EKONOMİ - 19 Kasım 2015 Perşembe 14:30

Ab Komiseri Küresel Isınma Limitine Karşı Çıktı

A
A
A
Ab Komiseri Küresel Isınma Limitine Karşı Çıktı

7. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi zirvesinde Rusya-Ukrayna arasındaki enerji çıkmazında Türkiye’nin rolü konuşuldu. Zirvede “Avrupa’da İklim ve Enerji Güvenliği Öncelikleri” başlıklı oturumda konuşan AB Komisyonu İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Mighuel Arias Canete küresel ısınma limiti olan 2’ye karşı çıktı.
7. Atlantic Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey katılımcılarının ardından oturumlarla devam ediyor. Zirvenin açılışının ardından “Avrupa’da İklim ve Enerji Güvenliği Öncelikleri” başlıklı oturumda konuşan AB Komisyonu İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Mighuel Arias Canete Aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek olan “İklim Değişikliği Taraflar Konferansı”nda özellikle küresel ısınmaya karşı ciddi tedbirlerin alınması gerektiğinin çağrısında bulundu.
Enerji bağımlılığı alanında politik gerilimlerin söz konusun olduğunu bunun hem Avrupa’yı hem de Türkiye’yi belirli konularda istikrarsızlığa sürükleyebileceğini öne sürdü. Türkiye’nin küresel ısınmadan nasibini alacak ülkeler arasında olduğunu belirten AB Komisyonu İklim Eylemi ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Mighuel Arias Canete, “Enerji bağımlığı alanında politik gerilimler görüyoruz Avrupa’da bu da belirli konularda istikrarsızlığa götürecek. Türkiye’de küresel ısınmadan nasibini alacak önemli ülkelerden biri. Ama ortaklığımız ilerlemekte. Türkiye önemli bir güney koridor görevini üstlenmiş durumda. Özellikle iklim değişikliği konusunda birlikte hareket ettik ve Türkiye bu alanda ciddi oranda katkı sağladı” diye konuştu.
AB KOMİSERİ ISINMA LİMİTİNİN 2 OLMASINA KARŞI ÇIKTI
Mighuel Arias Canete iklim değişikliğine yol açan küresel ısınma limitini 2 santigrat derecenin altında kalması için çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirterek; “Küresel ısınma oranını 2 santigrat derecenin altında tutmaya çalışacağız ısınmayı. Küresel emisyonlar 2020’ye kadar indirilip, yüzde 50 oranında da 2050’de indirilmesi gerekiyor. Bu hedefler tutarlı. Ancak bunu ülkelerin hedeflerini tutturmaya yönelik sorumlu kılmalıyız. Zaman içinde bu mekanizmayı takip edecek bir mekanizmaya da ihtiyacımız var. Her 5 yılda bir emisyonları takip etmeliyiz” dedi.
“UKRAYNA’YA YÖNELİK ENDİŞELER DEVAM EDİYOR”
Ukrayna’da iç krizin enerji piyasasındaki olumsuz dalgalanmalara neden olduğunu söyleyen Mighuel Arias Canete, ülkenin aynı zamanda liberal pazara açılma yolunda olduğunun bunun da makroekonomi alanında çeşitli sıkıntılara yol açtığını hatırlattı. AB Komiseri Canete, “Ukrayna enerjiyi sübvansiyon ediyordu ve bazen halktan hiç para almıyordu ve şimdi liberal bir pazara açılıyor. Bu da zor ortamda gayret verici. Belli başlı ekonomik sorunları olmasına rağmen cesur kararlar alıyor. Endişeler var tabi” diye konuştu.
RUSYA - UKRAYNA ARASINDAKİ ENERJİ ÇIKMAZI VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Oturumda mülteci sorunu ve Paris saldırısı ile yansımalarının Ukrayna’daki sorunları gölgede bıraktığına yönelik sorularına da yanıt veren Mighuel Arias Canete Türkiye üzerinden yanıt verdi. AB Komiseri Mighuel Arias Canete şunları söyledi: “Türkiye’nin özellikle de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın konuşmasında Türkiye’nin mültecilere gösterdiği yaklaşımı açısından biz birlik olarak yoldaşlık olarak buna yaklaşmalı ce dayanışma içerisinde olmalıyız. Kriz durumunda önemli kararlar alınmak zorunda. Rusya Ukrayna’yı by-pass ederse Türkiye üzerinden geçerse bu da ayrı bir durum oluşturabilir.”
“AVRUPAYI CAZİP KILMALIYIZ”
Avrupa’nın enerji piyasasında cazip hale gelmesi için Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın üçgeninde tedarikçi potansiyeli arayışında olduğunu aktaran AB Komiseri Mighuel Arias Canete; “Avrupa ve Türkiye’nin de ortak çalışması sonrasında güney koridoru oluşturacaktır. Avrupa’da enerji ithalatı 2014 yılında arttı. Enerji fiyatlarında düşüş oldu ve bu alanda Avrupa’yı cazip hale getirdi. Ancak en iyi biçimde stratejik bir konum hale gelebilmesi için çalışacağız ve bu alanda Avrupa’da Türkiye’den Azerbaycan’dan ve Türkmenistan’dan potansiyel tedarikçi arıyor. Enerji güvenliği çok önemli. Üye devletlerin kırılganlığından ziyade enerji birliği dayanışma bazında olacak ve belli bir takım düzenlemelerimiz var. Yine bölgesel düzeyde koruma sağlamak ve kapsamlı bir strateji izlemek ve uluslararası mutabakata sadık kalmak öncelikli maddelerimiz” dedi.
HİNDİSTAN ÖRNEK KARBON KİRLİLİĞİNDE ÇİN HEDEF
167 ülkenin yüzde 94 oranında dünya emisyonunu üretmek durumunda olduğunu belirten Mighuel Arias Canete, iklim değişikliği konusunda da Hindistan’nın örnek teşkil eden adımlar attığını dile getirdi. Çin’nin düşük fiyatlı teknoloji odaklı üretimlerinin karbon kirliliğine yol açan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade eden AB Komiseri Avrupa’daki tabloyu ise şu sözlerle değerlendirdi: “ Avrupa’da 2030’a kadar bunu halletmeye çalışacak. Çin ise yenilenebilir enerjiyi kullanmada düşük fiyatlı teknolojilerle bütün ülkelere sadece kirletici değil ormanların kesilmesi de karbon alanında kirlilik oluşturuyor. Enerji güvenliğimiz çok önemli. Bu Avrupa için önemli bir endişe kaynağı. Rus gaz kaynakları hem konutlarda hem de işlerde etki yaratacak boyutlarda.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti KASIDER-Kadın Sigortacılar Derneği’nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk sigorta sektörünün duayen hasar yöneticilerinin katkılarıyla zenginleşen eğitim serisi, sektör profesyonellerine yangın sigortalarında etkin hasar yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgi sundu. Quick Tower’ın ev sahipliğinde 17 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte 20’den fazla eğitmen yer alırken katılımcıların eğitim sertifikalarının TSEV’de yapılacak sınav sonrası Sigorta Haftası’nda dağıtılacağı duyuruldu. Eğitimde Türk Ticaret Kanunu & Genel Şartlar ilgili bölümleri, yangın restorasyonlarında dikkat edilmesi gerekecek tüm hususlar, Türkiye’de bir ilk ve tek olan ve yangın hasarlarında hasar mahalline götürülerek önemli bir fark oluşturan ve büyük katma değer sağlayan gezici tır laboratuvarının Hendek’te ziyaret edilmesi ve burada canlı örnekler ile saha eğitimi alınması, bugüne kadar yapılan büyük restorasyon hasarlarının incelenmesi gibi birçok konu ele alındı. “Quick Sigorta gibi kuruluşların desteği önemli” KASIDER Başkan Sema Tüfekçiler, “Eğitime katılan tüm eğitmenlerimize bizlere aktardıkları tecrübe ve deneyimleri için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde eğitime verdiğimiz önem kıymetli sponsorlarımız ile hayata geçiriliyor. Bu eğitimde mekanı ve öğlen yemeği için bize destek veren, bizlerin her daim yanında olan ve KASIDER’in kıymetli bir partneri olan Maher Holding Sigorta Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi. BİMTES CEO’su Cemil Islıkçı ise şunları aktardı: "KASIDER’in düzenlediği bu kıymetli eğitime sponsorluk yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Eğitimde yer alan tüm eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederiz. Quick Sigorta gibi önemli kuruluşların desteğiyle, sektördeki eğitim ve bilgi paylaşımı daha da güçleniyor." “Daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor” Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: "Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’dan oluşan Maher Holding Sigorta Grubu olarak, eğitime ve KASIDER’e destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu tür inisiyatifler, sektördeki bilgi ve deneyimi artırarak daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu değerli eğitim serisinin, sektördeki genç yeteneklerin yetişmesine ve bilgi birikiminin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Quick Sigorta ve Corpus Sigorta ileriye dönük olarak da sektörün eğitim ve gelişimine olan desteğini her zaman sürdürmeye devam edecek.”
Isparta Isparta’da site yöneticisini öldüren sanık: “Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum” Isparta’da bir sitenin otoparkında site yöneticisini kemerle boğarak öldüren sanık üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Mahkemede sanık, "Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum" dedi. Olay, 28 Ocak 2023 tarihinde Fatih Mahallesi’nde bulunan konutlardan birinin kapalı otopark kısmında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, site yöneticisi emekli öğretmen Hüseyin Cahit Erdoğan’ın (71) otoparkta hareketsiz bir şekilde yattığını gören site sakinleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarla birlikte bölgeye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Erdoğan’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Cumhuriyet savcısının olay yerindeki incelemesinin ardından Hüseyin Cahit Erdoğan’ın cansız bedeni otopsi yapılmak üzere Isparta Şehir Hastanesine kaldırıldı. Savcılık, olayın cinayet olma şüphesi üzerine inceleme başlattı. Süleyman Çelik, hakkında hazırlanan iddianamede ‘tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Süleyman Çelik’in yargılanmasında üçüncü duruşma Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Süleyman Çelik, taraf avukatları ve aileleri katıldı. Duruşmada Hüseyin Cahit Erdoğan tarafından işten çıkarılan eski site çalışanı Yasemin U. sosyal medya hesaplarından Erdoğan’ın ölümüne ilişkin kinayeli paylaşımlar yaptığı iddiası ile tanık olarak dinlendi. Yasemin U. sanığı tanımadığını ve kendisiyle hiç görüşmediğini, Hüseyin Cahit Erdoğan’ın ölümünden sonra sosyal medya hesaplarından kinayeli paylaşımları yapmadığını söyledi. Sanık Süleyman Çelik ise tanığı tanımadığını ve daha önce kendisiyle hiç bir görüşmesinin olmadığını söyleyerek Yasemin U’nun eski eşinin güvenlik kursundan arkadaşı olduğunu belirtti. Sanık Süleyman Çelik, "Uzun zamandır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum" dedi. Mahkeme heyete sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.