GENEL - 09 Kasım 2018 Cuma 08:59

8’inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

A
A
A
8’inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Bu yıl ‘Herkes için adalet’ temasıyla düzenlenen 8.

Bu yıl ‘Herkes için adalet’ temasıyla düzenlenen 8. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin açılış programı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öncülüğünde izleyiciye adalet temalı önemli filmlerden oluşan bir seçkinin hazırlandığı 8’inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin açılış programı gerçekleştirildi. ’Herkes İçin Adalet’ temalı festivalin açılışı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, yönetmen ve senarist Derviş Zaim ile Prof. Dr. David Nutt’a ’Onur Ödülü’, ses tasarımcısı İsmail Karadaş ile Jak Şalom’a ise ’Sinemaya Katkı Ödülü’ verildi. Ödül takdiminin ardından festival programının tanıtımı salondakilere gösterildi. Programın sonunda da festivalin açılış filmi olan ’Erkekler de Ağlar’ gösterime sunuldu. Bu yıl ki düzenlenen festivalde festival başkanı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer olurken festival direktörü ise Prof. Dr. Bengi Semerci oldu. Açılış programına İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, sinema dünyasından pek çok isim ve sinemaseverler katıldı.


“Bu sene çok şanslıyız. Filistin’i anlatan bir filmimiz var“


8’inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer hep adalet ve hukukun peşinde olduklarını dile getirerek, “Her yıl bu festivalde biz bir soruyu ve o sorulara bağlı cevapları araştırıyoruz. Hep adalet ve hukukun peşindeyiz. Adalet ve hukukun peşindeki bu yolda sinema sanatının ürünleri ile daha çok adalet, daha çok hakikat, daha çok hukuk nasıl olur diye her yıl bir araya geliyoruz. Biz bu festivalde neyi arıyoruz? Bazı şeyleri buluyoruz, bazı şeyleri bulamayacağız, bazı şeyleri aramaya devam edeceğiz. Bu sene birkaç şey bulduk. Ben her yıl film festivallerine gidip film bulmaya çalışırken çocukluğumuzdan beri yaşanan bir sorun var. Filistin’deki insan hakları ihlallerini hepimiz biliyoruz. Ben bu kadar önemli bir olayda 20’nci yüzyılda acaba bir film bulabilecek miyiz diye her yıl festivallere baktım. İnanın bu kadar önemli bir insanlık sorunu için bir film bulamadım. Belki vardı biz bulamadık. Bu sene çok şanslıyız. Hakikaten sürekli bir animasyonla Filistin’i anlatan bir filmimiz var. Bunu bulmak bile bu festivale devam etmek için önemli bir motivasyon sağladı “ şeklinde konuştu.


Festival, 9 - 15 Kasım tarihleri arasında ’8. Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’, ’Altın Terazi’, ’İz Bırakanlar’, ’İlk Adım’, ’Uluslararası Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması’ ve ’Kısa Filmler Yarışma Dışı’ başlıkları adı altında gerçekleştirilecek. Ayrıca festival boyunca film yarışmalarının yanı sıra adalet konulu akademik konferans ve panellerde düzenlenecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul MediaMarkt ve BlindLook’tan iş birliği MediaMarkt, mobil uygulamaları ve web sitesine görme engellilerin de kolaylıkla erişebilmesi için BlindLook ile iş birliği gerçekleştirdi. BlindLook’un sesli simülasyon teknolojisiyle görme engelli kullanıcılar artık online kanallardan rahatlıkla alışveriş yapabilecek. Küçük adımların büyük sonuçlar oluşturabileceği felsefesiyle sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık alanında somut adımlar atmaya devam eden, Avrupa’nın önde gelen elektronik perakendecilerinden MediaMarkt, görme engellilerin de hayatına dokunabilmek için BlindLook ile iş birliği gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık politikaları doğrultusunda yapay zekâ teknolojisini kullanarak farklı sektörlerden kurum ve şirketlere görme engelli bireylere yönelik sesli destek çözümleri geliştiren BlindLook, görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı ve onların çeşitli ürün ve hizmetlere erişimlerini, ilgili ürün ve hizmetleri sesli deneyimlere dönüştürerek artırmayı amaçlıyor. Marka, BlindLook ile yaptığı iş birliğiyle ‘EyeBrand’ unvanını aldı. Markanın BlindLook ile yaptığı iş birliği kapsamında markanın mobil uygulamaları ve web sitesinde görme engelli kullanıcılar için yapay zekâ tabanlı sesli simülasyon desteği sağlanacak. Böylelikle görme engelli kullanıcılar online kanallar üzerinden rahatlıkla alışveriş yapabilecek. MediaMarkt EyeBrand Ödülü’nü aldı Markaya, BlindLook tarafından düzenlenen EyeBrand Ceremony - Beyond Darkness Ödül Töreni’nde EyeBrand ödülü takdim edildi. Görme engellilerin hayatına değer katan markalara verilen bu ödülle, marka 60’ı aşkın EyeBrand’den biri oldu.
Ankara Üç kültürel unsur daha insanlığın ortak mirası olma yolunca Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025 yılında yapılacak olan 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirilmek üzere üç kültürel miras unsurunu daha Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) aday gösterdi. Türkiye’nin zengin somut olmayan kültürel mirasının görkemli örneklerinin UNESCO aracılığıyla tüm insanlıkla paylaşılması, Anadolu kültürünün zenginliğine vurgu yapılarak somut olmayan kültürel miras unsurlarının taşıdığı turizm değerlerinin tüm dünyaya anlatılması, tanıtılması ve ecdat yadigarı kadim kültürel miraslarının korunarak gelecek nesillere aktarılması vizyonuyla gerçekleştirilen çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının korunması amacı ile imzalanan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önümüzdeki yıl değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından üç ayrı aday dosya hazırlandı. Bu kapsamda beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılan “Antep İşi Nakışı”, yün gibi hayvansal liflerin üzerinde bulunan pulların sıcaklık, nem ve basınçtan dolayı sürtünme yoluyla birbirine kaynaşması ile ortaya çıkarılan “Geleneksel Keçe Yapımı” ve “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar”ı UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine eklenmesi için Türkiye tarafından UNESCO’ya sunuldu. “Antep İşi Nakışı” ulusal dosya olarak, “Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar” Türkiye’nin moderatörlüğünde Bulgaristan’ın katılımı ile, “Geleneksel Keçe Yapımı” ise çok uluslu ve Kırgızistan’ın moderatörlüğünde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkiye’nin katılımı ile UNESCO Sekretaryasına gönderildi. Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği otuz kültürel miras unsuru ile en çok kültürel değer kaydettiren ikinci ülke konumunda.
Ankara ’Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’ şiddetle mücadelede önemli bir kaynak oluşturacak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 2008 ve 2014 yıllarında yapılan "Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması"nın üçüncüsü gerçekleştirilecek. Bakanlığın şiddetle mücadele politikaları için önemli bir kaynak oluşturacak projede “veri ambarı” oluşturularak, yapay zekâ algoritmaları kullanılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında yapılacak Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024 Projesi’ne ilişkin çağrı duyurusu yayımlandı. Çağrı kapsamında hazırlanacak proje başvuruları, https://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresi üzerinden 10 Mayıs’a kadar kabul edilecek. Bakanlığın şiddetle mücadele politikaları için önemli bir kaynak oluşturacak proje çerçevesinde Türkiye genelinde kapsamlı bir saha araştırması yürütülerek, kadına yönelik şiddete ilişkin mevcut durum sosyodemografik özelliklere göre incelenecek. Araştırma ile kadına yönelik şiddet konusunda politika ve hizmetlere temel oluşturacak bilimsel kanıtlar elde edilecek. Yapay zeka modelleri kullanılacak Toplanacak veriler, 2008 ve 2014 yıllarında yürütülen araştırmaların sonuçlarıyla bir araya getirilerek kadına yönelik şiddetle mücadelede “veri ambarı” geliştirilecek. Zengin veri görselleştirme imkânları sunacak “veri ambarı” çerçevesinde kadına yönelik şiddetle mücadelede risk analizleri ve önleyici çalışmalar konusunda yapay zekâ algoritmaları kullanılacak. Şiddet mağdurları için psikososyal destek modeli hazırlanacak Proje çerçevesinde nicel veri toplanmasının yanı sıra şiddet mağdurları ve hizmet sunucularla nitel görüşmeler gerçekleştirilerek, psikososyal ihtiyaçların tespiti de yapılacak. Şiddet mağdurları için hazırlanacak psikososyal destek modeli sayesinde psikolojik ve sosyal işlevselliğin artırılması için sistematik, bütüncül ve etkili müdahaleler gerçekleştirilecek.