SPOR - 12 Haziran 2019 Çarşamba 01:32

Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde toplu sonuçlar

A
A
A
Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde toplu sonuçlar

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde dördüncü hafta, bu akşam oynanan karşılaşmalarla sona erdi.

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde dördüncü hafta, bu akşam oynanan karşılaşmalarla sona erdi.


2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde dördüncü hafta, bu akşam oynanan maçlarla sona erdi. C, E, H, I ve J gruplarında toplam 13 müsabakada 26 takım galip gelebilmek için mücadele etti. Türkiye, H Grubu’nda deplasmanda İzlanda ile karşılaştı. 21. ve 32. dakikalarda Ragnar Sigurdsson’un gollerine ay-yıldızlılarda 40. dakikada Dorukhan Toköz karşılık verdi. Ancak müsabakanın ikinci yarısında başka gol olmayınca Milli Takım sahadan 2-1 mağlup ayrıldı ve gruptaki ilk yenilgisini aldı.


Grubun bir diğer maçında ise Konya’da, A Milli Futbol Takımı’na 2-0 kaybeden Fransa, Andorra deplasmanından Kylian Mabappe, Wissam Ben Yedder, Florian Thauvin ve Kurt Zouma’nin golleriyle 4-0 galip ayrıldı.


FIFA kokartlı hakem Ali Palabıyık’ın düdük çaldığı karşılaşmada ise Almanya, sahasında Estonya’yı 8-0 ile geçti. Almanların gollerini 10. ve 37. dakikalarda Marco Reus, 17. ve 62. dakikalarda Serge Gnabry, 20. dakikada Leon Goretzka, 26. dakikada İlkay Gündoğan, 79. dakikada Timo Werner, 88. dakikada da Leroy Sane kaydetti.


2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde gecenin sonuçları şöyle:


C Grubu


Almanya: 8 - Estonya: 0


Belarus: 0 - Kuzey İrlanda: 1



E Grubu


Azerbaycan: 1 - Slovakya: 5


Macaristan: 1 - Galler: 0



H Grubu


Andorra: 0 - Fransa: 4


İzlanda: 2 - Türkiye: 1


Arnavutluk: 2 - Moldova: 0



I Grubu


Kazakistan: 4 - San Marino: 0


Belçika: 3 - İskoçya: 0


Rusya: 1 - Güney Kıbrıs: 0



J Grubu


İtalya: 2 - Bosna Hersek: 1


Yunanistan: 2 - Ermenistan: 3


Lihtenştay: 0 - Finlandiya: 2

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.