EKONOMİ - 25 Mart 2020 Çarşamba 10:23

Gübretaş 2020 hedeflerini açıkladı

A
A
A
Gübretaş 2020 hedeflerini açıkladı

Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Dr.

Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, “2020 yılında belirlediğimiz toplam 267 milyon TL’lik yatırım bütçesiyle, yatırımları hızla devam ettirerek şirket tarihinin bu alandaki rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.


Yeni yatırımlar ve bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetlerine yoğunluk verdiği 2019 yılını 4,3 milyar TL konsolide ciroyla tamamlayan Gübretaş (Gübre Fabrikaları T.A.Ş.), katı gübre satışlarını 1,8 milyon ton üzerine çıkararak liderliğini sürdürmeyi amaçlıyor.


Gübretaş, 2020 yılı hedeflerini KAP’ta yaptığı açıklamayla paylaştı. Özellikle son yıllarda yoğunluk verdiği tesis yatırımları, Ar-Ge çalışmaları ve bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetleriyle sektördeki öncülüğünü sürdüren Gübretaş, 2020’de büyümesini sürdürmeyi hedefliyor.


Açıklanan 2020 hedefleriyle ilgili bir değerlendirme yapan Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, şirketin 2019’daki operasyonel sonuçlarını “68 yıllık kurumsal birikimiyle sektör liderliğini sürdüren Gübretaş, geride kalan yılı katı gübrede 1 milyon 655 bin ton satışla tamamlarken, sıvı-toz gübre satışlarında ise 47,7 bin tonla geçen yıla göre yüzde 15’lik bir artış kaydederek şirket tarihinin yeni rekoruna ulaştı. İhracatta ise satış miktarımızı yüzde 34 artırarak milli ekonomiye ürettiğimiz faydayı bir adım daha ileri taşıdık” diye özetledi.


Poyraz, Gübretaş’ın 2019 yılında başlattığı yurtiçi ve yurtdışı tesis yatırımı faaliyetleri kapsamında 129,5 milyon TL’lik yatırım bütçesi gerçekleştirdiğini belirterek, “2020 yılında belirlediğimiz toplam 267 milyon TL’lik yatırım bütçesiyle, yatırımları hızla devam ettirerek şirket tarihinin bu alandaki rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.


Başkan Poyraz, global virüs salgını sürecinde Gübretaş ve diğer Tarım Kredi iştiraklerinin faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürerek ülkemizdeki gıda güvenliği ve toplumsal sağlık açısından tarımsal faaliyetlerin devamlılığı için sorumluluklarını yerine getirmeye devam ettiklerini belirtti.


“Hızlı başlayan sezonda çiftçinin gübre talepleri karşılanıyor”


Ekonomik dalgalanmanın etkisiyle girilen 2019 yılının, yerel seçim yüküne rağmen Türkiye ekonomisinin normale döndüğü bir süreçle tamamlandığına dikkat çeken Fahrettin Poyraz, “Döviz kurlarının 2018’e göre daha stabil olması, faizlerin düşmesi, uluslararası piyasalarda hammadde ve emtia fiyatlarının az da olsa gerilemesi ile yurtiçi gübre fiyatlarının düşüş göstermesi sonucu, 2019’un ilk yarısında beklentilerin üzerinde bir talep gerçekleşti. Sonrasında iklim şartlarının etkisiyle tarım alanları yeterli yağış almadığı için talepte azalma yaşandı. Fakat buna rağmen 2019 yılı ülkemizde 6 milyon ton gübre tüketimiyle tamamlandı. Biz de Gübretaş olarak toplam talebin önemli bir kısmını tek başımıza karşılamış olduk” diye konuştu.


Gübretaş’ın üretim ve satış miktarları artışının 2020 hedefleri arasında öncelikli olduğunu vurgulayan Poyraz, “Sektör öncüsü olmanın getirdiği sorumlulukla bu yıl büyüme hızını daha da yükseltip katı gübre üretimimizi geçen yıla oranla yüzde 9 artırarak 637 bin tona çıkarmayı ve satış miktarımızı yüzde 12 artışla 1 milyon 846 bin tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Böylece pazar payımızı yüzde 30 üzerinde tutarak, pazardaki liderliğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.


Bu hedeflere ulaşmak için ilkbahar sezonu hazırlıklarını önceden tamamlayarak 2020’ye hızlı bir başlangıç yaptıklarını belirten Fahrettin Poyraz, “Son günlerde, bütün dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen korona virüsü salgınına rağmen 2020 yılının tarımsal üretim açısından büyümenin sürdüğü bir yıl olmasını umut ediyoruz. Bu global salgın sürecinde, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim açısından tarım sektörünün stratejik önemi tüm dünyada daha da artmıştır. Zira bu süreçte tarım, aktif olarak faaliyete devam edilmesi gereken sektörlerin başında gelmektedir. Biz de Gübretaş ve diğer iştirak şirketlerimizle, bu zorlu sürecin kayıpsız şekilde atlatılması için faaliyetlerimizi aksatmadan sürdürerek, tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz” dedi.


Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilerin özellikle Şubat-Nisan arası yoğun sezondaki gübre ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yaptıkları çalışmaları da anlatan Poyraz, “Bu amaçla Ocak ayından itibaren başlattığımız sevkiyatlarla ürünlerimizi bayilerimize ve kooperatiflerimize ulaştırdık. Bugünlerde ilave ihtiyaç duyulan gübrelerin karşılanması için de aynı tempoyla sevkiyata devam ediyoruz. Yaptığımız KAP açıklamasında da belirttiğimiz üzere stratejik öneme sahip tarım sektörünün önemli paydaşlarından biri olmanın bilinciyle, ülkemizin gıda güvenliği ve vatandaşlarımızın sağlığı için faaliyetlerimize kesintisiz olarak devam etmekteyiz. Şirketimiz, şimdiye kadar 3 aylık dönemde Türkiye piyasasına miktar olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18’den fazla kimyevi gübre arzı gerçekleştirdi. Bu sayede çiftçilerimizin farklı tarımsal bitkiler için ihtiyaç duydukları her türlü gübreye ulaşmalarını kolaylaştırmaya çalışmaktayız” diye konuştu.


Gübretaş’ın da ana hissedarı olan Tarım Kredi Kooperatifleri ailesi olarak, ekim öncesinden başlayarak ürünlerin tarladan sofraya ulaşmasına kadarki tüm süreçlerde aktif rol üstlendiklerini belirten Fahrettin Poyraz, “Bu amaçla bir yandan Gübretaş gibi tarıma girdi sağlayan şirketlerimizle çiftçilere sunduğumuz faydayı artırmaya çalışırken, diğer yandan bu üreticilerimizin hasat ettiği ürünlerin değerlendirildiği Tarım Kredi marketleri gibi zincirin uç halkasıyla tüm vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu kaliteli ve sağlıklı gıdaların tedarikini sağlamaya çalışıyoruz. Tohumdan sofraya tüm aşamalarda hem üreticilerimizi, hem de tüketicilerimizi koruyarak ülkemiz için katma değerler ortaya koyuyoruz. Tarım sektöründe üstlendiğimiz öncü rolü, küresel salgın sürecinde de tarımın her boyutunda sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.


“2020’de yatırımlar ikiye katlanarak hız kazanıyor”


Gübretaş’ın 2020 yılına daha büyük hedeflerle başladığını belirten Poyraz, her alanda verimliliğe ve sürdürülebilir büyümeye odaklandıklarını belirtti. Bu hedefleri, tarım sektöründeki büyüme potansiyelini dikkate alarak belirlediklerini dile getiren Fahrettin Poyraz, “Türk tarımının temel yapıtaşlarından olan Tarım Kredi Kooperatifleri ailesinin en büyük şirketi Gübretaş; güçlü ve yaygın bayi ağı, yenilikçi vizyonu ve dinamik insan kaynağı ile 2020 hedeflerine ulaşacaktır” diye konuştu.


Şirketin 2019 yılında tesis yatırımlarına büyük ağırlık verdiğini belirten Fahrettin Poyraz, bu dönemde Gübretaş’ın Türkiye ekonomisi için katma değer üretmeyi sürdürdüğüne dikkat çekti. Poyraz, “Yatırımların gerçekleştirilmesi açısından zor sayılabilecek bir yıl olan 2019’da Gübretaş, önemli yatırımlara imza atmaya devam etti. İskenderun’da 59 milyon TL’lik yatırımla son teknolojiye sahip lojistik merkez, bölge müdürlüğü ve laboratuvarın da bulunduğu yeni tesislerimizi 11 ay gibi kısa sürede tamamlayarak sonbaharda devreye alırken, bu yatırım sayesinde toplam depolama kapasitemizi yüzde 35 artırdık. Böylece hem lojistik imkanlar, hem de o bölgeden hizmet alan illerdeki çiftçilerimize ürünlerimizi ulaştırma açısından operasyonel verimliliğimizi yükselttik” dedi.


İskenderun Tesisleri’ndeki iskele güçlendirme projesini Nisan ayında tamamlayacak Gübretaş’ın, Kocaeli’nde de önemli yatırımlar başlattığını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Poyraz, “Yarımca Tesisleri’nde 2019’da inşasına başladığımız Liman Dolgu Projesinde de önemli bir aşama kaydettik. Bu projenin ilk fazını 45 milyon TL’lik yatırımla bu yaz tamamlayacağız. Yarımca’da ayrıca 15 milyon TL’lik bütçeyle depolama tankları inşamız da devam etmektedir. Bunların yanı sıra mikrobiyal gübre projesi kapsamındaki pilot tesis kurulumunu ve NPK-2 ünitesinde iyileştirme çalışmalarıyla ilgili planlama aşamasını bu yıl bitireceğiz” ifadelerini kullandı.


Geçen sene Gübretaş’ın yurtiçi ve yurtdışı tesis yatırımı faaliyetlerinde 129,5 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiğini belirten Poyraz, “Bu yıl ise şirketimizin yatırım bütçesindeki çıtayı daha da yükselttik. 2020’de tesis yatırımlarımızı hızla devam ettirmeyi ve toplam 267 milyon TL’lik yatırım bütçesiyle şirket tarihinin bu alandaki rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz. Bu tutar, geçen yıl gerçekleştirdiğimiz yatırım tutarının iki katından da fazla” dedi.


Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, yatırımların şirket açısından amaçlanan faydalarını da “Sektör liderliğimizi güçlendiren ve çevre dostu üretimi önceleyen bu yatırımlar sayesinde, üretim çeşitliliği ve maliyet avantajlarımızı artırıyoruz. Tamamlanan ve tamamlanacak yatırımlardaki temel hedefimiz, bir yandan çiftçilerimize ve tarım sektörüne fayda sağlarken, bir yandan istihdam ve işgücü üretmek, diğer yandan ise satış kârlılığı artışıyla yatırımcılarımız için de katma değer sunabilmektir” diye özetledi.


Gübretaş’ın kredi derelecelendirme notu da açıklandı


Yeni yatırımlarla Gübretaş’ı daha güçlü bir geleceğe taşımak amacıyla da son dönem bazı adımlar attıklarını söyleyen Fahrettin Poyraz, “Temmuz 2019’da aldığımız Yönetim Kurulu kararıyla, sermaye piyasaları vasıtası ile finansman oluşturmak ve şirketimizin kaynak yapısını çeşitlendirmek için kira sertifikası ihraç sürecini başlatmıştık. Bu kararla Gübretaş, kaynak çeşitlerini artırırken faizsiz getiri sağlayan ürünlere yatırım yapabilen fonlara ulaşılması konusunda önemli bir adım atmış oldu. Satmış olduğu ürün kazancı üzerinden geri ödemelerini gerçekleştirecek olan Gübretaş, bu sayede borçlanma maliyetlerinde de iyileşme sağlamış olacak” dedi.


Geçtiğimiz günlerde Gübretaş’ın kira sertifikası kredi derecelendirme notunun da açıklandığını hatırlatan Poyraz, “Bir kredi derecelendirme şirketinin yaptığı değerlendirme sonucunda Gübretaş’ın kira sertifikasının kredi değerlendirme notu, en güçlü borç ödeme kabiliyeti olan TR A1 olarak belirlendiği açıklandı. Bu da bizim için memnuniyet verici bir gelişme” diye konuştu.


Bu yıla şirketin iştirak yapısıyla ilgili iki önemli adımla başladıklarını belirten Fahrettin Poyraz, “Ocak ayında açıkladığımız ihale sonucunda Gübretaş’ın deniz taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren yüzde 100 hissedarı olduğu Nbulkgas Deniz İşletmeciliği Ltd. Şti.’ndeki paylarının yaklaşık 75 milyon dolara devri konusunda anlaşma sağlayarak, hisse devir sözleşmesini imzaladık. Diğer yandan Bilecik’in Söğüt ilçesindeki şirketimize ait altın madeni sahasıyla ilgili mahkeme kararı 30 Aralık 2019’da sonuçlandı. Biz de Yönetim Kurulu olarak Ocak ayında, şirketin faaliyet konuları arasında yer alan maden yatırımlarını gerçekleştirmek için ulusal ve uluslararası alanda faaliyet göstermek üzere yüzde 100 pay sahibi olduğumuz Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. şirketini kurma kararı aldık” dedi.


“Ar-ge ve bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetleri artacak”


“Yeni yılda Gübretaş’ın operasyonel ve finansal hedeflerini bir üst seviyeye taşımaya çalışırken, bir yandan da sektöre öncülük ettiğimiz Ar-Ge çalışmalarını ve bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetlerini de artan ivmeyle sürdürmeyi hedefliyoruz” diyen Poyraz, 2019 yılında bu konuda önemli başarılar elde edildiğini belirtti.


Fahrettin Poyraz, “Özellikle şirketimizin Genel Müdürü İbrahim Bey ve çalışma ekibinin yoğun gayretleri sonucu, bu alanlarda önemli mesafeler alındı. Mayıs 2018’te faaliyete başlayan Gübretaş Ar-Ge Merkezi, gündemine aldığı projeleri hayata geçirmeye devam etti. Bu bağlamda iki yıl önce başlatılan TAGEM projesiyle kamu, üniversite ile özel sektör işbirliği konusunda önemli bir adım atan şirketimiz, buna ilave olarak 2019’da Gebze Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile de işbirlikleri başlattı. Tarım sektörüne yenilikçi yaklaşımlar kazandıran bu proje ve işbirliklerinin faydalı sonuçlarını önümüzdeki dönem hep birlikte göreceğiz” dedi.


Gübretaş’ın ülkemizde bilinçli tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve üreticilere farkındalık kazandırılması amacıyla önemli faaliyetler gerçekleştirmeye devam ettiğini söyleyen Poyraz, “Bu kapsamda şirketimiz, 2019 yılında yaklaşık 4.500 noktada 42 binden fazla tarımsal üreticiye ulaştı. 27 noktada uygulanan model üretim alanı uygulamalarında ise Türkiye ve bölge ortalamaların üzerinde oranlarda verim sonuçları elde edilmesine önemli katkılar sağladı. Saha ekibimiz, tarımsal danışmanlık ve model üretim alanı uygulamalarını bu yıl artırarak devam ettirecek” ifadelerini kullandı.


Gübretaş’ın sahip olduğu köklü kurumsal birikimi ve vizyonel yaklaşımıyla tarım sektörüne ve bu topraklara değer katmaya devam edeceğini belirten Fahrettin Poyraz, sözlerini “Bu çalışmalarda emeği geçen tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımız ile buna destek olan Tarım Kredi Kooperatifleri ekibimi canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Türkiye’nin İlk ve Acil Yardım öğrencileri ALKÜ’de kıyasıya mücadele etti Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ev sahipliğinde, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü paydaşlığında düzenlenen 16 farklı üniversiteden 26 ekip; 9 farklı etaptan oluşan “VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi"nde kıyasıya yarıştı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ); bünyesinde bulunan bölümlerle ilgi sempozyum, panel, konferans gibi çeşitli etkinlikler düzenlerken aynı zamanda uygulamalı eğitimlere ev sahipliği yapmaya da devam ediyor. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü paydaşlığında, ALKÜ ev sahipliğinde düzenlenen ve 16 farklı üniversitenin 102 öğrencisinden oluşan 26 ekip; 9 farklı etapta “VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi"nde gerçeği aratmayan görüntülerle kıyasıya mücadele etti. ALKÜ Yaşam Merkezi yanında saat 09.00’da başlayan yarışma; araç içi trafik kazası, motosiklet kazası, otobüs kazası, yüksekten düşme vakası, KBRN yanığı vakası, ileri yaşam desteği, dar alan (enkaz), bilgi ve taşıma teknikleri etaplarında gerçekleşti. Öğrencilerin zaman, hız, bilgi ve doğru müdahale ile ter döktükleri yarışmayı, katılımcılar ve sağlık sektörünün öncüleri takip etti. Uzman hakemlerin değerlendirdiği yarışma sonrası ALKÜ Alev Alatlı Konferans Salonu’nda ödül töreni gerçekleşti. Yarışma ve ödül törenine ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. “Her an hazırız” Yarışma sonrası ödül töreninde konuşan, aynı zamanda Acil Tıp Uzmanı olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, Türkiye’de son yıllarda paramedik sayısının hızla arttığından vakalara anında müdahale edildiğine vurgu yaptı. Türkiye’de 1993 yılında 9 Eylül Üniversitesinin girişimiyle paramedik mesleğinin eğitimlerine başlandığını hatırlatan Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, “Günümüzde Sağlık Bakanlığına bağlı 112 acil sağlık hizmetlerimizin ülke genelinde toplam istasyon sayısı 3 bin 402’ye, il sağlık hizmetlerinde kullanılan kara ambulans sayısı ise 5.738’e ulaşmış durumda. Paramedik; dağ, taş, köy, göl, sokak, yol, ev demeden yardım etmeye koşan, işini aşkla heyecanla en iyi şekilde yapmaya çalışan 112 çalışanlarıdır. Vatan için, millet için, bayrak için ve tabii ki sizler için ülkemizin dört bir yanında hep en iyisini yapmayı hedefler. Yılmadan, bıkmadan çalışmaya devam eder. Paramedik siren sesiyle, tepe lambasıyla, vakanın stresiyle yaşamaktan mutludur. İsimsiz kahramanlarımız yerinde, zamanında ve yeterli ekipmanlar ile hizmet vermeye her an hazırdır. Gözünüz arkada kalmasın, acil sağlık hizmetleri paramediklere emanet. Türkiye’nin Acil Sağlık Hizmetlerindeki gücü tartışılmaz. Bu gücün paydaşı olan paramediklerin özverisi hayranlık uyandırıcı. Her biriyle gurur duyuyor, VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi sebebiyle kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesileyle siz kıymetli öğrencilerimize ve tüm paramediklere başarılar diliyorum” dedi. Ödül töreninde yarışmaya katkı sunan Alanya Belediyesine, Özel Anatolia Hospital’a, Syedra Policlinic’e, yarışmayı düzenleme kurulu üyelerine ve hakemlere teşekkür plaketi takdim edildi. En iyisi olmak için mücadele ettiler 9 etabın her birinde yarışan öğrenciler hünerlerini, uygulamaya dökerek gösterdi. Heyecan dolu yarışmada ekipler gerçeği aratmayan bir mücadele sergiledi. Soluk soluğa geçen yarışmada öğrencilerin etaplarda gösterdikleri performanslar uzman hakemlerce değerlendirildi. 9 etabın sonucunda genel derecelendirmede birinci, ikinci ve üçüncü olarak kupa alan üniversiteler ise şu şekilde: Ankara Gazi Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Yarışmanın 9 etabında birincilik, ikincilik ve üçüncülük farklı üniversiteler arasında paylaşıldı: Motosiklet Kazası: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Üniversitesi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Araç İçi Trafik Kazası: Ankara Gazi Üniversitesi İstanbul Rumeli Üniversitesi Ankara Gazi Üniversitesi Dar Alan (Enkaz): Ankara Gazi Üniversitesi Ankara Gazi Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Yüksekten Düşme: Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar Shmyo Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mersin Üniversitesi Taşıma Teknikleri: Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Kelkit MYO Triyaj: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Kelkit MYO Ankara Gazi Üniversitesi / Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İleri Yaşam Desteği (Bilgi): Konya Selçuk Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO KBRN Yanık: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir SHMYO Ankara Gazi Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yetişkin İleri Yaşam Desteği: Ankara Gazi Üniversitesi Konya Selçuk Üniversitesi Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi