehirde farkı üniversitede okuyorsa Onlar evlat ise kendilerinin de o şekilde değer görmesini istiyor. Öğrenci ve askere farklı fiyat anlayışının artık terk edilmesini talep ediyorlar. Öğrenciler otobüs duraklarının kış şartlarına uygun olmadığını düşünüyor. Barınmada fiyat-kalite uyumunun olmadığını ifade ediyorlar. Artık Isparta’da bir nicelik oluştu. Şimdi odaklanılması gereken alan nitelik Öğrenciler fiyat konusunda etkin denetim yapılması için ’’Fahri Zabıta’’ ya da farklı bir organizasyon kurulmasını istiyor”.



“Üretilecek politikalara katkı sağlamak istedik”


Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Projesi Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Selim Kanat da Isparta ve kalkınma, gelişme kaygısı taşıyan herkes için böylesine kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyledi.


YEKvizyon 2018 Çalıştayı’nda 100 kişilik bir akademik kadronun görev aldığını anlatan Kanat, şunları söyledi; ’’Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu, SDÜ’nün kurumsallaşan bir değeri olacak. Şehre katma değer yaratma adına bilimsel bilgi üreten bir sistemler bütünü olacak. Isparta’nın kazanması için değerli bilgiler üretmek istedik. Katma değer sağlamak için yola çıktık. Ve bugün nihai hedefimize ulaştık. 6 sektörde kitaplarımız kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı. Proje sadece akademik bilgi içermiyor. Sektörde konunun tarafları olan tüm paydaşların da görüş, eleştiri ve önerileri yer alıyor”.


“Umut ediyoruz ki bu bilgiler uygulama politikalarına dönüşür”


Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan da Öğrenci-Kent Etkileşimi ve Hizmet Sektörü Raporu ve kitaplarının yerel yönetimler ve kamu tarafından özenle dikkate alınıp uygulanacağına dair inancını dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir’de yağmurla birlikte gelen çamur araç sahiplerini üzdü Eskişehir’de sabaha karşı toz taşımıyla birlikte oluşan yağmur sonrasında araçlar üzerinde çamurların meydana gelmesi vatandaşları üzerken, oto yıkamacıları sevindirdi. Eskişehir’de toz taşınımı nedeniyle sabaha karşı yağan yağmurla karışık çamur park halindeki araçlarının üzerini kapladı. Araçlarını yıkayıp evlerinin önüne par eden vatandaşlar durum karşısında şaşkınlık yaşandı. Araçlarını tekrar yıkayacağını söyleyen sürücüler durumdan mustarip olduklarını belirtti. “Tertemiz yapmıştım, maalesef yağmurla karışık toz yağmış” Aracını dün yıkadığını fakat sabah tozlu bulduğunu belirten Mehmet Taşdelen, “Dün arabamı yıkamıştım aslında. Sabah kalktığımda bu şekilde aracımı buldum, toz yağmış. Böyle görünce içime sinmedi, oruçluyuz malum bir yere de çok çıkmıyorum. Canım sıkıldı arabayı yıkayayım dedim. Sultandere Mahallesi’nde bir evim daha var onun bahçesinde yıkarım arabamı” dedi. Aracı toz içinde kalan bir başka sürücü Hasan Baş ise şöyle konuştu; “Yağmurlu ve çamurlu halde sabah sabah gördük aracımızı. Toz içeresinde kalmış aracım. Aslında önceki gün yıkamıştım arabamı, tertemiz yapmıştım. Maalesef yağmurla karışık toz yağmış. Biraz kalın bir toz tabakası var kaporta üzerinde. Yeni yıkatmıştım, yıkamalarda pahalı malum, yeniden yıkatmak zorunda kalacağım.”
Sivas Muhtar adayından ilginç vaat, duyan bir kez daha düşündü Sivas Mevlana Mahallesi muhtar adayı Burak Zakir Baş, seçilmesi halinde 5 kişiyi umreye göndereceği vaadinde bulundu. 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere sayılı günler kala muhtarlık yarışları da kızıştı. Bazı muhtarlar vaatleriyle hayrete düşürdü. Sivas Mevlana Mahallesi muhtar adayı Burak Zakir Baş, alışagelmiş muhtar vaatlerinin dışında vaatlerde bulununca adeta seçmenlerin oy verirken bir kez daha düşünmesine neden oldu. Muhtar adayı Baş, seçildiği takdirde görevinin ilk yılında kura sistemiyle belirlenecek olan 2’si genç 3’ü yaşlı olmak üzere toplamda 5 kişiyi umreye göndereceğini söyledi. Kimisi inandı kimisi yalan dedi Muhtar adayı Burak Zakir Baş, umre vaadine inanmayanların olduğunu ifade ederek, “Biz projelerimize klasik bir muhtar adayı olarak park, kaldırım, güvenlik kamerası olarak sunmak istemedik. Muhtarın görevi zaten mahallesindeki eksileri tamamlamak bunu belediyeye sunabilmek. Bizde insanların gönlüne dokunabilmek için hizmeti daha farklı şekilde gösterebilmek için 5 kişiyi umreye, 100 gencimizi Kapadokya turuna, Kuran-ı Kerime geçen her öğrencimize de ödüller vermeye aynı zamanda muhtarlıkta yapılan sosyal yardımlar kapsamında elimizden gelen hizmeti sunabilmeyi hedefledik. Başta bizi tanımayan insanlar tepki verdi, ‘Bizlere yalan projelerde vaatlerde bulunmayın’ dediler. Biz esnafız ve Sivas’ta bilinen bir firmayız o yüzden kimseye yalan vaatte bulunamayız. Umreye 5 kişiyi göndereceğimizi söyledik 2’si genç diğer 3 kişi ise orta yaşlı ve yaşlı olmak üzere. Kura çekerek belirleyeceğiz. Yıl sonunda umre kura çekilişini yapacağız. Muhtar olduğumuz gün ilk on gün içeresinde mahallemizin dört bir köşesine kedi yuvası yapacağız. Buna projemizde yer vermedik ama çok sıkı bir şekilde çalıştığımız için yetişmedi” dedi. Vatandaşlar ise muhtar adayının vaadinin güzel olduğunu ve seçilmesi takdirde göndereceğine inandığını söyledi.
Eskişehir Millî helikopter motorunda önemli bir eşik daha aşıldı TEI, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) süreçlerini başarıyla tamamlayarak yerli ve millî havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan “Tasarım Organizasyonu Onayı”nı (TOO) almaya hak kazanarak, havacılık motoru tasarımı yetkinliğini kanıtladı. TOO için SHT-21/EASA Part 21 mevzuatına göre sistematik, planlı, risk yönetimini merkeze alan bir yaklaşım ile organizasyon ve süreçlerin prosedürlerinin oluşturulması, personel yetkinliklerinin geliştirilmesi, yetki ve sorumlukların tanımlanması gerekiyor. SHGM tarafından ilgili mevzuata uygunluk konusunda yapılan denetimler sonucunda TEI’nin uluslararası sertifikasyon kriterlerine uygun tasarım yetkinliği tescillenmiş oldu. Yerli ve millî olarak geliştirdiği motorların sertifikasyonunu bu yetki kapsamında yürütecek olan TEI, Türkiye’de sivil havacılık motorları sertifikasyonu için TOO onayı alan ilk şirket oldu. SHGM tarafından TEI’ye verilen, “Tasarım Organizasyonu Onayı” hakkında değerlendirmede bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin ilk Tasarım Organizasyonu Onayı (TOO) alan kurumu olmayı başaran TEI, bu haberle hepimizi gururlandırdı. Gayretleri ve özverileriyle süreçte emekleri olan TEI yönetimini ve çalışanlarını tebrik ediyorum. İnanıyorum ki, savunma sanayii kuruluşlarımız, daha nice önemli başarılara imza atacak. Gayemiz bir; “Türkiye Yüzyılı, Savunmanın Yüzyılı” olacak.” GÖKBEY Helikopteri’ne güç verecek Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400’ün uluslararası sivil sertifikasyon süreci, TOO sonrasında tip sertifikasyonu süreci ile tamamlanacak. TEI, millî motor projelerinin yanı sıra, 2018 yılından bu yana A400M askerî kargo uçaklarında kullanılan TP400 motorlarına sunduğu parça bakım hizmeti ile EASA (Avrupa Sivil Havacılık Ajansı) tarafından verilen Part 145 Bakım Organizasyonu Onayı’nı da almıştı. Millî motorlar alanındaki bir kilometre taşını daha geride bırakan TEI, Türkiye’nin askerî ve sivil havacılık alanında ihtiyaç duyduğu motorları sertifikalı olarak geliştirerek, ülkemizin motor alanındaki özgürlüğü ve global ölçekteki rekabetçiliği açısından önemli roller üstlenmeye devam edecek.
Kayseri Hunat Hatun İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Kayseri’yi gururlandıran başarı Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali olan Sosyalfest’e katılan Hunat Hatun İmam Hatip Ortaokulu; 3 bin 783 proje arasında 2. olarak büyük başarı elde etti. Karabük’te düzenlenen ve 3 bin 783 projenin katıldığı Sosyalfest’e davet edilen 154 projeden birini geliştiren Hunat Hatun İmam Hatip Ortaokulu, ’Meslek Öğreniyorum Projesi’ ile yarışmalarda 2. olarak Kayseri’ye döndü. Hedeflerinin benzer yarışmalara katılmak olduğunu söyleyen Hunat Hatun İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Harun Ayaydın, Teknofest için 10 proje ile başvuru yaptıklarını da söyledi. Ayaydın; "Okulumuz; İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen yazılar istikametinde Karabük’te ilk defa yapılan ’Sosyalfest’ yarışmalarına katılmak için başvurdu. Sosyal Model Tasarım kategorisinde ’Yaz Tatili’nde Meslek Öğreniyorum’ projesi geliştirdi öğrencilerimiz. Rehber öğretmenimiz ile birlikte 3 öğrencimiz bu yarışmaya başvurdu. Yarışmalar sonucunda finallere davet edildik. 5 proje bu davete katıldı ve okulumuz ikinci olarak Kayseri’ye döndü. Bundan sonraki hedefimiz yine benzer yarışmalara katılmak. Şu anda 10 projemiz Teknofest Yarışmaları’na başvuru yaptı. Bunların ilk kategorisini geçtik. Diğer kategoriler için bekliyoruz" dedi. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hülya Sabur da Türkiye ikinciliğini kazanan proje hakkında bilgiler vererek; "Okul müdürümüzden gelen yazı istikametinde Sosyalfest projesine katıldık. Karabük’te düzenlenen ulusal ve uluslararası alanda ilk projeydi. Öğrencilerimizle birlikte katılım sağladık. 3 bin 783 proje arasında 154 proje davet edildi. Bizim ’Meslek Öğreniyorum’ projesi de kendi kategorisinde ilk üçe kalarak dereceye girdik. Türkiye ikincisi olarak okulumuza döndük. Hem ilimizi hem de okulumuzu en iyi şekilde temsil ettik. Projemiz ’Yaz Tatilini Değerlendiriyorum’ modeliydi. Bu kategoride de ’Meslek Öğreniyorum’ projesini seçtik. Projemiz genel olarak çocukların daha eğlenceli, verimli bir yaz geçirebilmeleri adına, teknolojinin zararlı etkilerinden uzak durmaları adına çocukların faydasına yönelik bir uzmanın yanında bir nevi eski kültürümüzde var olan Ahilik Teşkilatı gibi usta çırak ilişkisine dayalı olarak kısa bir mesleki tecrübe edinmelerini sağlamak" ifadelerini kullandı. Öğrenciler Fatma Uğur, Elif Rana Kafalı ve Umame Araç ise; elde ettikleri başarıdan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, ilerleyen dönemdeki hedeflerinin çok daha büyük başarılara imza atmak olduğunu kaydetti.