SPOR - 18 Ekim 2017 Çarşamba 10:15

Beşiktaş’tan Türk futbol tarihinde bir ilk

A
A
A
Beşiktaş’tan Türk futbol tarihinde bir ilk

UEFA Şampiyonlar Ligi G grubu 3.

UEFA Şampiyonlar Ligi G grubu 3. maçında Beşiktaş, Fransız ekibi Monaco’yu 2-1’lik skorla mağlup ederek, gruplardaki 3. galibiyetini aldı. Siyah-beyazlılar alınan bu sonuçla devler ligi gruplarında ilk üç maçını kazanan ilk Türk takımı oldu.


UEFA Şampiyonlar Ligi G grubu 3. mücadelesinde Beşiktaş, deplasmanda Fransız ekibi Monaco’yu Cenk Tosun’un golleriyle 2-1 mağlup ederek, bir ilke imza attı. Siyah-beyazlılar, Monaco karşılaşmasından aldığı galibiyet ile gruptaki puanını 9’a yükselterek, Türk futbol tarihinde Şampiyonlar Ligi’nde gruplarında ilk üç maçını kazanan ilk Türk takımı olma unvanını aldı.



Devler Ligi’nde farklı tarife


Süper Lig’de son 3 haftadır kazanamayan Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde ise tam tersi bir grafik çiziyor. Siyah-beyazlılar, ligde Fenerbahçe derbisinde alınan mağlubiyetten sonra Şampiyonlar Ligi’nde sahasında RB Leipzig’i 2-1 mağlup etti. Ligin 7. haftasında karşılaştığı Trabzonspor mücadelesinden de 2-2’lik beraberlikle ayrılan Beşiktaş, 8. haftada da Gençlerbirliği deplasmanından 2-1’lik mağlubiyet aldı. Ligde son 3 haftada 8 puan kaybeden Kartal, Trabzonspor ve Gençlerbirliği maçlarından sonra devler liginde deplasmanda Monaco’yu 2-1 mağlup ederek, Şampiyonlar Ligi’nde fark oluşturdu.



Tosun paşa doludizgin


Beşiktaş’ın Gaziantepspor’dan transfer ettiği milli oyuncu Cenk Tosun, siyah-beyazlı forma ile gollerine devam ediyor. İngiliz ekiplerinin radarında olduğu konuşulan milli golcü Cenk Tosun, Şampiyonlar Ligi G grubu 3. maçında deplasmanda oynanan Monaco karşılaşmasında 2 gol atarak, takımını sırtladı. Şampiyonlar Ligi’nde yükselişini sergileyen Cenk, devler liginde oynanan 3 maçta 3 gol, 1 asistlik performans ile değerine değer kattı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.