GENEL - 02 Nisan 2019 Salı 13:51

Kadın kasap: "Dükkanda beni görünce kasap arıyorlar"

A
A
A
Kadın kasap: "Dükkanda beni görünce kasap arıyorlar"

Isparta’da 27 yıldan bu yana kasaplık yapan kadın, "Beni görünce şaşırıyorlar, sonra ortalıkta kasap arıyorlar, ‘Kasap yok mu?’ diye soruyorlar" dedi.

Isparta’da 27 yıldan bu yana kasaplık yapan kadın, "Beni görünce şaşırıyorlar, sonra ortalıkta kasap arıyorlar, ‘Kasap yok mu?’ diye soruyorlar" dedi. Ülkede ‘işsizlik sorunu var’ denmesine rağmen çırak bulamadıklarından yakınan kadın kasap, "Çalışmak isteyenler ve ‘Ben bu işi gerçekten yapabilirim’ diyenler gelsinler, bay veya bayan fark etmiyor öğretelim. Bir zanaat sahibi olsunlar isteriz" ifadelerini kaydetti.


Isparta’da yaşayan Zehra Yıldızan, 27 yıldan bu yana kasaplık yapıyor. Mesleğin zorluklarından ve kadın kasap olmanın avantajlarından bahseden Yıldızan, çırak bulamamaktan yakındı. Yıldızan, "Kasabım, 27 yıldır da bu işi yapıyorum. Severek de yapıyorum, zamanında seçmiş bulunduk yapıyorum. Bundan seneler önce farklı tepkilerle karşılaştık, ‘Bir bayandan kasap olur mu?’ gibi şeyler söyleseler de, artık insanlar alıştı diye düşünüyorum. Şu anda bayanlar hemen hemen her sektörde var. Bugün, bir tır şoförü, ambulans şoförümüz var. Bayanlardan her şey olur bence, neden olmasın" dedi.



"Beni görünce şaşırıyorlar, sonra ortalıkta kasap arıyorlar"


Kendisini gören müşterilerin farklı tepkiler verdiğini kaydeden Yıldızan, "Beni görünce şaşırıyorlar, sonra ortalıkta kasap arıyorlar, ‘Kasap yok mu?’ diye soruyorlar veya ‘Bu eti siz mi parçalayacaksınız?’ gibi sorular geliyor. Sonra bakıyorlar ki ben yapıyorum, biraz hayretler içerisinde izleyip, daha sonra artık yapıldığına kanaat getiriyorlar ve gidiyorlar" diye konuştu.



"Ben isterim ki, bayanlar da bu işi yapsın"


"Aslında bu işe heves eden bayanlarımız var ama biraz çekimser kalıyorlar" diyerek sözlerini sürdüren Yıldızan, "Kadınlar, kasaplık yapıp yapamayacakları hakkında kendilerince şüpheye düşüyorlar. Yapabilirler aslında ama bu işe erkek daha meyilli oluyor. Ben isterim ki, bayanlar da bu işi yapsın, yapabilirler de" şeklinde konuştu.



Kadın kasabın yemek avantajı


Kadın kasap olmanın avantajlarından bahseden Yıldızan, "Biz kadınlar her gün evimizde yemeklerin içerisindeyiz. Yemeklerimizi yapıyoruz. Buraya gelen kadınlarımıza ne yapacaksa ona göre et veriyoruz, daha iyi durumdan anlayabiliyoruz. Hangi yemeği yapacağını soruyoruz, ona göre yardımcı olabiliyoruz" ifadelerini kullandı.



"Aslında işsizlik var dense de biz gerçekten çırak ve eleman sıkıntısı çekiyoruz"


Sektördeki çırak sıkıntısından bahseden Yıldızan, "Bir erkek çırağım var, bir de bayan çırak vardı ama o mesleği tam olarak öğrenemeden bıraktı. Çok eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Çünkü artık, çocuklarımız bir sanata yönelmiyorlar, istemiyorlar da, daha basit işleri seçiyorlar. O yüzden çırak sıkıntısı çekiyoruz. Aslında işsizlik var dense de biz, gerçekten eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. Böyle olunca, bizim mesleğimizde eleman yetişmiyor. Çalışmak isteyenler ve ‘Ben bu işi gerçekten yapabilirim’ diyenler gelsinler, bay veya bayan fark etmiyor, öğretelim. Bir zanaat sahibi olsunlar isteriz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.