EKONOMİ - 30 Ekim 2020 Cuma 10:24

“Marka ve patent vekilleri reel sektör için istihbarat aracı niteliğinde”

A
A
A
“Marka ve patent vekilleri reel sektör için istihbarat aracı niteliğinde”

Marka ve patent vekilleri marka başvurusu öncesinde yapılan kritik, ön araştırma, başvuru, bülten takibi gibi markaya itiraz gibi konularda başvuru sahibine önemli katkılar sağlıyor.

Marka ve patent vekilleri marka başvurusu öncesinde yapılan kritik, ön araştırma, başvuru, bülten takibi gibi markaya itiraz gibi konularda başvuru sahibine önemli katkılar sağlıyor. Cumhur Akbulut, patent ve marka vekillerinin bu yönüyle reel sektördeki birçok oyuncu için istihbarat aracı niteliğinde olduğunu söyledi.



Marka ve patent vekilleri marka başvurusu öncesinde yapılan kritik, ön araştırma, başvuru, bülten takibi gibi markaya itiraz gibi konularda başvuru sahibine önemli katkılar sağlıyor. Faaliyetlerine yeni başlayan bir firmanın ticari olarak kayıt altına alınması için bağlı olduğu bölgedeki ticaret odasına kayıt yaptırması gerekiyor. Başvurusu yapılan firmanın ticari unvanın müracaatı gerçekleştirilmeden önce marka veya isim hakkına ilişkin araştırma yapılması gerektiğini ifade eden Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Ticari unvan başvurusu öncesinde yapılacak olan marka tescil ön araştırmasıbenzer veya taklit markalarla karşılaşma ihtimalinizi minimum düzeye indirken, bu alanda kendinizi de taklit markalara karşı korumuş olursunuz. Bu noktada marka ve patent vekilleri size önemli avantajlar sağlar. Özellikle bu yönüyle vekiller, firmalar açısından birer istihbarat aracı konumdadır” dedi.



Başvuru sahiplerinin kendi iradeleriyle de marka veya geliştirdikleri ürünle ilgili patent başvurularını yapabileceklerini belirten Akbulut, “Ancak burada başvuru sahibi yaşayacağı bir sorun veya itiraz karşısında hem zaman hem de maliyet açısından önemli kayıplarla karşılaşabilir. Marka vekilleri başvuru sahibinin karşılaşacağı riskleri minimum düzeye indirir ve onlara alternatif çözümler sunar” değerlendirmesinde bulundu.



“Marka araştırmasının olmadığı yerde riskler de başlar”


Tekstilden gıdaya kadar birçok firmanın ticari unvana konu olan ismi marka unvanı olarak algıladığını dile getiren Akbulut, ”Firma bu unvanı kullanmaya başlayınca ve markasını korumak adına da herhangi bir marka vekiliyle çalışmadıkça kendisi için de riskler başlıyor. Tescilsiz bir markaya yatırım yapıyor. Bu bağlamda firmanın kullanmış olduğu unvan belki de başkası adına kullanılan tescilli bir marka da olabilir. Sektörde bu tarz örneklerle sıkça karşılaşıyoruz. Bunun önüne geçmek adına firmaların patent ve marka bürolarından hizmet alması onlar açısından daha faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı. Buna ilave fikri sınai ve mülkiyet hakları konusunda terminoloji anlamında firmaların ve kurumların bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Akbulut, “Patent ve marka gibi birbirinden farklı iki ayrı konunun karıştırıldığını görüyoruz. Bu kapsamda farkındalık çalışmalarına ağırlık verilmeli” şeklinde konuştu



“Marka başvuruları yüzde 23,5 arttı”


Türk Patent ve Marka Kurumu’nun marka başvurularında 2020 yılının ilk sekiz ayına ait verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akbulut, “Marka başvuru sayılarını ele aldığımızda rakamlarda geçen yılın aynı dönemine göre yükselişe geçildiğini görmek mümkün. Bu kapsamda 2020 yılında marka başvuru sayıları 2019 yılına oranla yüzde 23,5 oranında artış göstererek 99 bin 800 adete ulaştı. En çok marka başvurusu gerçekleştiren beş ilimiz arasında, 2019 yılındaki sıralama değişmeyerek; ilk sırada 40 bin 628 başvuru sayısı ile İstanbul yer alırken, ikinci sırada 7 bin 209 marka başvuru sayısı ile Ankara yer aldı. En çok marka başvurusu yapan üçüncü ilimiz ise 5 bin 580 başvuru sayısı ile İzmir olurken, 4 bin 046 başvuru sayısı ile Bursa dördüncü sırada yer buldu. Bursa’yı ise 2 bin 889 marka başvuru sayısı ile Antalya takip etti” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman "Minik eller büyük hayaller” projesi Adıyaman’da devam ediyor Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile başlatılan proje kapsamında, ’Minik eller büyük hayaller’ temalı etkinliklerde çocuklar eğlenirken öğreniyor. 22-26 Nisan haftasında gerçekleşen etkinliklerde matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime birçok alanda sunulan etkinliklerle çocuklar hoşça vakit geçiriyor. 23 Nisan Çocuk Şenliği etkinlikleri kapsamında hafta boyunca Adıyaman’da halk eğitimi merkezlerince akıl zeka oyunları, bilim, sanat, seramik, ebru, çini, resim, mutfak atölyesi, geleneksel sanatlar ve kültürel mirasın tanıtılması, fotoğraf sergisi, ağaç dikimi ve spor faaliyetleri gibi birbirinden farklı etkinlikler düzenleniyor. Çocukların yenilikçi, problem çözen, farklı düşünen ve pozitif kişilik özelliklerine sahip olmalarının hedeflendiği "Minik eller büyük hayaller" programı kapsamında hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle, 4-14 yaş aralığındaki çocuklar ve gençlerin bireysel yeteneklerini fark etmesi ve doyasıya eğlenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, geleneksel sanatlar ile kültürel mirasımızı çocuklarımıza tanıtmak, çocuklarda yeni ilgi alanları oluşturmak ve çocukların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla yola çıkılan ’Minik eller büyük hayaller’ projesiyle Adıyaman’da çok farklı etkinliklere imza atıyoruz. Evlatlarımıza ebru, resim, çini, mutfak atölyesi, ağaç dikimi ve spor atölyeleri gibi pek çok alanda halk eğitim merkezlerimizin kapısını açarak geleceğimiz olan çocuklarımızla kültür ve sanatı buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.
Samsun Geleceğin mühendisleri için iş birliği Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde çalışmalarını yürüten Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği(MÜDEK) sayesinde ’daha iyi yetiştirilmiş ve nitelikli’ mühendislerin mezun edildiğini açıkladı. MMO Samsun Şubesi, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Paydaş Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantıya SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve MMO Samsun Şube yöneticileri katıldı. Toplantıda, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Keleş, bölüm tanıtımını yaptıktan sonra MÜDEK başvuru hazırlıkları hakkında katılımcılara detaylı bilgi aktardı. Gürkan’dan MÜDEK’e övgü Toplantı ile ilgili basına bilgi veren MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, MÜDEK’in, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaptığını hatırlatarak, "MÜDEK, Türkiye’de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunuyor. Böylece güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilerek toplumun refahının ileri götürülmesine katkı sağlanıyor" dedi. Eğitim kalitesinde artış MÜDEK’in Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE-European Network for Accreditation of Engineering Education) ile International Engineering Alliance(IEA) Washington Accord’a üye olduğunu da hatırlatan Kadir Gürkan, "SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, bu kapsamda başladığı çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çalışmalar, öğrencilerimizin eğitim kalitelerinde önemli artışa yol açacaktır" diye konuştu.
Niğde Niğde’de İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı yapıldı Mesleki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, istihdam politikalarının oluşturulması ve işsizliğin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. 81 ilde eş zamanlı yapılan, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın çevrimiçi katılımı, ’İİMEK’lerin Etkinleştirilmesi Özel Gündemi’ ile Vali Cahit Çelik başkanlığında toplandı. Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın çevrimiçi katılımı ile ’İİMEK’lerin Etkinleştirilmesi Özel Gündemi’ görüşüldü, daha sonra Niğde’de yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının engelli bireylerin mesleki eğitimi ve istihdamı alanında daha etkin görev almasına yönelik çalışmalar yapılması, kadın istihdamının artırılması, kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla tüm paydaşlar ile işbirliği içerisinde Kadın Girişimciliği ve Kadın Kooperatifçiliği Çalıştayı düzenlenmesi kararı görüşüldü. Yapılan toplantıda ayrıca Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği 2024 Mart ayı raporu ile İİMEK Denetim Kurulu faaliyetleri değerlendirildi. Bu çerçevede İİMEK’lerin daha etkin hale getirilmesi amacıyla tüm katılımcı kurumların işbirliğinde çalışılması yönünde karar alındı.