GENEL - 09 Haziran 2021 Çarşamba 11:09

Enderun çocuklar, 3 projeyle Teknofest’e katılıyor

A
A
A
Enderun çocuklar, 3 projeyle Teknofest’e katılıyor

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerinin hazırladığı 3 proje, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan Teknofest 2021’e katılmaya hak kazandı.

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerinin hazırladığı 3 proje, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan Teknofest 2021’e katılmaya hak kazandı. Öğrenciler, ön elemeyi geçen “Sesimi duyan var”, “Yaşam frekansı 4.0” ve “Deprem sensörü” projelerinin başarılı olacağına inanıyor.


TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali bu yıl 21-26 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. Türkiye’nin en büyük havacılık festivali olan "Teknofest 2021’e başvuran Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerinin “Sesimi duyan var”, “Yaşam frekansı 4.0” ve “Deprem sensörü” isimli projeleri ön elemeyi geçerek yarışma hakkı elde etti.


Bağcılar Enderun Kaşifleri isimli öğrenci grubunun hazırladığı “Sesimi duyan var” isimli projede; enkaz altında kalan kişilerin konumlarının oda hassasiyetinde tespit edilmesi ve kazazedelerle sesli iletişim kurulması amaçlanıyor. Evdeki oda kapı kasalarına monte edilecek üniteler, üzerinde barındıracağı sensörler vasıtasıyla odalara giriş çıkışları takip edecek ve bu bilgiler, “binanın kara kutusu” olarak da adlandırılabilecek bina ana ünitesine ve ilgili kişilere gönderilecektir. Deprem esnasında arama kurtarma ekipleri, bu bilgilere bina ana ünitesinden ulaşabilecekler ve böylece enkaz altındaki kazazedelere hızlı bir şekilde müdahale edebilmeleri mümkün olacak.



İnsan hayatını etkileyecek projeler


Bağcılar Enderun Pusulası grubunun “Yaşam frekansı” projesinde ise tasarlanan can yeleği, kişi denize düştüğü anda aktif olacak ve haberleşme ağı sayesinde konum bilgisini ve hayatta kalma durumunu arama kurtarma ekiplerine bildirecek, tasarlanan sistem ile can sallarının bakımlarını düzenli hale getirecek. Projede kullanılan Endüstri 4.0 teknolojisi, nesneler arası internet bağlantısı ile insanların can güvenliğini en üst düzeyde tutarak deniz kazaları sonucunda yaşanan ölüm oranlarının en aza indirilmesi hedefleniyor. Enderun Proje Ekibi’nin “Deprem sensörü” tasarısı da deprem şiddetini arttırmadan önce insanları uyarıp gerekli önlemleri almasını sağlayacak.


Teknofest’te Bağcılar’ı temsil edecek olan Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerine başarılar dileyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Öğrencilerimiz insan hayatını etkileyecek ve topluma fayda sağlayacak önemli projeler üretiyorlar. Kendilerini çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Bu yaşta böyle güzel işler yapan çocuklarımız İnşallah ileride büyük teknolojik gelişmelere imza atacaklar” dedi.


Enderunlu çocuklar geçen sene de festivale 5 projeyle yer almıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.