EKONOMİ - 27 Haziran 2019 Perşembe 17:16

Isparta’dan Çin’e soğuk işlemli kiraz ihracatı

A
A
A
Isparta’dan Çin’e soğuk işlemli kiraz ihracatı

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Çin’e Kiraz İhracatı için protokol gereklilikleri kapsamında soğuk işlem uygulaması başlatıldı.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Çin’e Kiraz İhracatı için protokol gereklilikleri kapsamında soğuk işlem uygulaması başlatıldı.


Türkiye’de, 15 Kasım 2015 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi (AQSIQ) arasında "Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü" ve "Bitki Karantinası Yönetmeliği" imzalandı.


Söz konusu protokol ve yönetmelik kapsamında kayıtlı tek işletmenin müracaatı ile Çin Halk Cumhuriyeti’ne kiraz ihraç edilebilmesi amacıyla soğuk uygulama işlemi başlatıldı.



Alternatif Pazar ihtiyacı, Türkiye - Çin protokolüne bağlandı


Türkiye’de yetişen ve dünya pazarlarında tercih edilen Isparta kirazları, Avrupa ve Rusya’ya ihraç edilirken, zaman zaman yaşanan çeşitli olumsuzluklar ve dünya ticaretinde karşılaşılan sorunlar alternatif pazarların bulunmasını zorunlu hale getiriyor.


Bu kapsamda ülkeler arası girişimler sonucu Çin’e kiraz ihracatında belli şartlar getirilerek, 2 ülke arasında bir protokole bağlandı. Protokol kapsamında, ihraç edilecek ürününün yetiştiği bahçelerin kayıtlı olması, her bir bahçeye ait dosyası ve bu dosyada rutin istenen evraklar bulunması ile üretim sezonu boyunca kontrol altında tutularak, ihracata izin veriliyor.


Kayıtlı bahçenin ürünleri, özellikle Akdeniz Meyve Sineği ve diğer zararlılardan arındırılması için soğuk işleme tabi tutulduktan sonra ihracatına izin veriliyor.



Soğuk işlem uygulaması 10 Haziran’da başladı


Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Soğuk Uygulama işlemi de bahsi geçen protokol gereği yine kayıtlı olacak, soğutma prosedürlerine uygun, ürün sağlığı ve hijyeni, genel hijyen kurallarına uygun hareket etme zorunluluğu getirilmiştir. Bu amaçla başvuruda bulunan Eğirdir Serpil Köyünde Soğuk Depo İşletmeciliği yapan Ana Meyve Tarım Tic. Ltd. Şti. Çin Tarım Heyeti yetkililerince yerinde yaptıkları ziyaretler ve protokol gereklilikleri kapsamında uygun bulunmuştur. İlimizde yetkili soğuk işlem işletmesi olan Ana Meyve bu yetkisini kullanarak soğuk işlem için Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmuştur. Soğuk Uygulama (Cold Treatment) işlemi 1 C’nin altında 16 gün ürünün soğuk odalarda tutulması işlemidir. Bu işlemin İnspektör Ziraat Mühendisleri gözetiminde kontrollü olarak gerçekleşmesi ve uygulama sonunda işlem uygunluğunun inspektörlerce rapor edilmesi gerekmektedir. Bahsedilen prosedürler sonucunda kayıtlı işletme olan Ana Meyve Tarım Tic. Ltd. Şti.’nde 10 Haziran 2019 günü soğuk işlem uygulaması başlatılmıştır. Uygulama sonrası soğuk odadan alınan ürünler soğuk zincir bozulmadan, uygun paketleme ve uçak kargo ile Çin’e ihracat edilecektir. Ayrıca, Mayıs-Haziran 2019 aylarında Türkiye ve Çin arasında yapılan ikili görüşmelerde kirazla ilgili olarak ticaret hacminin artırılması, ürün sevkiyatında daha hızlı sirkülasyon sağlanması amacıyla protokolde revizyona gidilmiştir. Soğuk uygulama 16 gün depoda tutulması zorunluluğunu gerektirdiği ve dolayısıyla ülkemiz kiraz sezonunda sınırlı işlem yapılacağından ihracat miktarını düşürmektedir. Bu nedenle soğuk uygulamaya alternatif olarak kiraz ihracatında 3 saatlik MeBr (Methyl Bromide) fumigasyonu yapılarak daha hızlı bir şekilde ihracat gerçekleşecektir” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Seçimi kazanmasına rağmen mazbatayı alamayan muhtar adayı isyan etti Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Menteşeler Mahallesi’ndeki muhtarlık seçimlerini kazanan ve sabıkası olduğu gerekçesiyle mazbatasını alamayan Ramazan Aydın, duruma tepki göstererek seçimin tekrarlanmasını istedi. Yanlıştan dönülmesi gerektiğini vurgulayan Aydın; "Madem sabıkam vardı neden adaylığım kabul edildi?" dedi. 31 Mart Yerel Seçimleri’nin tamamlanmasının ardından kazanan adaylar mazbatalarını alarak görevlerine başlarken, Köşk ilçesinde bulunan kırsal Menteşeler Mahallesi’ndeki muhtarlık seçimlerini kazanan Ramazan Aydın mazbatasını almayı beklerken, hayatının şokuyla karşılaştı. 164 seçmenin oy kullandığı mahallede 85 oy alarak muhtar seçilen Aydın, 69 oy alan rakibi ve aynı zamanda amca oğlu olan Fatih Aydın tarafından, İlçe Seçim Kurulu’na sabıkası olduğu gerekçesiyle şikayet edildi. Yapılan şikayet başvurusunun ardından inceleme başlatan İlçe Seçim Kurulu, Ramazan Aydın’ın 2016 yılında “hakaret” suçundan 1 yıl 6 ay 10 gün hapis cezası aldığını tespit etti. Bunun üzerine alınan karar doğrultusunda Ramazan Aydın’ın seçilme yeterliliği taşımadığına karar veren İlçe Seçim Kurulu, muhtarlık mazbatasını 85 oy alan Ramazan Aydın’a değil 69 oy alan Fatih Aydın’a teslim etti. “Bu yanlıştan dönülsün” Uygulamanın demokrasiye aykırılık teşkil ettiğini belirterek köy halkının iradesinin hiçe sayıldığını ileri süren Ramazan Aydın, ilgili kurumların hatasının demokrasiye ket vurduğunu belirterek, "Her muhtar adayı gibi biz de evraklarımızı teslim ederek aday olduk. İlgili kurumlar bunu inceledi. Madem böyle bir engel vardı niçin başta aday olmam engellenmedi. Seçimi kazanınca mı bu durum ortaya çıktı. Bu durumu sadece bana değil aynı zamanda halkın oyuna da saygısızlık olarak görüyorum" diyerek aday olamasa bile köyde demokrasinin tam tecelli etmesi için seçimin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Yaşanan duruma tepki gösteren Ramazan Aydın, yetkililere seslenerek, “Muhtarlık seçimleri için mevcut muhtar Fatih Aydın ve ben adaydık. Seçim sonrasında 85 oy alarak birinci çıktım ve seçimi kazandım. Ancak ben mazbatamı almayı beklerken bu durumla karşılaştım. Geçtiğimiz günlerde beni aradılar ve İlçe Seçim Kurulu’na çağırdılar. Durumu orada öğrendim. Ben mazbatamı almaya gideceğim sanarken, sabıkam olduğu gerekçesiyle mazbatayı daha az oy alan adaya verdiler. Sözü edilen bu sabıka da 2016 yılında mevcut Muhtar Fatih Aydın ile Fatih Aydın ile karıştığımız bir olaydan kaynaklı olduğunu sanıyorum. Yetkililerden isteğim seçimin tekrarlanması.Ben seçime giremesem bile halkın iradesinin tam tecelli etmesi bakımından köyümüzdeki seçimin tekrarlanmasını istiyoruz" dedi.