GENEL - 05 Ocak 2018 Cuma 09:35

Fatih’te Kudüs ve Dış Politika ilişkileri konuşuldu

A
A
A
Fatih’te Kudüs ve Dış Politika ilişkileri konuşuldu

Fatih’te düzenlenen Kudüs ve Dış Politika konulu konferansta Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof.

Fatih’te düzenlenen Kudüs ve Dış Politika konulu konferansta Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal ve Prof. Dr. Birol Akgün, Kudüs’le ilgili son gelişmeleri ele aldı.


Fatih Belediyesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı açıklamaları ve Kudüs’te yaşanan gelişmeleri ele almak için Kudüs ve Dış Politika konulu bir konferans gerçekleştirdi.


Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal ve Prof. Dr. Birol Akgün konuştu. Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa çok sayıda vatandaş katıldı. Konferansta son zamanlarda gündemden düşmeyen Kudüs meselesi, mezhep çatışmaları ve Türkiye’nin dış politika ilişkileri konuşuldu.



’’Mezhep çatışmaları Ortadoğu’yu zayıflatacak şekilde yaşanıyor’’


Seminer boyunca katılımcılara görüşlerini aktaran ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, ’’Mezhep çatışmaları maalesef Müslüman dünyasını yani Ortadoğu’yu zayıflatacak şekilde yaşanıyor. İran’da, Suriye’de, Lübnan’da bu mezhep çatışmalarını başımıza bela ettiler. Şimdi ise milyonlarca Suriyeli açlık içinde kıvranıyor’’ dedi.



’’Türkiye’nin tarihi bakımından Kudüs önemli’’


Türkiye’nin tarih boyunca Kudüs’e sahip çıktığını ifade eden Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz ise, ’’ 516 yılının Aralık ayında Osmanlı ordusu Kudüs’ü teslim aldı. 1917’nin Aralık ayında da ordumuz Kudüs’ü İngilizlere bırakmak zorunda kaldı. 2017’nin Aralık ayında da Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatını topladı, akabinde önce güvenlik konseyinde sonra da Birleşmiş Milletler de Kudüs için mücadelesini devam ettirdi. Türkiye tarihi bakımından Kudüs ayrı bir şey. Bütün bu yaşananlar kendiliğinden olmuyor, özellikle bu bölgeye dışarıdan güç kullanarak bölgeyi etkileyen ve değiştiren, iç çatışmalara yol açan ciddi bir müdahale var. Bu müdahaleyi yapan güçte Amerika Birleşik Devletleri. Yapmış oldukları son açıklamalarla da bunu net bir biçimde gördük" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.