POLİTİKA - 30 Kasım 2024 Cumartesi 19:52

Bakan Kacır: “Yapay zeka alanlarında stratejik altyapıların temellerini atıyoruz”

A
A
A
Bakan Kacır: “Yapay zeka alanlarında stratejik altyapıların temellerini atıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yapay zekanın etkisi nedeniyle 2030 yılına kadar 7 milyondan fazla insan mevcut işlerini yapamayabilir. Ancak ortaya çıkan teknolojilerin faydalarından yararlanmak için doğru adımları atarsak, bu işleri 9 milyon yeni rol ile değiştirme potansiyeline sahibiz. Yapay zeka alanlarında stratejik altyapıların temellerini atıyoruz. Yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında etik standartlar, şeffaflık ve hesap verebilirliği önceliklendiren küresel bir çerçeveyi teşvik etmeye derinden bağlıyız” dedi.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Kongre Merkezi’nde “Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümü Yönetmek” temasıyla düzenlenen 8’inci TRT World Forum’a katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Kacır, “Dünyadaki hükümetler, kamu hizmetlerini iyileştirmek, yönetişimi güçlendirmek ve karmaşık toplumsal zorlukları ele almak için yapay zekanın dönüştürücü potansiyelini giderek daha fazla kabul ediyor. Ancak, bu ilerlemelerle birlikte yeni sorular ve sorumluluklar da ortaya çıkıyor. Şu anda yapay zeka geliştirmelerinin çoğu, temel hedefleri genellikle kar maksimize etmek ve rekabet avantajını korumak olan özel şirketler tarafından yönlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.



“Yapay zekanın etkisi nedeniyle 2030 yılına kadar 7 milyondan fazla insan mevcut işlerini yapamayabilir”


Yapay zeka ve teknolojiye değinen Bakan Kacır, “ABD, Çin ve dünyanın geri kalanı arasındaki yapay zeka geliştirme ve dağıtımındaki artan uçurum, güç yoğunlaşması konusunda ciddi endişeler doğuruyor. Bu dengesizlik, birçok ulusun yapay zeka odaklı bir gelecekte marjinalleşme riskini taşır ve onları küresel yapay zeka manzarasını şekillendirmede sesiz bırakır. Güçlü yasal çerçeveler ve kolektif hesap verebilirlik olmadan, mevcut yönelim bazılarınca ’dijital faşizm’ olarak adlandırılan potansiyeli işaret ediyor. Bugün istihdam seviyelerimiz 33 milyon seviyesine yaklaşmış durumda. Ancak, yenilikçi teknolojilerin, özellikle otomasyon ve yapay zekanın etkisi nedeniyle 2030 yılına kadar 7 milyondan fazla insan mevcut işlerini yapamayabilir. Ancak, ortaya çıkan teknolojilerin faydalarından yararlanmak için doğru adımları atarsak, bu işleri 9 milyon yeni rol ile değiştirme potansiyeline sahibiz. Ayrıca özellikle teknolojiyle ilgili alanlarda tamamen yeni fırsatlar ortaya çıkabilir ve bu da potansiyel olarak 2 milyon ek iş oluşturabilir” diye konuştu.


2021’de yapay zeka tarafından yönlendirilen küresel dönüşüme aktif olarak katkıda bulunmayı amaçlayan ayrıntılı bir yol haritası sunarak Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ni tanıttıklarını belirten Bakan Kacır, "Stratejimiz, yapay zeka ekosistemini harekete geçirmek ve tüm paydaşlar arasında iş birliğini teşvik etmek amacıyla tasarlanmış sağlam politikalar ve iddialı projeleri kapsamaktadır. Anahtar bir girişim olarak, öncü araştırmalara liderlik etmek, yeniliği teşvik etmek ve akademi, sanayi ve hükümet arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü’nü kurduk. Türkiye’nin en büyük varlığının gençleri olduğuna kesinlikle inanıyoruz. Enerjileri, ve potansiyelleri, ulusu geleceğin zorluklarına ve fırsatlarına hazırlama çabalarımızın arkasındaki itici güçlerdir. Bunu fark ederek, gençlerimizi hızlı teknolojik gelişmelerle şekillenen bir çağda başarılı olmaları için gereken beceri ve bilgilerle donatıyoruz. TEKNOFEST, dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivali, genç yenilikçilere ilham verir ve besler, yeteneklerini sergilemeleri ve işbirliği yapmaları için bir platform sunar” ifadelerini kullandı.



“Türkçe Büyük Dil Modeli Projesi’ni başlatmak için bir mutabakat zaptı imzaladık”


Türkçe Büyük Dil Modeli Projesi’ni başlatmak için bir mutabakat zaptı imzaladıklarını söyleyen Bakan Kacır, “Dijital Avrupa Programı’na aktif katılımımız sayesinde yüksek performanslı hesaplama ve yapay zeka alanlarında stratejik altyapıların temellerini atıyoruz. Yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında etik standartlar, şeffaflık ve hesap verebilirliği önceliklendiren küresel bir çerçeveyi teşvik etmeye derinden bağlıyız. İstanbul’da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanları ilk toplantısı, Türk dünyasında yapay zeka geliştirme ve teknolojik liderlik konusundaki çabaları birleştirmede önemli bir adım oldu. Türkçe Büyük Dil Modeli Projesi’ni başlatmak için bir mutabakat zaptı imzaladık. Bu girişim, Türk dilinin anlamını, bağlamını ve kültürel inceliklerini yapay zeka sistemlerine entegre ederek, bu teknolojilerin daha hassas ve etkili sonuçlar vermesini sağlayacaktır” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Talas’ta yazar okulu seminerleri başladı Talas Belediyesi tarafından kültür, sanat ve edebiyata gönül verenlerin yazarlarla buluştuğu Yazar Okulu Seminerleri programı başladı. Seminerlerin ilkinde gençlerle bir araya gelen eğitimci yazar Mustafa Balaban, tecrübelerini paylaştı. Eğitim ve edebiyat dünyasına sağladığı katkılarda dikkat çeken Talas Belediyesi’nde yepyeni bir program başladı. Talas Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi işbirliğiyle 7/24 Kütüphane ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Yazar Okulu Seminerleri programıyla kültür ve edebiyat dünyası ile gençler buluştu. İlk programda eğitimci yazar Mustafa Balaban, deneme ve köşe yazısı konularındaki bilgi ve birikimlerini gençlere sunum eşliğinde sohbet havasında anlattı. Programın sonunda açıklamalarda bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Mehmet Hüsrevoğlu, Yazar Okulu Seminerleri programının düzenlenmesinden dolayı Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’a teşekkür etti. Hüsrevoğlu, Başkan Yalçın’ın kültüre aşık bir insan olduğunu belirterek, “Eğitim ve kültür için her şeyi yapıyor. Biz de Türkiye Yazarlar Birliği ve Kayseri’deki tüm yazarlarımızı burada ağırlayarak öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza kültür birikimini paylaşıyoruz.” dedi. Etkinliğe katılan gençler de programın yararlarından bahsederek Talas Belediyesine teşekkür etti. Katılımcılardan Ahmet Albayrak, “Böyle etkinlikler geleceğin fenerleri olan bizler için yararlı oluyor. Kesinlikle öğretici ve bilgilendirici bir etkinlik. Yeni şeyler öğrendim. Güzel bir sunum oldu. Hocamız sağ olsun. Belediye başkanımızın bizlere böyle bir fırsat sunması çok güzel. Çoğu gence bu tür fırsatlar sunulmuyor. Çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Programın sonunda katılımcılara kitaplardan oluşan set hediye edildi. Denemeden köşe yazısına, hikayeden medya, gezi ve hatıraya, yazım kurallarından çocuk edebiyatı, roman, söyleşi ve şiire kadar bir çok konuda önemli isimlerin konuşmacı olarak katılacağı seminerlerin bir sonraki konuğu yazar Ahmet Sıvacı olacak. Hikaye konusunda bilgilerin anlatılacağı program 13 Aralık Cuma günü saat 14.00’te yine 7/24 Kütüphane’de düzenlenecek. Aralık ve ocak ayı boyunca yapılacak Yazar Okulu Seminerleri, Talas Belediyesi’nin diğer tüm programlarında olduğu gibi ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Programlarla ilgili 0352 222 0724 numaralı telefondan detaylı bilgi alınabilir.
Erzurum Erzurum’da Kırk Pencereli Mağaraları keşfedilmeyi bekliyor Erzurum’un Karayazı ilçesi sınırları içinde bulunan Kırk Pencereli Mağaraları ziyaretçilerini adeta hayal alemine taşıyor. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ve Erzurum Off-Road Doğa Sporları ve Macera Ekibi, Karayazı ilçesinde yer alan ve 2021 yılında sit alanı ilan edilen Kırk Pencereli Mağaralar bölgesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kırk Pencereli Mağaraları içerisinde kilise, tandır, oda ve şarap mahzeni gibi alanlara dair izler bulunuyor. Valilik koordinesinde Atatürk Üniversitesi tarafından haç işaretlerinin bulunduğu mağaraların hangi döneme ait olduğu ve kimler tarafından kullanıldığının öğrenilmesi için bir araştırma yapılacak. “Saklı güzellikleri ortaya çıkaracağız” Kentteki saklı güzellikleri off-road tutkunlarıyla birlikte keşfeden Vali Mustafa Çiftçi, "Burası yaklaşık 2 bin metre yükseklikte, çok büyüleyici bir bölge. 2002-2003 yıllarında Tekman ilçesinde kaymakamlık yaptığım yıllar sıkıntılı dönemlerdi. Hamdolsun devletimiz artık bölgeye tamamen hakim durumda. Ülkemizden terör belası defedildikçe bu tarz yerler daha çok gezilecek, görülecek ve turizme kazandırılacak. Buradaki insanlar, turizmden de paylarını alacak. Bu bölgeyi hem Erzurum’dan hem de Erzurum dışından gelenlere gezdirmek, buranın tanınırlığını, bilinirliğini artırmak istiyoruz. Arzumuz Erzurum’un bütün saklı güzelliklerini, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın ilan etmiş olduğu turizm başkenti vesilesiyle tüm Türkiye’ye hatta yurt dışına tanıtmak ve Erzurum’un farklı güzelliklerini ortaya çıkarmak” şeklinde konuştu. Kalıntılarla alakalı araştırma yapılacak Vali Çiftçi, Aşağı Çıkılgan köyünde bulunan mağaralar içinde kilise, tandır, oda ve şarap mahzeni gibi izlerin tespit edildiğini belirtti. Valilik koordinasyonunda, Atatürk Üniversitesi ile iş birliği yapılarak bu kalıntıların hangi döneme ait olduğunun ve kimler tarafından kullanıldığının araştırılmasını istedi. Kırk Pencereli Mağaraları Vali Mustafa Çiftçi ile gezen Erzurum Off-Road Doğa Sporları ve Macera Ekibi burada araçlarıyla gösteri yaptı, doğanın güzelliklerini yaşadılar. Vali Çiftçi’nin mağaralardaki incelemelerine, Karayazı Kaymakamı Onur Titiz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer de eşlik etti.