GENEL - 04 Aralık 2020 Cuma 09:55

İstanbul Havalimanı’nda eşine az rastlanır uyuşturucu yakalandı

A
A
A
İstanbul Havalimanı’nda eşine az rastlanır uyuşturucu yakalandı

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilen operasyonlarda, havalimanına farklı tarihlerde gelen iki şüpheli yolcunun valizlerinde içki şişelerine doldurulmuş toplam 17 kilogram sıvı kokain ele geçirildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilen operasyonlarda, havalimanına farklı tarihlerde gelen iki şüpheli yolcunun valizlerinde içki şişelerine doldurulmuş toplam 17 kilogram sıvı kokain ele geçirildi.


Gümrük Muhafaza ekiplerince 10 gün ara ile gerçekleştirilen iki operasyondan ilkinde havalimanına gelen yolcular uyuşturucu kaçakçılığı bakımından mercek altına alındı. Bilgi sistemleri üzerinden yapılan incelemede Brezilya’nın Sao Paulo kentinden gelen bir yolcu riskli olarak değerlendirildi. Yolcuyu taşıyan uçağın havalimanına iniş yapmasının hemen ardından uçaktaki valizler x-ray cihazından geçirildi ve narkotik dedektör köpeklerle arandı.



İçki şişeleri içerisinden sıvının kokain çözeltisi çıktı


Narkotik dedektör köpeklerin şüpheli yolcunun valizindeki içki şişelerine tepki vermesi üzerine bu şişeler açılarak içerisindeki alkollü içecek görünümündeki sıvı analiz edildi. Yapılan analizde içki şişeleri içerisindeki sıvının kokain çözeltisi olduğu anlaşıldı. Uyuşturucu kaçakçıları dünyada eşine az rastlanır bir yöntem denemiş olmasına rağmen Gümrük Muhafaza ekiplerinin dikkati sayesinde toplam 8 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 6 milyon lira değerindeki sıvı kokainin Türkiye’ye sokulması engellendi.



10 gün arayla benzer ikinci operasyon


Gümrük Muhafaza ekiplerince İstanbul Havalimanında benzer bir diğer operasyon ise ilk yakalamadan 10 gün sonra gerçekleştirildi. İlk yakalamada Türkiye’ye içki şişelerinde sıvı kokain sokulmasının denenmesi Gümrük Muhafaza Narkotim ekiplerinin bu alana özellikle eğilmesine sebep oldu. Bu kapsamda Brezilya’dan gelen bir başka yolcu Gümrük Muhafaza ekiplerinin risk analizine takıldı. Şüpheli yolcunun havalimanına inmesinin ardından operasyon için düğmeye basıldı. Yolcunun valizleri yine x-ray cihazı ve narkotik dedektör köpeklerle kontrol edildi. Bu yolcunun valizinde de 4 tane içki şişesi olduğu tespit edildi. Narkotik dedektör köpeklerin bu şişelere tepki vermesi sonucu şişelerdeki sıvından numune alınarak yapılan analizde kokain çözeltisi olduğu anlaşıldı. Bu operasyonda da 9 kilogram ağırlığında 7,8 milyon değerinde kokain ele geçirildi.



13,8 milyon lira değerinde toplam 17 kilogram uyuşturucu ele geçirildi


İstanbul Havalimanında Türkiye’de ve dünyada diğer kolluk birimlerince nadir gerçekleştirilen operasyonlardan ikisine imza atan Gümrük Muhafaza ekiplerince toplam 17 kilogram ağırlığında,13,8 milyon lira değerinde sıvı kokain çözeltisi ele geçirildi. Söz konusu uyuşturucuyu Türkiye’ye sokmak isteyen zanlılar ise gözaltına alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.