SAĞLIK - 18 Mayıs 2018 Cuma 11:01

İftariye tabaklarından kurtulun

A
A
A
İftariye tabaklarından kurtulun

Ramazan ayının hem sıcaklara gelmesi hem de beslenme değişikliği oluşturması nedeniyle uyarılarda bulunan QNET Uzman Diyetisyeni Işın Sayın:” İftariye tabaklarından kurtulun, Sadece hurma ya da zeytin yeterli.

Ramazan ayının hem sıcaklara gelmesi hem de beslenme değişikliği oluşturması nedeniyle uyarılarda bulunan QNET Uzman Diyetisyeni Işın Sayın:” İftariye tabaklarından kurtulun, Sadece hurma ya da zeytin yeterli. Yemeğe başlamadan önce mutlaka birkaç kaşık bile olsa çorba tüketin.”



Uzun süreli açlıkta metabolizma hızının düştüğünü hatırlatan Sayın: “Hamur işi, pirinçli yemekler, patates ve makarna aynı besin grubunda yer alır. Tabağınızı oluştururken bu gruptaki yemeklerden sadece bir tanesini tercih edin. Asıl almamız gereken besinler ise ana yemek, yoğurt, salata ve sudur. Sahurda da iftarda da probiyotik yoğurt tüketmenizi tavsiye ederim. Ayrıca bağırsak fonksiyonları için önemli olan salata, sebze ve bakliyata mutlaka yer verin” dedi.



“Bir avuç içinden fazla pide tüketmeyin”



Ramazan ayında tutulan oruçla birlikte beslenme düzeninin tamamen değiştiğine dikkat çeken QNET Uzman Diyetisyeni Işın Sayın: “İftariye tabağındaki fazla yiyeceklerden uzak durun. Sadece hurma ya da zeytin yeterli. Yemeğe başlamadan önce mutlaka birkaç kaşık bile olsa çorba tüketin. Ramazan boyunca kilo almak istemeyenler ise bir avuç içi kadar pideden çok yemesin” dedi.



Çay kahve ve maydanoz üçlüsüne dikkat edin



Ramazanda iftardan sahura kısıtlı zaman aralığında su tüketiminin sıklıkla ihmal edildiğini söyleyen Sayın, çay, kahve ve maydanozun idrar sökücü özelliği olduğu için idrar vücudu daha da susuz bırakacağını belirtti. Sayın sözlerini şöyle sürdürdü: ”Türk milleti olarak çaya düşkünlüğümüz bir gerçek. Fakat çayımızı en azından açık ve az sayıda tüketmeye özen göstermeliyiz. Bunun yanı sıra kahve uyumanızı engelleyebilir, tansiyonunuzu da yükseltebilir. Bu yüzden kahve tüketimini de minimuma indirmeliyiz” dedi.



Ramazanda da en az 2 litre su içilmeli!



Günde ter bezleri, idrar yolları, akciğerler ve bağırsaklar yoluyla yaklaşık 2 litre su kaybettiğimizi hatırlatan Sayın: “Yaz aylarında terleme ile birlikte su kaybı daha da artıyor. Oruç tutarken de vücutta sıvı kaybı artar ve eksilen vücut suyunun yerine konulması gerekir. İftarla sahur arasında 2 lt su tükettiğinize emin olun” dedi.



Musluk suyu arıtılarak kullanılmalı!



QNET Uzman Diyetisyeni Işın Sayın’ın, Gıda Teknolojileri Dergisi’nde yayınlanan Gıdalardaki Ağır Metal Kontaminasyonları: Bulaşma Kaynakları, Sağlık Riskleri ve Ulusal/Uluslararası Standartlar tezinde ve birçok araştırmada da belirtilen eski binalarda kullanılan musluk sularının paslı borulardan geçmesi, enfeksiyon, bağışıklık sorunları, alzheimer, parkinson gibi çeşitli nörolojik hastalıklara neden olabiliyor. Bu durumu hatırlatan Sayın şöyle konuştu: “Paslanan borularla birlikte zararlı bakteriler içme suyuyla, yemek yapımında ve diş fırçalama ile vücuda girer. Bu noktada QNET’in, doğal kaynakları korumak ve arıtılmış temiz suyu insanlarla buluşturmak için geliştirdiği HomePure Nova’yı denemenizi tavsiye ederim.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 11 Ukraynalı kadının hazırladığı ‘Sanatçıların Gözünden Alanya’ sanat sergisi açıldı Ukrayna’nın farklı şehirlerinden 11 kadın sanatçının eserlerinden oluşan “Sanatçıların Gözünden Alanya” sanat sergisi Kızılkule’de açıldı. Serginin açılışına Alanya Belediye Başkan Vekili Murat Levent Koçak katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Alanya Belediyesi ve Alanya Müze Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen sergide, Alanya’nın doğal güzelliklerinin yorumlandığı eserler yer alıyor. Sergiyle ilgili Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği aracılığı ile Ukrayna’nın farklı şehirlerinden gelerek bir süre Alanya’da yaşayan sanatçılar önce Alanya’nın doğal güzelliklerini ve sosyal hayatını gözlemlediler, daha sonra gözlemlerini tuvale işlediler. Bahse konu sanatçıların Alanya’mıza dair gözlemlerinin eserlerinden oluşan sergi bugün saat 16.00’da Kızılkule’de açıldı. 2 gün devam edecek serginin, Haziran ayında Kiev Büyükelçiliğimizin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği aracılığı ile Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de tekrarlanması planlanıyor. Her iki serginin de Ukrayna’da Alanya’nın tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz” denildi. "Sanatçıların Gözünden Alanya" sanat sergisi ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Gümüşhane Gümüşhane’de toz bulutu etkili oldu Gümüşhane’ye dün akşam saatlerinden itibaren Mısır ve Libya üzerinden gelen çöl tozları kenti adeta kızıla boyadı. Ülke genelinde etkili olan toz taşınımı Gümüşhane’de de etkisini gösterirken, sabah saatlerinde yoğun olan toz bulutu nedeniyle bazı vatandaşlar nefes almakta güçlük çekti. Görüş mesafesinin azaldığı kent merkezinde yaşayan Mustafa Akbulut, hemen her yıl gerçekleşen ama bu yıl etkisi daha fazla görülen toz taşınımının çocuk ve hasta olan yaşlıları rahatsız ettiğini söyledi. Sabah kalktıklarında gökyüzünün kızıla boyandığını ve bir toz bulutunun gökyüzünü ve şehri kapladığını anlatan Akbulut, “Dün akşam ay ışığını net göremiyorduk. Sabah kalktığımızda gökyüzünün kızıla boyandığını gördük. Araştırdığımızda Afrika üzerinden gelen toz taşınımının şehrimizin üzerini kapladığını öğrendik. Toz bulutunun bereket olduğu da söyleniyor. Bunun için yağmur olması lazım. Yağış olmayınca şehrin üzerinde bayağı kaldı ve hala da var. Umarız yakın zamanda bereketli bir yağmur yağar ve bu toz taşınımı topraklarımızı bereketlendirir. Bu durum başta astım hastaları olmak üzere akciğer hastalarının düşmanı. Bu tür havalarda çocukların ve yaşlıların, astım hastalarının dışarı çıkmamaları gerekiyor. Umarız yaşlılarımız rahatsız olmamıştır” dedi. Cuma gününden itibaren etkisini kaybedeceği tahmin edilen toz bulutu nedeniyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü de uyarı yaparak, toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.