SAĞLIK - 29 Ocak 2018 Pazartesi 11:33

Hekime şiddet bu kez cezasız kalmadı

A
A
A
Hekime şiddet bu kez cezasız kalmadı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaklaşık 1 yıl önce 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan aile hekimi Dr.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaklaşık 1 yıl önce 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan aile hekimi Dr. Süleyman Tekeş’e bıçak çekilmesi davası 1 yıl sonra sonuçlandı. Mahkeme bu sefer “sağlıkta şiddet” olayında verilen cezayı ertelemedi, paraya çevirmedi, olması gereken oldu ve Dr. Tekeş’i dövüp bıçaklamaya kalkışan Yakup E. 4 yıl 2 ay, babası Osman E. ise 3 yıl, 4 ay, 18 gün hapis cezasına çarptırıldı.


İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) adına açıklama yapan Dernek Başkanı Dr. Kutbettin Demir, "Sağlıkta şiddet olaylarının cezasız kalması son zamanlarda bu tarz olayların artmasına neden olduğunu belirterk “Bu mahkeme kararının emsal teşkil edeceğini ve şiddeti önlemede etkili olacağını düşünüyoruz, ancak daha etkili olabilmesi için en kısa sürede ‘Etkin bir sağlıkta şiddet yasası’nın derhal hayata geçmesi adına çalışmaya devam edeceğiz. Ertelenmiş, paraya çevrilmiş ya da açıklanması geriye bırakılmış hükümlerle, hukuk bu şiddetin önüne geçemeyecek, darp edilenin içine su serpemeyecektir. Geçmiş olsun ve kınama mesajlarının işe yaramadığının bilincindeyiz” dedi.


Dr. Demir, en son hekime şiddet olayına bir Aile Hekiminin maruz kaldığını belirterek şunları söyledi:


“Pendik ilçesi Hatice Kuşçulu Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimi olarak görev yapan, İSTAHED’in komisyonlarında aktif olarak çalışan ve Pendik İSTAHED İlçe Başkanı olarak görev yapan arkadaşımız Dr. İsmail Burçin Yalçın, 24 Ocak 2018 tarihinde saat 11.00 civarında, yasal olmayan talebi yerine getirilmediği bahanesi ile hasta yakını tarafından şiddete maruz kaldı. Kendisine kayıtlı bile olmayan bir hastanın yakını, hastasını getirmeden ilaç yazdırmak istemiş ve tabii ki bu talep doktor arkadaşımızca yerine getirilmemiş, hasta yakınına da “Hastayı görmeden ilaç yazmanın kanunen suç olduğu, hastanın kayıtlı hekimine bizzat başvurması gerektiği, yatalak ise de evde bakım birimine başvuru yaparak hizmet alabilecekleri” söylenmiştir. Bunun üzerine hasta yakını Dr. Yalçın’a saldırmış ve darp etmiştir. Bu olayla ilgili olarak Hukuk komisyonumuzun da müdahelesi ile darp raporu alınırken İş Kazası bildirimi de yapılmıştır, bundan sonraki süreç de bunun üzerinden yürütülecektir. Aylardır ilçe ilçe dolaşıyor, hukuksuz işlem yapmamaları konusunda uyarıyoruz. Ama biliyoruz ki bizler ne kadar etik ne kadar olması gerektiği gibi çalışırsak o kadar şiddette maruz kalma riskimiz de artıyor. Bu nedenle demiştik ki, yanlış iş yaparsak hukuk, yapmazsak hastalar hesap sormaya kalkar. Tam da bu vaka ile öyle oldu. Hastasını getirmeyen, hatta arkadaşımızda kaydı olmayan bir şahıs hesap sormaya kalkmıştır. Elbette o hesabı kendisi hukuk önünde verecek, ama biliyoruz ki bu bizi mutlu etmeyecek, şiddeti önlemeyecektir. Her ne kadar bunun adı kaza olmasa da hukuken yeni bir adım atarak darp raporu ile birlikte iş kazası bildirimi de yapılmıştır. Kendisine 4 gün istirahat verilmiştir, bu dört gün için yerine vekil bırakmazsa bir de ücreti kesilecektir. İş kazası ve idarenin bu kazaları önleme görevi konusunda da gereken girişimler bu sayede başlatılacak ve takibi yapılacaktır”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.