GENEL - 15 Kasım 2017 Çarşamba 12:01

5’inci gılead proje destek programı ödülleri sahiplerini buldu

A
A
A
5’inci gılead proje destek programı ödülleri sahiplerini buldu

Gilead Sciences Türkiye’nin 2013 yılından beri sürdürdüğü Proje Destek Programı’nda bu yıl destek almaya hak kazanan projeler belli oldu.

Gilead Sciences Türkiye’nin 2013 yılından beri sürdürdüğü Proje Destek Programı’nda bu yıl destek almaya hak kazanan projeler belli oldu. Gilead, bu yıl 6’sı bilimsel, 2’si sosyal bilimler olmak üzere toplam 8 projeyi destekleyecek. Bugüne kadar Gilead’ın HIV, viral hepatit, hematoloji ve sistemik mantar enfeksiyonu gibi hastalık alanlarında destek verdiği proje sayısı 30’u, sağlanan destek miktarı da 1.5 milyon lirayı aştı



Gilead Sciences Türkiye’nin ’Yenilikçi Fikirler Yenilenen Hayatlar’ mottosuyla başlattığı Proje Destek Programı kapsamında verilen ödüller bu yıl 5’inci kez sahiplerini buldu. Gilead Proje Destek Programı’nda bu yıl destek almaya hak kazanan projeler, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.



Başvuruların bağımsız jüri tarafından değerlendirildiği program çerçevesinde Gilead Sciences Türkiye, bu yıl 6 bilimsel projeye 200 bin lira, 2 sosyal projeye 100 bin lira olmak üzere toplam 300 bin liralık destek sağlayacak. Gilead Türkiye Proje Destek Programı, ilk oluşturulduğu 2013 yılından bugüne HIV, viral hepatit, hematoloji ve sistemik mantar enfeksiyonu gibi hastalıklar alanlarında toplam 30’un üzerinde projeye destek verdi. Böylece bugüne kadar verilen destek miktarı da 1.5 milyon lirayı aştı.



Gilead Türkiye Proje Destek Programı kapsamında bu yıl verilecek ödüllerin açıklandığı basın toplantısında konuşan Gilead Sciences Türkiye Medikal Direktörü Dr. Tahsin Gökçem Özçağlı, bu yıl 5’incisi verilen ödülleri kazanan proje sahiplerini kutladı. Dr. Özçağlı, şöyle konuştu: "Gilead Sciences, 30 yıldır HIV/AIDS, Hepatik B, Hepatit C, kardiyovasküler, hematoloji ve onkoloji alanları için yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi yolundaki çabalara yardımcı oluyor. Bu ödül programıyla da; HIV, Hepatit B, Hepatit C, sistemik mantar enfeksiyonları ve NASH tedavi alanlarında hastalıkların taranmasını, teşhis edilmesini ve uygun tedavilere ulaşılmasını iyileştirmeye yönelik en iyi uygulamaların ve yeni fikirlerin geliştirilmesini, keşfedilmesini ve yayılmasını sağlayacak bilimsel veya sosyal sorumluluk projelerine destek olmayı amaçlıyoruz".



Gilead Proje Destek Programı’ndan destek almaya hak kazananların açıklandığı toplantıda ayrıca desteklenecek proje sahiplerine tebrik, jüri üyelerine de teşekkür plaketi sunuldu. Bilimsel Projeler Jüri Başkanı Prof. Dr. Cihan Yurdaydın’a ve Sosyal Projeler Jürisi adına Jüri Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı’ya teşekkür plaketleri, Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin tarafından verildi.



Desteklenmeye hak kazanan projeler


Bilimsel Projeler Dalında:


Kan kanseri olan hastalarda sistemik mantar enfeksiyonu gelişimine genetik yatkınlık araştırması: Ayşe Kalkancı, Işıl Fidan, Esra Tuğ, Zübeyde Nur Özkurt, Zeynep Arzu Yeğin, Özlem Güzel Tunçcan, Elif Ayça Ünal, Zeynep Koç (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi)


Alkole bağlı olmayan karaciğer hastalığının genetik altyapı araştırması: Fatih Eren, Türk Karaciğer Vakfı (Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi)


HIV’in vücuda yerleşmesini engelleyici yeni bir tedavi yöntemi araştırması: Umut Şahin, Fehmi Tabak, Bilgül Mete, HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND) (Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı; İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)


Türkiye’de HIV’le enfekte kişi sayısı modellemesi: Serhat Ünal, HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED) (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi)


Vitamin D’nin alkol dışı karaciğer yağlanması hastalığının altyapısı ve kliniğiyle ilişkisi araştırması: Fatih Eren, Beyza Akcan, Berk Türk, Mert Arıç, Sami Can Saral, Burak Şahin (Türk Karaciğer Vakfı, Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi)


Kronik Hepatit C’nin kür tedavilerinde başarısızlığın moleküler tanısı: Murat Sayan, Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) (Kocaeli Üniversitesi)



Sosyal Projeler Dalında:


Tüm Bireyler için HIV Enfeksiyonu Video Eğitim Modülleri (Pozitif Yaşam Derneği)


Yerel Yönetimlerin HIV Testi ve Danışmanlığı Hizmet Kapasitelerinin Güçlendirilmesi (Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik malzemelerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı. (MSA-Y)
Düzce Öldürüp yol kenarına atılmıştı, failleri yakalandı Düzce’de 27 Aralık 2023 tarihinde öldürülüp yol kenarına atılan Resul Kaplan’ın cinayet zanlıları polis ekiplerinin 5 bin saatlik kamera incelemesinin ardından yakalandı. 6 şahıs tutuklama talebi ile adliyeye sevk edildi. Düzce’de 27 Aralık 2023 tarihinde Hamidiye Mahallesi’nde bulunan bir alışveriş merkezinin önünde arabadan yola atıldığı tespit edilen Resul Kaplan ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Polis ekipleri olayı gerçekleştirdiği düşünülen kişileri o zamanlar gözaltına almış fakat şahısların Resul Kaplan ile yan yana gelmedikleri tespit edilmişti. Asayiş Şube ekipleri ve Aranan Şahıslar Büro Amirliği ekiplerince olayın gerçekleştiği yer ile Resul Kaplan’ın son görüldüğü yer arasında bulunan yüzlerce kamera kaydı emniyete götürüldü. 5 bin saat kamera kaydı izlendi Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen 5 bin saatlik kamera kayıtları, Asayiş Şube ekiplerince günlerce izlendi. Olaya karışan şahıslar tek tek tespit edildi. Resul Kaplan’ı önce darp eden, ardından da arabaya koyup yol kenarına attığı tespit edilen şahıslar kamera kayıtlarından tespit edilmesinin ardından fiziki takip başlatıldı. Yapılan fiziki takiplerin ardından 18 Nisan 2024 Perşembe günü eş zamanlı baskınlarla gözaltına aldı. Resul Kaplan’ı öldürdüğü tespit edilen Ö.Y., Resul Kaplan’ı darp edip ölümüne sebebiyet verdiği tespit edilen Ş.T., S.Y., ve B.Ş. ve bu şahısların kaçıp saklanmasına yardım ettiği belirlenen I.A. ve A.S. operasyonla gözaltına alındı. Suçlarını kabul eden zanlılar hakim karşısına çıkarıldı.
Antalya ATB Başkanı Çandır, şubat ayı Tarım-GFE’yi değerlendirdi Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Şubat ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE’nin Şubat ayında aylık yüzde 3,59 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Şubat ayları ortalamasının (1,77) yüzde 103 üzerinde olmuştur” dedi. Tarım-GFE’nin Şubat’ta yıllık yüzde 49,92 ilan edildiğini kaydeden Çandır, “Bu yıllık rakam, son 9 yılın Şubat ayları ortalamasının (31,12) yüzde 60 üzerinde gerçekleşti. Açıklanan tarımsal girdi fiyatları enflasyonu, aylık ve yıllık olarak ortalamaların üzerinde oldu” dedi “Veterinerlik hizmetleri aylıkta düştü, yıllıkta arttı” Şubat ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerine bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 3,63 ve yıllıkta ise yüzde 46,51’lik artış ilan edildiğini belirten Çandır, “Şubat ayları itibariyle aylıkta 2022 yılından ve yıllıkta ise 2022 ve 2023 yıllarından sonraki en yüksek değerler olmuştur” dedi. Çandır, Şubat’ta aylık tohumda yüzde 5,55, enerjide yüzde 5,76, gübrede yüzde 3,58, ilaçta yüzde 2,73, veteriner hizmetlerinde yüzde -0,41, yemde yüzde 2,41 ve diğer kalemlerde ise yüzde 5,85’lik değişime dikkat çekerken, yıllıkta tohumda yüzde 53,37, enerjide yüzde 61,36, gübrede yüzde 24,25, ilaçta yüzde 21,33, veteriner hizmetlerinde yüzde 164,78, yemde yüzde 36,81 ve diğer kalemlerde ise yüzde 90,16’lık artış olduğunu kaydetti. Çandır, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarında ise aylık yüzde 3,34 ve yıllık yüzde 75,27’lik artış ilan edildiğini bildirdi. Başkan Çandır, “Veterinerlik hizmetleri son 6 aydır ciddi bir artış göstermekteydi. Şubat ayında bu artış eğilimi, yüzde -0,41 ile ilk kez düşüş göstermiştir. Şubat ayındaki bu düşüşe rağmen yıllık veterinerlik hizmetleri artışı yüzde 164,78 ile rekor düzeyde yüksek seyretmeye devam etmiştir. Diğer bir dikkat çekici durum, diğer kalemindeki aylık yüzde 5,85’lik artışa karşılık yıllık olarak yüzde 90,16 gibi nispi yüksek düzeyini devam ettirmesi olmuştur” değerlendirmesinde bulundu. “Üretici fiyatlarının altında” TÜİK tarafından Şubat ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE’nin aylık yüzde 7,18, yıllık yüzde 58,29 ilan edildiğini belirten Çandır, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim, üretici aleyhine seyretmişken Şubat ayındaki aylık ve yıllık girdi maliyetleri artışı, üretici fiyatlarının altında seyretmiştir. Üretici lehindeki bu aylık ve yıllık seyrin önümüzdeki aylarda devam etmesi, üreticiler için önem arz etmektedir. Böylece üretici kesimin birikmiş zararlarının azalmasına katkı sağlayacaktır” dedi. Tarım sektörünü dolaylı olarak etkileyen yurt içi ve yurt dışı üretici enflasyonlarını da değerlendiren Çandır, yurt dışı üretici enflasyonu YD-ÜFE’nin Şubat’ta aylık yüzde 2,38, yıllıkta yüzde 62,38 arttığını, yurt içi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE’nin de aylık yüzde 3,74, yıllık yüzde 47,29 gibi yüksek oranda arttığını kaydetti. Çandır, “Üretici düzeyindeki gıda kalemi ise aylık yüzde 6 ve yıllık ise yüzde 62,79 artmıştı. Bu durum, Şubat ayında da tarıma dayalı imalat sanayiindeki enflasyonun, tarımdan daha yüksek seyrettiğini göstermektedir” dedi. Şubat ayında üretici kesimdeki bu enflasyonlara karşılık tüketici enflasyonu TÜFE’nin aylık yüzde 4,53, yıllık yüzde 67,07 arttığına işaret eden Başkan Ali Çandır, tüketici gıda enflasyonunun Şubat ayında aylık yüzde 8,25 ve yıllık yüzde 71,12 olarak ilan edildiğini belirtti. Çandır, “İşlenmemiş gıda enflasyonu ise Şubat’ta aylık yüzde 9,30 ve yıllık yüzde 84,41 düzeyinde ilan edilmişti. Yaş meyve sebze enflasyonu ise aylık yüzde 13,74 ve yıllık 76,75 artış olarak ilan edilmişti. Tüketici taraftaki bu rakamlar, üreticinin maruz kaldığı enflasyonun üzerinde bir tüketici enflasyonu olduğunu göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.