GENEL - 17 Haziran 2020 Çarşamba 14:57

LGS’ye girecek öğrencilerin maskeleri Isparta Belediyesi’nden

A
A
A
LGS’ye girecek öğrencilerin maskeleri Isparta Belediyesi’nden

Ortaokul son sınıf öğrencilerinin 20 Haziran Cumartesi günü gireceği Lise Geçiş Sınavı’ndaki (LGS) maskeleri Isparta Belediyesi tarafından karşılandı.

Ortaokul son sınıf öğrencilerinin 20 Haziran Cumartesi günü gireceği Lise Geçiş Sınavı’ndaki (LGS) maskeleri Isparta Belediyesi tarafından karşılandı.


Çocuklara ve gençlere verdiği büyük önem ile bilinen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in talimatlarıyla belediyenin ISMEK Birimi tarafından hazırlanan 20 bin adet maske, tek tek paketlenerek hazırlandı ve sınav öncesinde, Isparta Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildi.


Korona virüsü önlemleri kapsamında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, LGS ile ilgili alınan önlemler ve maske ile ilgili açıklamalarının ardından, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in talimatlarıyla harekete geçen belediyenin ISMEK Birimi bugüne kadar, şehirdeki tüm kamu ve kurumları, vatandaşların maskelerini karşıladığı gibi, LGS’ye girecek öğrencilerin sağlığını korumak ve gençlere verilen önemden hareketle maskelerini İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.


Tek tek paketlenen ve teslimi gerçekleştirilen maskeler, sınav için okullarına gelen öğrencilere dağıtılacak. 20 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşecek Lise Geçiş Sınavında tüm öğrencilere başarı dileklerini ileten Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, en öncelikli konularından birisinin eğitim olduğunu dile getirdi. Göreve geldiğinden bu yana okul bahçelerinin asfaltlanması, bahçe düzenlemeleri ile öğrencilerin daha rahat bir ortamda eğitim görebilmeleri amacıyla her türlü çabanın gösterildiğini anımsatan Başkan Başdeğirmen, “Bugüne kadar öğrencilerimizin daha güzel ortamlarda öğrenim görebilmeleri amacıyla çalıştık. Öğrencilerimiz de bu güne kadar büyük bir emek vererek çalıştı. 20 Haziran’da yapılacak olan sınava katılacak olan her bir öğrencimize üstün başarılar diliyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.