SAĞLIK - 12 Şubat 2019 Salı 14:53

İSTAHED: “Sağlıkta şiddet, sadece sağlık çalışanlarının sorunu değildir"

A
A
A
İSTAHED: “Sağlıkta şiddet, sadece sağlık çalışanlarının sorunu değildir"

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir, sağlıkta şiddetin, sadece sağlık çalışanlarının sorunu olmadığını söyledi.


Demir, “Sağlık, bireyin hastalık halinin olmadığı fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Bu iyilik halinin sağlanması için sanat ve bilgileriyle hizmet veren konumundaki biz sağlık çalışanları, yönetemediğimiz riskler, aşırı talep- beklentiler, yanlış bilgi ve yönlendirmelerle artan toplumsal şiddetin de katkısıyla ne yazık ki sözel, fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kalabiliyoruz” dedi.


Sağlıkta şiddet son dönemlerde sağlık çalışanlarının birincil sorunu haline geldiğine dikkat çeken Demir, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadesiyle neredeyse terörle eşdeğer bir suçtur. Sağlıkta şiddet sadece hekimlerin ve sağlık çalışanlarının bir sorunu değildir. Zira şiddet korkusu hekimlerin sanatlarını uygularken çok daha çekimser kalmalarına, zaman zaman da risk ve inisiyatif almaktan kaçınmalarına ve riskli bölümlerin daha az tercih edilmesine neden olmaktadır. Bu ülkemiz tıbbi ve halkımızın sağlığı açısından çok önemli bir tehlikedir. İnsan hayatının kutsallığının bilincindeki sağlık çalışanlarının, beklenilen kalitede sağlık hizmetini verebilmeleri için öncelikli koşul güvenli bir çalışma ortamında hizmet verebilmeleridir. Hiçbirimiz unutmamalıyız ki şiddet sadece hekimi-sağlık çalışanlarına zarar vermemekte aynı zamanda sağlık çalışanlarından şifa bekleyen vatandaşların da hizmet almasını engellemektedir” diye belirtti.


Çok etmenli bir sorun olan sağlıkta şiddetin basit ve hemen sonuca götürücü tek bir çözümü bulunmadığının bilindiğini söyleyen Demir, “Hasta ile hekim veya sağlık çalışanı ilişkisi karşılıklı saygı ve güven ilişkisine dayanmaktadır. Şiddet, saygı ve güveni yok ederek sağlık hizmeti verilmesini imkansız hale getirmektedir. Bu nedenle, tüm sağlık çalışanlarının ortak talebi etkili ve caydırıcı bir Sağlıkta Şiddet Yasasının Türk Ceza Kanununda kendine yer bulmasıdır“ dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir İl Müftülüğünden üniversite öğrencilerine iftar yemeği Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde düzenlenen iftar programına İl Müftüsü Bekir Gerek ve eşi Hatice Gerek, ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel, İl Müftü Yardımcıları Aytekin Akçin, Faruk Latifoğlu, İsrafil İğde, Tepebaşı İlçe Müftüsü Gafur Yıldırım, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Fatih Tok ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Arı, İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörleri, Manevi Danışmanlar ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Programda konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu ifade ederek, "Her zaman olduğu gibi bu Ramazan ayında da öğrencilerimizin yanındayız. Onların manevi atmosferini paylaşmak ve bu bereketli sofrada bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. Gerek, ayrıca programın düzenlenmesinde emeği geçen ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel’e ve fakülte personeline teşekkür etti. ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel de yaptığı konuşmada, İl Müftülüğü ile birlikte düzenlenen bu programdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İl Müftülüğümüze bu anlamlı program için teşekkür ediyoruz. Bu tür programlar öğrencilerimiz için büyük önem taşıyor. Ramazan ayının manevi atmosferini birlikte yaşamak ve paylaşmak bizleri mutlu ediyor." dedi. Program, yapılan duanın ardından İl Müftüsü Bekir Gerek’in öğrencilerle hasbihali ile sona erdi.