EKONOMİ - 09 Ocak 2020 Perşembe 09:36

İGİAD İnsani Geçim Ücretini açıkladı

A
A
A
İGİAD İnsani Geçim Ücretini açıkladı

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan, “12 ayrı bölgeden elde ettiğimiz araştırma sonuçlarına göre ‘İnsani Geçim Ücreti’ İstanbul’da yaşayanlar için 3 bin 192 lira Türkiye genelinde ise 2 bin 676 liradır” dedi.

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan, “12 ayrı bölgeden elde ettiğimiz araştırma sonuçlarına göre ‘İnsani Geçim Ücreti’ İstanbul’da yaşayanlar için 3 bin 192 lira Türkiye genelinde ise 2 bin 676 liradır” dedi.



İGİAD, asgari geçim ücretine alternatif olarak geliştirdiği ‘İnsani Geçim Ücretini (İGÜ)’ yaptığı bir araştırma ile belirledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerinden faydalanılarak yapılan araştırmada İstanbul’da yaşayanlar için İnsani Geçim Ücreti 3 bin 192 lira, Türkiye geneli ise 2 bin 676 lira olarak açıklandı.



Araştırma, iki çocuklu dört kişilik bir ailenin aylık insani geçim maliyetinin hesaplanmasından hareketle yapıldı. 12 ayrı bölgede yapılan araştırma; bir ailenin, gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve diğer harcamalarını kapsıyor. İGİAD tarafından açıklanan 2020 yılı İnsani Geçim Ücreti İstanbul’da yapılan basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya İGÜ tespit komisyonu üyeleri, Prof. Dr. Adem Korkmaz, Dr. Öğretim Üyesi Taha Eğri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.



“İnsani geçim ücreti işgören için bir haktır”


Toplantıda konuşan İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, “Günümüzde gelir dağılımındaki adaletsizliğin işgörenlerin aleyhine hızla bozulduğu, servetlerden aldığı payın azaldığı Dünya’mızda; krizlerden en fazla etkilenen ve gelir kaybına uğrayan kesim olan iş görenlerin emeklerinin karşılığı almaları gereken insani geçim ücreti işverenler için bir lütuf olmayıp hakkın kendilerine teslimidir. İnsanların sahip olduğu temel hak ve hürriyetler kadar çalışanlar açısından onurlu bir yaşam sürdürebilmek için emeklerinin karşılığı almaları gereken insani geçim ücreti de bir haktır.” dedi.



“İstanbul’da İnsani Geçim Ücreti 3 bin 192 lira, Türkiye ortalaması 2 bin 676 lira”


2020 yılı için İnsani Geçim Ücretini açıklayan Karahan, “TÜİK’in istatistiki bölge sınıflamasına dayanarak 12 ayrı bölgede yaptığımız araştırmaya göre İstanbul’da İnsani Geçim Ücreti 3 bin 192 lira, Türkiye geneli ise 2 bin 676 liradır.” sözleriyle ifade etti.


İGİAD Başkanı Ayhan Karahan ayrıca işverenlerin daha duyarlı olması konusunda çağrıda bulundu. Karahan, İnsani Geçim Ücreti’nin işletmelerde uygulandığında maliyet artışı getirmediğini aksine verimliliği ve bereketi artırdığını ifade etti.



“İşgörenin alacağı ücret İnsan onuruna yaraşır olmalı”


Araştırma hakkında bilgi veren Karahan, “Bu çalışmada harcamalar üzerinden yapılan hesaplamada bölgesel eşitlemeye de dikkat edilmiştir. İGİAD’ın belirlediği İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) bireyi değil iki çocuklu bir ailenin onurlu yaşayabileceği insanca geçinebileceği aylık asgari insani geçim ücretini esas almaktadır. İşgörenin alacağı ücret İnsan onuruna yaraşır olmalı; çalışanın verimini değil varlığını esas almalı; çalışanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını ortalama olarak karşılamalı; içinde yaşadığı toplumun refah seviyesini yansıtmalıdır.” şeklinde konuştu.



“Bölgesel asgari ücrete geçilmeli”


Bölgelere göre yaşam maliyetinin farklılık göstermesiyle ilgili de konuşan Karahan, “Devletin her yıl asgari ücreti belirlerken İGİAD’ın belirlediği İnsani Geçim Ücretini (İGÜ) dikkate alması asgari ücrette işgören ve işverenden alınan vergi yükünün azaltılması ve bölgesel asgari ücrete geçilmesi önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.