GENEL - 08 Kasım 2019 Cuma 10:01

Lise öğrencilerine uygulamalı özel ders

A
A
A
Lise öğrencilerine uygulamalı özel ders

Enerjinin Yıldızları Projesi ile elektrik dağıtım sektörünün yetişmiş elemen ihtiyacına destek olmayı hedefleyen BEDAŞ, Yüksek Gerilim Dalı öğrencileri için EÜAŞ Ambarlı Doğalgaz Kombine Çevrim ve Fuel Oil Santrali’ne gezi düzenledi.

Enerjinin Yıldızları Projesi ile elektrik dağıtım sektörünün yetişmiş elemen ihtiyacına destek olmayı hedefleyen BEDAŞ, Yüksek Gerilim Dalı öğrencileri için EÜAŞ Ambarlı Doğalgaz Kombine Çevrim ve Fuel Oil Santrali’ne gezi düzenledi.



Elektrik dağıtım sektöründe yetişmiş eleman ihtiyacına çözüm üretmek adına Cengiz ve Koloğlu Holding tarafından 2018 yılında başlatılan Enerjinin Yıldızları Projesi çerçevesinde eğitim alan öğrenciler ’saha’ dersleri ile geleceğe hazırlanıyor. Projenin İstanbul Avrupa Yakası’ndaki ayağını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Yüksek Gerilim Dalı’nın yeniden hayata geçmesine destek verdiği İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören 32 öğrenciye, doğalgazın elektriğe dönüşüm sürecini EÜAŞ’ın İstanbul’da bulunan Ambarlı Doğalgaz Kombine Çevrim ve Fuel Oil Santali’nde anlattı. BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, İK Direktörü Gaye Küçükkaya ve İSG Ekip Lideri Ozan Bozlak’ın katıldığı eğitim amaçlı gezide, öğrencilerin yanı sıra 8 öğretmen de hazır bulundu.



"Sektörümüzde ara eleman ihtiyacından dolayı projeyi başlattık"


Proje hakkında bilgi veren Murat Yiğit, "Projemiz, özellikle dağıtım sektörünün ara eleman ihtiyacından dolayı ortaya çıktı. Nitelikli ve özel bir iş yapıyoruz. Eleman yetiştirme hususunda lise seviyesinde teknik okullarda laboratuvar kurmakla işe başladık. Öğrencilerimizin iş sahasını yerinde görerek iş hayatına hazırlanmalarını ve bizim verdiğimiz hizmete destek olmalarını hedefliyoruz. Sektörümüz; dağıtım hizmeti, arıza, onarım, bakım, kesme-açma, sayaç okuma, sayaç değişimleri gibi konuları kapsayan büyük bir hizmet. Verdiğimiz hizmet, teknik bilgi ve saha tecrübesi gerektiren bir iş. Bu anlamda ara eleman tedariğinde nitelik anlamında zorlandığımızı gördük. Bu amaçla meslek liselerinden kendi ihtiyacımız olan niteliklerde elemanları iş hayatına hazırlamayı ön görerek bu projeyi başlattık. Hedeflerimiz çerçevesinde projemiz ilerliyor" dedi.



"Projemize talepler artıyor"


Yiğit, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Milli Eğitim Meslek ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde ilk sene 12 öğrenci sistemimize dahil oldu. Talep bu kadar gelmişti. Ama ikinci sene çok sevindirici gelişme oldu, talep sayısı arttı 32 öğrenci sayısı ile sınırlamak zorunda kaldık, arttırmayı düşünüyoruz. Öğrencilerin bu konuda geçmiş senede gördükleri gelişim nedeniyle taleplerinin artması bizi sevindirdi. Bununla ilgili bir takım geliştirmeler devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda da artarak gidecek. Bu tip ziyaretlerle öğrencileri, üretim, iletim, dağıtım ve sektördeki diğer hizmetlerle yetiştirip iş hayatına hazırlamayı hedefliyoruz. Öğrencilerimiz de eğitimleri sürecince hem burs imkanları hem staj imkanları hem de iş imkanı teklif ediyoruz. Onların gelişimine bağlı olarak hem kendi şirket grubumuza hem de genel anlamda istihdama nitelikli eleman anlamında katkı sunduğumuza inanıyoruz".



Gezilen santral hakkında şu bilgiler verildi: "EÜAŞ Ambarlı Doğalgaz Kombine Çevrim ve Fuel Oil Santali, 1300 MW kapasiteye sahip. İstanbul’un elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını sağlayan santralden elde edilen elektriğin bir bölümü de Trakya’nın diğer kentlerine dağıtılıyor."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankasından alınan kaynaklara ilişkin açıklama Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası (DB) ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi (CPF) dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddialara ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, bu iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu belirtildi. Türkiye’nin 1947’de Dünya Bankasına üye olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Dünya Bankasından bugüne kadar toplamda 52 milyar dolar finansman sağlanmıştır. Söz konusu finansman kalkınma önceliklerimiz kapsamında ilgili kuruluşlarımız ve DB tarafından ortaklaşa geliştirilen projeler kapsamında kullanılmaktadır" denildi. DB kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor DB’den sağlanan kaynakların proje amacının dışında kullanımı söz konusu olmadığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "DB kredileri yoksulluğun azaltılması ve refahın eşit paylaşılması odağında sürdürülebilir büyümeyi hedeflemekte olup; bu kaynakların kullanımında toplumun ortak çıkarı gözetilmektedir. CPF programında geçen ‘kırılgan gruplar’ esas itibarıyla yeşil dönüşümden olumsuz etkilenecek meslek gruplarında çalışanlar ile finansmana erişimde zorluklarla karşılaşanları ifade etmektedir. DB projeleri ile söz konusu gruplara beceri kazandırılarak üretime dahil edilmesi ve böylece istihdamın artırılarak yoksulluğun azaltılması hedeflenmektedir. Dolayısıyla bu kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi yoktur. Avrupa Birliğinden sığınmacılar için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında sağlanan hibe desteğinin kullanımında Dünya Bankası önemli bir rol oynamaktadır. CPF dokümanında bu gibi desteklere ilişkin göstergeler de takip edilmektedir. Ancak yeni CPF dokümanında sığınmacılar özelinde DB’den sağlanacak herhangi bir kredi bulunmamaktadır. Geçmişte olduğu gibi Dünya Bankası ile kalkınma hedeflerimizin desteklenmesinde birlikte çalışmaya ve geliştirdiğimiz büyük projelerimiz ile katma değer üretmeye devam edeceğiz."