EKONOMİ - 14 Mart 2018 Çarşamba 14:22

4 milyon ithal oyuncak denetimden geçemedi

A
A
A
4 milyon ithal oyuncak denetimden geçemedi

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, ’’Sıkı ithalat denetim politikası uygulanmaya başlandıktan sonra toplam 141 milyon oyuncağı temsil eden numuneler alınmış ve laboratuvara gönderilmiştir.

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, ’’Sıkı ithalat denetim politikası uygulanmaya başlandıktan sonra toplam 141 milyon oyuncağı temsil eden numuneler alınmış ve laboratuvara gönderilmiştir. Laboratuvarda 30 bininin üzerinde test yapılmıştır. Bu testlerin sonucunda 4 milyon oyuncağın ithalatına izin verilmemiştir’’ dedi.



Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu ile Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Beylikdüzü’nde bir oyuncak fabrikasında gerçekleştirdikleri toplantıda oyuncak sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda sektörün ulaştığı boyut ve oyuncak güvenliği hakkında bilgiler paylaşılırken ithal ya da yerli olsun çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği açısından büyük önem taşıyan oyuncakta standart dışı ürünlere göz yumulmaması gerektiği mesajı verildi.



Türkiye’nin 600 milyon dolara yakın oyuncak ithalatı olduğu bilgisini veren Zafer Soylu, ’’Bu oyuncakların tamamı ithalat aşamasında Ekonomi Bakanlığı’nın denetimine tabiidir. Sıkı ithalat denetim politikası uygulanmaya başlandıktan sonra toplam 141 milyon oyuncağı temsil eden numuneler alınmış ve laboratuvara gönderilmiştir. Laboratuvarda 30 bininin üzerinde test yapılmıştır. Bu testlerin sonucunda 4 milyon oyuncağın ithalatına izin verilmemiştir’’ dedi.



’’Özellikle Uzak Doğu’dan gelen ürünlerde yanlış ve yanıltıcı bilgiler var’’


Temmuz 2017 tarihi itibariyle sıkı ithalat denetimi politikasına başladıklarını söyleyen Soylu, ’’Denetimleri gerçekleştirirken, ürün beraberindeki belgeleri ve ürün üstündeki işaretlerin yanlış ve yanıltıcı olduğunu gördük. Özellikle Uzak Doğu’dan gelen ürünlerde yanlış ve yanıltıcı bilgiler var. Denetimde ürün üzerindeki güvenlik işaretlerine bakılıyor. Ürünü belgelerine bakılıyor. Bunun haricinde üründen numune alınıyor. Alınan ürünler laboratuvarlara teste gönderiyor. Testlerin sonucu olumlu olursa ürünlerin ithalatına izin veriliyor. Ancak olumsuz sonuçlanırsa bu ürünlerin ithalatına izin verilmiyor’’ açıklamasında bulundu.



’’En çok adaptörlerde uygunsuzluklarla karşılaştık’’


Yapılan test ve deneylerde nelere dikkat ettiklerini ifade eden Soylu, ’’Öncelikle ürünlerin kimyasal yönden uygun olup olmadıklarına bakıyoruz. Çünkü oyuncaklarda zararlı kimyasallar kullanılmış olabilir. Bunun dışında ürünlerin üzerinde güvenlik işaretlerinin olup olmadığına bakılıyor. Fiziksel ve mekanik testler yapılıyor. Eğer ürünün içinde elektrik sistemi varsa bu elektrik sisteminin zararlı olup olmadığına, güvenli olup olmadığına bakılıyor. Özellikle adaptörler en çok önem verdiğimiz ürün gruplarından bir tanesi. En çok adaptörlerde uygunsuzluklarla karşılaştık’’ şeklinde konuştu.



Özellikle 3 yaş altı çocuklarda oyuncakların küçük parça içermemesi lazım diyen Soylu, ’’Çocuk, küçük parçayı kopardıktan sonra solunum yoluna kaçma ihtimali var, buda ölümle sonuçlanabilecek bir durum. Dolayısıyla 3 yaş altı çocuklar için üretilen oyuncakların küçük parça içermemesi, keskin kenarlı olmaması ve sivri uçlu olmaması lazım. Denetimlerde en çok karşılaştığımız uygunsuzluklar da bunlar’’ ifadelerini kullandı.



Yavuz Eroğlu ise şöyle konuştu: ’’Çocuklarımızın gelişimini sağlayan oyuncak, çocuklarla ilgili en önemli ürünlerden biri. Bunun için ayrıca özen göstermemiz gerekiyor. Çocuklarımızın kullandığı oyuncakların denetimine önem veriyoruz. Türkiye’de yerli oyuncakçıları temsil eden PAGEV Yerli Oyuncak Komitesi bu konuda bakanlığımız ile birlikte yakın çalışma içinde’’.



’’Çocukların oynadığı ithal oyuncakların güvenliği çok önemli’’


Oyuncakların nasıl denetlendiği açıklayan Eroğlu, ’’Yurtdışından gelen oyuncaklar gümrük kapılarında denetime tabii tutuluyor. Bu denetimin kurallarını Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Denetimi Genel Müdürlüğü belirliyor. Uygulamayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapıyor. Türkiye’de çocukların oynadığı ithal oyuncakların güvenliği çok önemli. Geçen sene yapılan testlerde yaklaşık 4 milyon oyuncak testleri geçemedi. Gümrükten içeri girmesi engellenmiş oldu. Bu çok önemli. Eğer bu oyuncaklar denetlenmeseydi 4 milyon tane sağlıksız ve uygunsuz oyuncağı anne ve baba olarak bilmeden çocuklarımıza verecek ve sağlıklarına risk oluşturacaktık’’ dedi.



’’Türkiye’de yerli oyuncak üretimi, gümrükteki denetimlerin artması ile birlikte hızla büyümeye geçti’’


Türkiye’de yerli oyuncak üretiminin, gümrükteki denetimlerin artması ile birlikte hızla büyümeye geçtiğini vurgulayan Eroğlu, ’’Maalesef geçmiş dönemde kontrolsüz şekilde ithalatın getirdiği bazı sıkıntılar oldu. Ağırlıklı oyuncak üretimi Çin’de gerçekleştiriliyor. Çin’de düzgün firmalar olduğu gibi hızlı büyüme içinde kontrolsüz şekilde büyüyen merdivenaltı sağlıksız üretim yapan firmalar da var. En önemli şey; denetimde sağlıklı ve kaliteli oyuncakla kalitesiz oyuncakların iyi şekilde ayrılması ve bunların Türkiye’ye girişinin engellenmesidir. Merdivenaltı üretim olan Çin ürünleri, Türkiye’ye girmediği zaman Türkiye’de üretim yapan yerli oyuncak sanayicilerimiz haksız rekabetin dışında hızla gelişip Türkiye’de tüketicilere güvenli oyuncaklar sunma imkanına kavuştular’’ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 4 bölüm daha akredite edildi Atatürk Üniversitesi, çağdaş eğitim modelini benimsemek ve topyekün kalkınmayı sağlamak amacıyla başlattığı Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesinin karşılığını almaya devam ediyor. Bu kapsamda verdiği eğitimin kalitesi bağımsız kurullarca tescillenen Atatürk Üniversitesinde; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, İktisat, Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler Bölümleri akredite edilerek önemli bir başarı elde etti. Yapmış olduğu değişim ve dönüşüm yapılanması ile Araştırma Üniversitesi statüsü kazanan Atatürk Üniversitesinde gerek verdiği eğitimin tamamı gerekse program bazlı akreditasyon süreçleri de olumlu şekilde ilerliyor. Programları akredite olan üniversiteler sıralamasında Türkiye’deki toplam 208 üniversite arasında birinci sıraya yerleşen Atatürk Üniversitesi, 129 devlet üniversitesi, 23 araştırma üniversitesi ve 53 kurumsal akreditasyon alan üniversite arasında toplamda 55 programı akredite olan Atatürk Üniversitesi, en fazla programı akredite olan üniversite olarak adını zirveye yazdırmıştı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitim veren 4 programın daha akredite olmasıyla birlikte bu sayı 59’a ulaştı. Rektör Çomaklı: “Tercih yapılırken akredite olan bölümlere öncelik veriliyor” 27 programın da akreditasyon sürecinin devam ettiğini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Önlisans ve Lisans Eğitim Koordinatörlüğü ile Kalite Koordinatörlüğünün araştırmaları ve çalışmaları sonucunda Türkiye çapında önemli bir başarı elde ettiklerini ve bu başarı çıtasını da her geçen gün daha da yukarı taşıdıklarını ifade etti. Akreditasyon sürecinin fakülte ve bölümler için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Çomaklı: "Üniversite bölümlerinin akredite edilmesi, eğitim kalitesinin güvence altına alınması ve uluslararası tanınırlığın artırılması için önem taşıyor. Akredite bir bölüm, öğrencilere daha güvenilir bir eğitim sunarken, mezunların iş bulma şansını da artırıyor. İşverenler, akredite bir bölümden mezun olan adayları tercih ederken daha güvende hissediyorlar. Ayrıca, akredite bölümler öğrenciler ve aileleri için de güvenilir bir rehberlik kaynağı oluyor. Bu nedenle, öğrenciler tercih yaparken ve kariyer planları oluştururken akredite edilmiş bölümlere öncelik veriyorlar. Biz de bu bilinçle hareket ederek üniversitemizin verdiği eğitimi daha kaliteli hale nasıl getirebiliriz sorularına cevaplar arayarak adımlar atmayı sürdürüyoruz. Bu düşüncelerle; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ile onlara rehberlik eden Kalite Koordinatörlüğümüze teşekkür ediyor, bizimle birlikte üniversitemizin başarısı için gayret gösteren tüm mensuplarımıza kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.
İstanbul Gençler için ‘Küresel Beceriler Programı’ başlıyor UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. UNICEF ve Türkiye Bilişim Vakfı gençlere 21. yüzyılın meslekleri için gerekli becerileri kazandırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ‘Başlangıç Noktası’ aracılığıyla ortak eğitim ve mentorluk programı başlattı. İş birliği kapsamında 18-24 yaş arası gençler dünya çapında rekabetçi ve etki düzeyi yüksek liderler olmaya dönük eğitimler alacak. Teknik eğitim ve mentorluk oturumlarının yer aldığı üç haftalık program, 20 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Alanında tanınmış uzmanlar, yapay zeka, sürdürülebilirlik, girişimcilik, kişisel gelişim gibi pek çok konuda atölye çalışmaları gerçekleştirecek. Programın bir parçası olarak sunulacak mentorluk bölümünde ise sektör profesyonelleri öğrencilere kariyer planlaması konusunda rehberlik edecek, gerçek dünya deneyimleri sunacak ve önemli ağ kurma fırsatları sağlayacak. 20’si kız, 20’si erkek olmak üzere seçilen 40 öğrenci ‘Küresel Beceriler Programı’na katılacak. Katılımcılara Dünya Ekonomik Forumu tarafından belirlenen yetkinlikler listesi doğrultusunda sağlanacak asenkron eğitimlerin yanı sıra, küresel gençlik platformlarında yer alma fırsatları da sunulacak. Program, coğrafi avantajlardan bağımsız olarak her genç için kapsayıcı eğitim fırsatları oluşturma nihai hedefiyle, tüm katılımcıların küresel işgücü piyasasında rekabet avantajı kazanmaları ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamak için titizlikle tasarlandı. Adaylar, 26 Nisan 2024 tarihine kadar youthall.com/tr/turkiyebilisimvakfi/kuresel-beceriler-programi_17/ üzerinden başvuru yapabilecek.