EĞİTİM - 05 Haziran 2020 Cuma 11:19

’’İngilizce eğitiminde uluslararası sınavlar başarı ölçmede önemli’’

A
A
A
’’İngilizce eğitiminde uluslararası sınavlar başarı ölçmede önemli’’

Mektebim Koleji Yabancı Diller Müdürü Lale Muti, ’’Uluslararası geçerliliği olan sınavlar 130 farklı ülkede, 3 milyonun üzerinde öğrencinin girdiği sınavlar oluyor.

Mektebim Koleji Yabancı Diller Müdürü Lale Muti, ’’Uluslararası geçerliliği olan sınavlar 130 farklı ülkede, 3 milyonun üzerinde öğrencinin girdiği sınavlar oluyor. Bu tür sınavlar hem öğrencinin başarısını hem de sistemimizin başarısını büyük bir skalada değerlendirmek açısından çok kıymetli’’dedi.



Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi’nde Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka ve Singapur ilk 5 ülke olarak sıralandı. Dünya genelinde yapılan araştırmalar son 5 yılda Türkiye’nin İngilizce becerilerinin düştüğünü gösterdi. Mektebim Koleji Yabancı Diller Müdürü Lale Muti, Türkiye’de yabancı dil eğitimini değerlendirdi. Öğrencilerinin yabancı dil başarısını arttırmak için çok çalıştıklarını belirten, Lale Muti, doğru stratejilerle Türkiye’nin Yabancı Dil Başarı notunun yukarıya çekilmesinin kolay olduğunu söyledi.



’’Yeni mezun öğretmenlerimizi destekliyoruz’’


Eğitim fakültelerinden yeni mezun olan öğretmenlerin iş hayatında zorlandıklarını ifade eden Lale Muti, ’’Okullar arasında ortak bir yabancı dil eğitim felsefesi bulunmaması da onları zorlayan ikinci bir unsur oluyor. Bu nedenle tüm okulların ’Hizmet Öncesi Eğitimlere’ yatırım yapması gerekliliğine inanıyoruz. Mektebim Koleji olarak 33 kampüsümüzle gelecek nesilleri başarı dolu bir hayata hazırlıyoruz derken bunun ancak ve ancak iyi öğretmenler sayesinde olacağının farkındayız. Bu farkındalık ile her bir kampüsümüzü ’Öğretmen Akademisi’ gibi düşünüyor ve öğretmenlerimizin hizmet içi eğitimlerine büyük yatırımlar yapıyoruz. Eğitimlerden sonra öğretmenlerimizin öğretim yöntem ve tekniklerine ilişkin bilgilerinde artışlar olması kurumlarımızı olduğu kadar öğretmenlerimizi de memnun etmekte’’ dedi.



’’Geleneksek yöntemler yerine hibrit öğrenme metodları’’


Dünyanın artık tamamen geleneksel eğitim öğretim yöntemlerini geride bıraktığını ifade eden Lale Muti, hibrit öğrenmenin önemine değindi. Muti sözlerine şu şekilde devam etti: ’’İnternetin eğitim alanında sıkça kullanıldığı bir dönemde geleneksel bir yabancı dil eğitim programından bahsedemeyiz. Kampüslerimizde tek bir öğrenme modelinin kullanılması yerine çevrimiçi eğitim materyalleriyle zenginleştirilen harmanlanmış programlar kullanılıyor. Web tabanlı öğrenmenin sınıfta yapılan yüz yüze öğrenme modeliyle birlikte kullanılmasını önemsiyoruz. Dijital dünyaya hazır olan öğrenciler bu süreçten keyif alarak yararlanmakta. Ayrıca öğrencilerimiz dilediği yerden, dilediği zamanda bilgiye ve öğretmenlerine ulaşabiliyor anında geri dönüş alabiliyorlar. Yüz yüze sürdürülen eğitimlerle beraber hibrit öğrenmeyi kullanan bir kurum olarak öğrencilerdeki yabancı dil becerilerinin hızlı bir şekilde yükseldiğini görüyoruz.Bu bağlamda okulumuzun eğitim teknolojilerine de yatırım yapması kuşkusuz başarımızı arttırmakta’’.



Uluslararası başarı belgeleri


Öğrencinin neyi bildiğini değil, dil becerisini ölçen uluslararası sınavların öneminden bahseden Muti, kolejlerindeki öğrencilerinin 2’nci sınıftan itibaren Cambridge Üniversitesi Dil Yeterlilik Sınavlarına katıldıklarını ifade etti.


Uluslararası sınavlara vurgu yapan Muti, ’’Uluslararası geçerliliği olan sınavlar 130 farklı ülkede, 3 milyonun üzerinde öğrencinin girdiği sınavlar oluyor. Bu tür sınavlar hem öğrencinin başarısını hem de sistemimizin başarısını büyük bir skalada değerlendirmek açısından çok kıymetli. Doğru ölçmediğimiz süreçleri doğru yönetmemiz imkansız. Öğrencilerimiz katıldıkları bu sınavlarda aldıkları sonuçlar ile hem ailelerinin hem de bizim gurur kaynağımız oldular’’ şeklinde konuştu.



’’Başarının sırrı, iyi İngilizce bilmede’’


İngilizcenin hala en yaygın ve en çok aranan dil olduğu ifade eden Muti, son olarak şunları kaydetti: ’’Teknolojik gelişmeler şirketlerin dünyaya açılmasını kolaylaştırıyor. Yabancı şirketlerle bağlantı kurmak, ithalat ve ihracat yapmak dil becerinizle doğru orantılı. Hiç kuşkusuz İngilizce iletişim kurabiliyor olmak bir ülkenin uzun dönemde ekonomik büyüme potansiyelini de etkileyecektir. Bütün bu tespitlerimizden yola çıkarak kampüslerimizde dil eğitimine daha geniş bir açıdan yaklaşıyoruz. Dili bilen değil, o dille iletişim kurabilen öğrenciler yetiştirmek zorundayız. Öğrencilerimizin akıcı ve etkin konuşma yeteneklerine sahip olabilmeleri için 21’nci yüzyıl becerilerinden iletişim, adaptasyon ve inovasyonu da programlarımızın ayrılmaz birer parçası haline getiriyoruz’’.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Dikkat eksikliği yetişkinler için de sorun Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Klinik Psikoloğu Gonca Malkoç Arı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülebilen bir sorun olduğunu belirterek, tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Kısaca DEHB olarak tanımlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, aşırı hareketlilik, dürtüsellik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar ile ortaya çıkan bir tür psikolojik bir rahatsızlık olduğunu aktaran Klinik Psikolog Arı, ailelerin; dikkatini toplayamama, unutkanlık, zamanı iyi kullanamama, odaklanamama, ders çalışmaktan çabuk sıkılma, derse dikkatini verememe şikayeti ile geldiğini anlattı. Öte yandan bu belirtileri gösteren her çocuk için dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koymanın mümkün olmadığını belirten Gonca Malkoç Arı, “Bazen, çeşitli fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle de bu gibi semptomlar gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle bir çocuğa dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koyabilmek için en az 6 ay boyunca belirtilerin devam etmesi ve çocuğun aynı davranışları yalnızca ev ya da okul ortamında değil, girdiği her ortamda sergiliyor olması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Profesyonel yardım gerekli Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun yetişkinlerde de görülen bir sorun olduğunu ifade eden Arı, yetişkinlerde görülen belirtileri şöyle sıraladı: “Bireyin yaşamında işe başlayamama, iş yerinde verimli olamama, stresle baş edememe, bir toplantı boyunca oturamama, zamanı iyi yönetememe, öfke atakları, evliliğin idaresi ile alakalı yaşanan sorunlar olarak ortaya çıkabilmektedir.” Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun; bireylerin yaşamında oldukça ciddi akademik, psikolojik ya da sosyal problemlere neden olabilecek türden bir rahatsız olduğunu belirten Arı, bireylerin bu konuda mutlaka profesyonel yardım almaları gerektiğini belirtti. İlaçlı veya ilaçsız tedavi DEHB tedavisinin; yetişkinlerde ve çocuklarda farklı yöntemlerle gerçekleştirildiğini dile getiren Arı, şunları kaydetti: “Genellikle bu alanda uzman psikolog tarafından yürütülen tedavilerde öncelikle çocuğun ya da yetişkinin neden hiperaktif olduğu, neden dikkat eksikliği olduğu ve bu rahatsızlıkların düzeyi araştırılarak incelenmekte ve buna göre ilaçlı ya da ilaçsız bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Uyguladığımız testler ile dikkat, zamanlama, hiperaktivite gibi parametreleri ölçebiliyoruz. 6 yaş üzerindeki tüm çocuklara uygulanabilmekte, testin çocuk ve yetişkin olmak üzere iki formu bulunuyor, çocuk formu yaklaşık 15 dakika, yetişkin formu ise 18 dakika sürüyor, kendinizde veya çocuğunuzda bu tür zorluklar gözlüyorsanız dikkat testi talep ediniz.”
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 19 Nisan 2024 Cuma günü başlayacak olan Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’nde çok özel organizasyonların olacağını duyurdu. Başkan Büyükkılıç, ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözüne uygun olarak çocukların eğitimi, öğretimi ve gelişmesi için gayretlerini ve hizmetlerini sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, okuyan ve okutan şehir Kayseri mottosuyla donanımlı, eğitimli bir nesil yetişmesi için çocuk kütüphanelerinin ardından şimdi de Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği’ni çocuklarla buluşturuyor. Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Geleceğin teminatı olarak gördüğümüz çocuklara ayrı bir özen gösteriyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da içine alan çocuklara özel harika bir fuar ve şenlik hazırladık” dedi. Birbirinden eğlenceli etkinlikler, kitaplar ve organizasyonlarla çocukların muhteşem bir 10 gün geçireceklerini söyleyen Başkan Büyükkılıç, “Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği Cuma günü başlıyor. Birbirinden eğlenceli etkinlikler, kitaplar ve organizasyonlarla çocuklarımız için hazırız. TRT Çocuk’un sevilen çizgi filmlerinin olacağı şenliğimiz 19-28 Nisan 2024 tarihleri arasında çocuklarımızla buluşacak” diye konuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, tüm çocukları bu etkinliğe davet eden Büyükkılıç, “Bütün yavrularımızı 19-28 Nisan günleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi etkinlik alanına bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği kapsamında 20 Nisan Cumartesi Günü Çocuk Tiyatrosu “Heidi”, 21 Nisan Pazar Günü Çocuk Tiyatrosu “Elif ve Arkadaşları” Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi etkinlik alanında çocuklarla olacak.