EKONOMİ - 06 Aralık 2018 Perşembe 16:26

Modern pazarlamanın duayeni Kotler İstanbul’daydı

A
A
A
Modern pazarlamanın duayeni Kotler İstanbul’daydı

Modern pazarlamanın duayeni’ olarak anılan ünlü pazarlama Profesörü Philip Kotler, Dünya Pazarlama Zirvesi kapsamında geldiği İstanbul’da marketing üzerine deneyimlerini paylaştı.

Modern pazarlamanın duayeni’ olarak anılan ünlü pazarlama Profesörü Philip Kotler, Dünya Pazarlama Zirvesi kapsamında geldiği İstanbul’da marketing üzerine deneyimlerini paylaştı. Kotler, zirve için geldiği İstanbul’da fahri doktora ünvanı da aldı.



‘Modern pazarlamanın duayeni’ olarak anılan ünlü pazarlama Profesörü Philip Kotler’in kurucu olduğu Dünya Pazarlama Zirvesi (World Marketing Summit), ilk kez İstanbul’da İTO ev sahipliğinde düzenlendi. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve küresel pazarlama profesyonellerinin en prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen Dünya Pazarlama Zirvesi büyük ilgi gördü. 4 binden fazla kişinin katıldığı zirve açılışın ardından öğleden sonra gerçekleşen oturumlarla devam etti.



“Her şehir kendini pazarlamalı”


Özellikle moderatörlüğünü Prof. Marc Oliver Opresnik’ in gerçekleştirdiği Prof.İlber Ortaylı ve Philip Kotler’in birlikte aynı sahnede yer aldığı ‘Bir Şehirden Ötesi İstanbul’ oturumu büyük bir ilgi ile takip edildi. Dünyanın geleceğinin "şehir devletleri" şeklinde olacağı öngörüsünde bulunan Philip Kotler, "Gerçek itici güç ‘büyük şehir’ olmakta. Türkiye’de ise bu güç ‘İstanbul’. Her şehir kendini pazarlamalı. Kendini hangi alanda ve kimlere pazarlayacağını da belirlemeli bu anlamda. Hangi ülkelerin sizi daha çok tanımasını istiyorsanız buna yönelik çalışmalar gerçekleştirmelisiniz. Eğer büyük şirketlerin yatırım yapmasını istiyorsanız, devlet görevlileri ve iş adamları belirli ülkeleri ziyaret eder yatırım için teşvik ederler, bu nispeten daha kolaydır’’ diye konuştu.



Ünlü tarihçi İlber Ortaylı ise markacılığın bir dizayn işi olduğunu belirterek, ‘’Markalaşmak için şartları anlamak ve o doğrultuda üretim yapmak çok önemlidir. Dünyayı gezmemiz ve zamanda gezmemiz lazım. Bütün Avrupa’yı ve Doğu’yu incelememiz lazım bu şekilde üreticiliğimizi arttırırız. Ülke olarak özellikle Akdeniz sahasının uzmanı olmamız lazım’’ dedi. Ortaylı ayrıca World Marketing Summit gibi toplantıların ülkemizde daha çok olmasını ve bunun çalışmamız gerektiğini de vurguladı.



"Türk gençlerinin ihtiyacı olan rüzgarı Kotler ile estirdik"


Philip Kotler ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç dün sabah da ekonomi basınının önde gelen isimleriyle İTO binasında sabah kahvaltısında bir araya geldi. Avdagiç, zirve kapsamında 4 binden fazla kişiye yüz yüze, on binlerce kişiye ise İTO’nun web sitesi ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınla ulaşıldığını belirterek, "Bana göre bu zirvenin en önemli getirisi pazarlamanın sahne ışıklarının, yeniden İstanbul’un üzerine yönelmesi oldu. Pazarlamanın evrensel kurallarını yazan Philip Kotler gibi bir ismi ağırlamak, İstanbul’a yeni bir ufuk ve vizyon kazandırdı. Türk girişimcisinin, Türk gençlerinin küresel nitelikte markalar tasarlaması için bir rüzgara ihtiyacı var. Bu rüzgarı da Mr. Kotler ile estirdiğimizi düşünüyorum. Eminim ki Mr. Kotler’i gören, marka konusunda onu dinleyenler arasından geleceğin markalarını tasarlayacak birçok genç çıkacaktır" dedi.



“Roket hızına kavuşmalıyız”


Avdagiç, İTO olarak pazarlamanın geleceğini, teknolojik gelişmelere ve dijital çağa uygun bir şekilde kendini yenilemesinde gördüklerini aktararak, "Türkiye pazarlamada kritik bir eşiktedir. O da şudur: Ya çağın beklentilerine uygun bir şekilde üretim anlayışımızın odağına markalaşmayı sokacağız ve buradan yürüyeceğiz ya da pazarlama tuzağının içinde dönüp duracağız. Dolap beygiri gibi dönüp durmaktan kurtulup roket hızına kavuşmalıyız" diye konuştu.



"Bizim sadece, kompleksli yaklaşımları bir kenara koyup hedeflerimizi büyütmeye ihtiyacımız var" diyen Avdagiç, "En değerli 100 markamızın hepsini toplasanız bir Amazon etmiyor retoriğinden kurtulmalıyız. Pazarlamanın ham maddesi markaysa İstanbul ve Türkiye’de, dünyanın en değerli markalarını oluşturacak zengin ham madde kaynakları var" ifadelerini kullandı.



“Öncelikle markaları oluşturmada bir beceri oluşturmamız lazım”


Philip Kotler de toplantıda Türk iş dünyasında başarılı olma arzusunun çok fazla olduğunu, buna saygı duyduğunu söyledi. Türk kültürünün dünya tarafından merak edildiğini anlatan Kotler, "İddianız var, gelenek var, istek var, gideceğiniz yön var. Öncelikle markaları oluşturmada bir beceri oluşturmamız lazım. Para da lazım ama fikir olmalı. Sizin markanızın bir mükemmellik standardı oluşturmaması için hiçbir sebep yok. İyi medya kanallarını seçmeniz de size akılda kalan sloganları oluşturma fırsatı sağlayacak. Sadece geleneksel reklamcılıkla kalmak doğru değil. Artırılması gereken konulardan biri kesinlikle dijital" diye konuştu.



"İstanbul çok özel ve güçlü bir marka"


Prof. Dr. Kotler, İstanbul ve Türkiye’nin çok özel ve güçlü bir marka olduğunu vurgulayarak, "ABD’li dostlarımla konuşuyorum; Paris’e gitmekten sıkıldılar. İtalya’ya da gidebilirler ama buraya gelmek istiyorlar. İstanbul çok özel bir marka ama markanızı bir satışçı gibi pazarlamanız gerekiyor. Türkiye hakkında kısa ve öz mesajınız olmalı. İstanbul’dan sevgilerle gibi" şeklinde konuştu.



Kotler, etkileyici bir marka olarak gördüğü İrlanda’nın pazarlama bakanlığı kurduğunu belirterek, "Bence her ülkenin bir pazarlama bakanlığı olmalı. Belki ticaret bakanlığının altında bir birim de olabilir ama birine bu konuda bir sorumluluk verilmeli." önerisinde bulundu.



Kotler’a fahri doktora unvanı


Philip Kotler, öğleden sonra da İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne de konuk oldu. Kotler’a, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren tarafından fahri doktora unvanı verildi. Burada gençlere seslenen Kotler, ülkesinde öğrencilerin yüzde 25’inin mezun olduklarında kendi şirketini kurmak istediğini belirterek, Türkiye’de de öğrencilerin global olarak düşünmesinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de bilgisayar ve yapay zekayı iyi kullanan bir genç nesil olduğunu belirten Kotler, şöyle devam etti: "Buna dayanarak işlerini geliştirebilirler. Benim ülkemdeki gençler bir yerde çalışmak değil, kendi şirketini kurmak istiyor. Aslında çoğu şirket akıllı, gençleri teşvik ediyor. Şirketlerin belki kendilerinin ne yaptıklarını düşünmeleri gerekiyor. Kişileri nasıl teşvik edebilirler, buna önem vermeliler."



Kotler, konuşmasının sonunda gençlere "Hayatınızın bir anlamı ve amacı olsun. Gurur duyacağınız bir hayat yaşayın" diye seslendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Zafer Müzesi restorasyonunda sona gelindi Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada, Kurtuluş Savaşı döneminde karargah binası olarak da kullanılan Zafer Müzesi restorason çalışmalarında sona gelindiği ve İl Özel İdaresinin de katkıları ile projeye 7 milyon 130 bin 487 TL bütçe ayrıldığı belirtildi. Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Zafer Müzesi restorasyon işinin Afyonkarahisar İl Özel İdaresi tarafından 22 Eylül 2021 tarihinde ihale edildiği ve bu çerçevede restorasyon projesinde belirtilmiş olan analizler sonucunda yapıya sonradan eklenen ve zarar veren betonarme kolon ve kirişlerin kaldırıldığı vurgulandı. Açıklamada, “Zafer Müzesi restorasyon inşaat işleri için ise Zafer Kalkınma Ajansına, Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaremiz ortaklığı ile 7 milyon 130 bin 487 TL bütçeli, proje hazırlanmış 25 Nisan 2023 tarihinde Zafer Kalkınma Ajansı ile sözleşme imzalanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü ile Zafer Kalkınma Ajansı 2023 ve 2024 yılı yatırım bütçeleri ve Afyonkarahisar Valiliğinin mali desteği ile ‘Zafer Müzesi 2. Etap Güçlendirme, Restorasyon ve Tefrişat Yapım İşi İhalesi’ yapılmış, ihale ile iç cephe çelik konstrüksiyon gezinme platformu ve ince sıvalar tamamlanmış; ahşap, kapı ve pencerelerin boyası ile teşhir ve tanzim dolaplarının imalatı da yapım aşamasındadır. Zafer Müzesi restorasyon işinin yüzde 80’i tamamlanmış olup yaz aylarında ziyarete açılması planlanmaktadır. Zafer Müzesi restorasyonu tamamlandığında orijinal hali olan Cumhuriyet öncesi mimari yapısına kavuşacaktır. Ayrıca iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilerek, savaş zamanı yaşananlara ışık tutan bir müze haline gelecektir” ifadelerine yer verildi.
İzmir Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ adlı resim sergisi açıldı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi’nin birlikte düzenledikleri ‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ adlı resim sergisi bugün 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda gerçekleştirildi. Yeşilay Cemiyeti İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı yaptığı konuşmada, "104 yıldır, Yeşilay Cemiyeti’nin Türk toplumunun sağlıklı nesiller yetiştirmesi için bağımlılıkla mücadele etmektedir. Toplum sağlığı, aile sağlığı, kişi sağlığı açısından dünyanın bağımlığı önleme ve mücadele konusunda en köklü ve örnek sivil toplum kuruluşudur. Bu anlamda bağımlılıkla mücadelede tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içinde olması çok önemlidir. Bugün burada güzel bir yardımlaşmanın ve dayanışmanın örneğini görebiliyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Yeşilay Cemiyetimiz, sağlıklı nesiller yetiştirmek için çocuklarımızın iyilik tohumlarını yeşertmek için elle verdi. Bağımlığın farkındalığını kazanmış nesiller yetiştirmek çok kıymetlidir. Bu doğrultuda Milli Eğitim camiası ile işbirliği içinde çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak kutsal bir görevdir. Yeşilay’ın bağımlılıklar konusunda mücadelesi her zaman toplumsal iyilik seferberliği içinde devam ediyor ve yarın da bu mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Bu yarışmaya değer verip katılan öğrencilerimizi ve onlara bu eserleri üretmelerine ilham veren öğretmenlerimizi özellikle tebrik etmek istiyorum. Öğrencilerimizin bağımlılık konusunda farkındalıklarını güzel eserlere dönüştürmesi daha güzel bir Türkiye, daha güzel bir yarını hep birlikte yaşayacağımız konusunda umutlarımızı haklı çıkarıyor" dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi de öğrencileri zararlı alışkanlıklar konusunda bilinçlendirerek sağlıklı bir nesil yetiştirmek açısından eğitim camiasının önleyici rolünü kullanarak tüm öğretmenleriyle birlikte bu konuda seferber olduklarını ifade etti. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli şekilde yetişmelerini; sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve internet bağımlılığının olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını ve Yeşilay cemiyetinin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen resim yarışmasından ödül alan öğrencilerin eserlerinden oluşan sergi açılışına, Yeşilay Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, okul müdürleri, yarışmada dereceye giren öğrenciler ve veliler katıldı. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yarışması’nda her kategori ve kademede il birincisi olan öğrencilere ödülleri ve başarı belgelerinin verilmesi ile sona erdi.
Osmaniye Osmaniye’de Erkekler Açık Alan Hokey Süper Lig 1. etap maçları başladı Erkekler Açık Alan Hokey Süper Lig 1. etap müsabakaları, 12 takımın katılımıyla Osmaniye’de başladı. Osmaniye İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü hokey sahasında gerçekleştirilen müsabakalarda, 2 grupta 12 takım 8-12 Mayıs’ta Osmaniye ve Kırklareli’nde yapılacak play-off turuna katılmak için mücadele ediyor. Türkiye’nin ilk hokey sahasının yapıldığı Osmaniye’de olmaktan mutlu olduklarını söyleyen Türkiye Hokey Federasyonu Başkanvekili Bayram Yüksel, "Süper Lig 1. etap müsabakaları 12 takımla 17-21 Nisan arasında Osmaniye’de başladı. Kızlar Alanya’da, erkekler burada play-off ve play-out çıkacak takımlar belli olacak. 8-12 Mayıs arasında hem Osmaniye’de ve Kırklareli’nde ayrıca bunun ikinci müsabakaları oynanacak. Aynı zamanda milli takımda seçme kriterleri de burada belli oluyor. Sporcular burada izleniyor. Osmaniye’de olmaktan federasyon olarak memnunuz, Türkiye’de ilk hokey sahamız Osmaniye’de yapıldı. Yıllarca buraya gidip geliyoruz, salon müsabakası da yapıyoruz, açık alan yapıyoruz. Osmaniye bizden, biz Osmaniye’den çok memnunuz. Bundan sonra da devam edecek" dedi. Genç bir takıma sahip olduklarını söyleyen Osmaniye Alfa Spor Kulübü antrenörü Bekir Topaloğlu ise, "Bu branşa çocukluğumda sporcu olarak başladım, şimdi antrenör olarak devam ediyorum. Kendi grubumuzdaki 2 maçımızı tamamladık. Önümüzdeki 3 maçımıza bakacağız. İlk önce hedefimiz play-off da yer almak. Sonraki hedefimiz olarak da ilk 3’de dereceye girebilmek için mücadele edeceğiz. Genç bir takımız çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah başarılı olacağımızı ümit ediyorum" dedi.