KÜLTÜR SANAT - 11 Kasım 2024 Pazartesi 16:12

Ayios Nikolaos Kilisesi havadan görüntülendi

A
A
A

İstanbul Topkapı’da bulunan Ayios Nikolaos Kilisesi, Sultan 2. Mahmud döneminde yeniden inşa edildi. Gazi Ahmet Paşa Camii cemaatinin topladığı bağışlarla ihya edilen kilise hakkında konuşan Tarihçi Zafer Bilgi, “Onarımı karşılanamadığı için yakınındaki camii cemaatin bağışıyla gerçekleştirildi. Osmanlı, bir bedende etnik çeşitliliği İstanbul’da yaşattı” dedi. Surların dibindeki tarihi kilise havadan görüntülendi.

Topkapı’da surların hemen arkasında Bizans döneminden kalma Surp Nigoğayos Kilisesi yanında da Ayios Nikolaos Kilisesi bulunuyor. ‘Noel Baba’ karakterine ilham kaynağı olduğu düşünülen Aziz Nikolaos’a atfedilerek inşa edilen kiliselerden Ayios Nikolaos zamanla harap oldu. Patrik Isdepanos 2. Ağavni, harap durumdaki kilisenin yapımı için Sultan 2. Mahmud’a başvurdu. Kilisenin kendi cemaati ve halk inşaat giderleri için bağış toplamaya çabalamış olsa da elde edilen miktar, onarım masrafını karşılamadı. Gazi Ahmet Paşa Camii imamı Hacı Kaim Efendi, camiinin cemaatinden ve dükkanlardan para topladı. Müslümanların bağışı ile 1831 yılında kilise tekrar inşa edildi. Osmanlı Cihan Devleti’nin yaşattığı etnik çeşitliliğin simgesi olan tarihi kilise havadan görüntülendi.

Ayios Nikolaos Kilisesi havadan görüntülendi

“Ayios Nikolaos Kilisesi ismini Demreli Noel Baba olan Aziz Nikola’dan almıştır”

Ayios Nikolaos Kilisesi hakkında bilgi veren Tarihçi Zafer Bilgi, “İstanbul’un kadim kiliseleri biz, önünden geçerken görmesek de hala yaşıyor. Topkapı’nın fetih kapı kısmı o dönemde de yoğun bir geçiş güzergahıdır. O yüzden burası inanç merkezlerine de adanmıştır. Yakınında Gazi Ahmet Paşa Camii ve caminin bitiminde ise Ortodoks olan Surp Nigoğayos Kilisesi yanında da Ayios Nikolaos Kilisesi bulunmaktadır. Ayios Nikolaos Kilisesi ismini Demreli Noel Baba olan Aziz Nikola’dan almıştır. İçerisinde gemicilikle ilgili motifler de var. Sultan 2. Mahmud döneminde, 1831 yılında bugünkü halini almıştır” diye konuştu.

Ayios Nikolaos Kilisesi havadan görüntülendi

“Osmanlı, İstanbul’da etnik çeşitliliği bir bedende yaşattı”

Müslümanların bağışı ile inşa edilen kilisenin Osmanlı’nın kozmopolit yapısının bir yansıması olduğunu söyleyen Bilgi, “Merhametin ve şefkatin topumdaki tecellisi olarak düşünülebilir. Onarımın yeterli miktarda karşılanamadığı için yakınındaki camideki cemaatin bağışıyla gerçekleştirildi. Osmanlı, İstanbul’da etnik çeşitliliği bir bedende yaşattı. Geniş çevreyi, geniş ırkı, farklı dinleri, dilleri bir arada tutmanın bir yansıması olarak da böyle cami cemaatinin onardığı kiliseleri veya kilise cemaatinin camiye destek olmasını görebiliyoruz. Ayios Nikolaos Kilisesi’ni yapan kişi Kayserilidir. Mimar Sinan’ın kültürünü benimseyen bir mimar. O Kayserili mimarın yansıması olarak Anadolu kültürünü yaşatmaya çalışmışlar. Kilise müdavimleri kendilerini Osmanlı’nın tebaası olarak görüyordu. Bunu da hep iftihar duyarak anlattılar. Osmanlı’da inanç merkezleri birbirlerine destek olarak toplumda yaşamaya devam ediyordu” şeklinde konuştu.

Ayios Nikolaos Kilisesi havadan görüntülendi

“Onarım, cami cemaatinden elde edilen gelirle sağlandı”

Fetih kapı tarafından girildiğinde solda kalan Ayios Nikolaos Kilisesi’nin yakınındaki cami cemaatinin bağışıyla onarıldığını belirten Zafer Bilgi, “Yeniden restore ediliyor. Onarım, cami cemaatinden elde edilen gelirle sağlandı. Hemen yakınında Surp Nigoğayos diye ayrı bir kilise var. O da aynı azize ithaf edilmiştir. Aslında ikisi de Noel Baba olarak bildiğimiz Aziz Nikola adına yaptırılmıştır. O da gemicidir. Gemicilerin kurtarıcısı olarak kabul edilmiştir. Bugün o kiliselerden Ayios Nikolaos Kilisesi’nin içinde gemiyle ilgili motiflerin olması bugün o geleneğin devam ettiğini gösteriyor. Surp Nigoğayos Kilisesi ise Ermenilerin ilk matbaayı şehre tanıttıkları kilise olarak biliniyor. Her kilisenin karakteristik bir özelliği vardır, bu kiliselerde bu şekilde yaşamış oldu” ifadelerini kullandı. 

Semanur Kaygısız - Ahmet Faruk Sarıkoç 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nden Dünya Madenciler Günü’ne özel tiyatro gösterimi Eskişehir’de Odunpazarı Belediyesi tarafından ’4 Aralık Dünya Madenciler Günü’ çerçevesinde tiyatro oyunu düzenlendi. Etkinlik, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sanatseverler, tiyatro sanatçısı Latif Tiftikçi’nin sahnelediği ’Değil’ isimli tiyatro oyununu izledi. Tiftikçi’nin performansıyla sahneye taşınan oyun, madencilerin zorlu çalışma şartları ve yerin metrelerce altında verdikleri emekleri duygusal bir dille anlattı. Seyirciler, alın teriyle hayatını kazanan madencilerin öyküsüne tanıklık ederken duygusal anlar yaşadı. "Emeğin ve alın terinin her zaman yanında olacağız" Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, gösteri sonunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Ayrıca bir açıklamada bulunan Başkan Kurt, "Madenciler alın teriyle ekmeğini kazanan, ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayan emekçilerimizdir. Bu anlamlı tiyatro oyununda onların yaşam mücadelesini ve değerini bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak istedik. Değerli tiyatro sanatçısı Latif Tiftikçi’ye ve bu anlamlı tiyatro oyununu düzenleyen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Odunpazarı Belediyesi olarak emeğin ve alın terinin her zaman yanında olacağız" dedi. Dünya Madenciler Günü’nün önemine vurgu yaparak madencilerin fedakârlıklarına dikkat çeken tiyatro oyununa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Odunpazarı Belediyesi yetkilileri, bu tür etkinliklerle emeği ve dayanışmayı ön plana çıkartmaya devam edeceklerini açıkladı.
Kayseri Akıl Küpleri çığ gibi büyüyor Melikgazi’de gençlere yönelik hizmetleriyle örnek teşkil eden Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, ilçeye kazandırdığı Akıl Küpü Kütüphanelerine bir yenisini daha ekliyor. Melikgazi’de çığ gibi büyüyen akıl küpleriyle gençlerin kalbini kazanan Başkan Palancıoğlu, Esentepe Mahallesi’ne kazandıracağı “Melikgazi Belediyesi Kezban-Davut Sapayer Akıl Küpü Kütüphanesi”nin yapımında sona gelindiğinin müjdesini verdi. Esentepe Mahallesi’nde hayata geçecek kütüphanenin yapım çalışmalarında sona gelindiğini duyuran Başkan Palancıoğlu, gençlere yönelik çalışmalara büyük önem verdiğini belirterek şunları ifade etti; "Akıl Küpü Kütüphanelerimiz Melikgazi’de gençlerimiz tarafından rağbet gören nitelikli ders çalışma ve sosyalleşme ortamları. “Önce gençlik” temasıyla geleceğin mimarları gençlerimize yönelik birbirinden güzel projeleri hayata geçirdik; hayata geçirmeye devam ediyoruz. Eğitime ve gençlere verdiğimiz önem hem bizleri hem de aileleri mutlu ediyor. Geleceğin mühendisleri, doktorları, öğretmenleri, bilim adamları ve daha nice meslek dallarında adını duyuran, ayakları yere sağlam basan, üreten, gelişen ve gelişime öncülük eden gençlerimiz için birbirinden farklı yatırımlar yapıyoruz. Melikgazi’mize 22 adet okul, 15 adet kütüphane kazandırdık ve bu sayıyı artırmak için iş başındayız. Bu kapsamda Esentepe Mahallemizde yapımı büyük ölçüde tamamlanan Akıl Küpü Kütüphanemizle gençlerimize yatırım yapıyoruz. Esentepe Mahallesi, Girne Şehitler Caddesi üzerinde yer alan Akıl Küpü Kütüphanemizin zemin katında kafeterya ve grup çalışma odaları, 2 adet eczane, üst katta açık çalışma alanları yer alacak. Genç nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Esentepe Mahallemizde faaliyet gösterecek olan kütüphanemizin yapımı büyük ölçüde tamamlandı. Çevre düzenlemesi ve tefrişatının tamamlanmasın ardından inşallah açılışını gerçekleştireceğiz. “Melikgazi Belediyesi Kezban-Davut Sapayer Akıl Küpü Kütüphanesi” gençlerimize, Melikgazi’mize, Kayseri’mize hayırlı, uğurlu olsun.”
Antalya Miran: "Toplu Sözleşme Yasası yenilenmeli" Memur Sen Antalya İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, Türkiye’nin nasıl yeni anayasaya ihtiyacı varsa Toplu Sözleşme Yasası’nın da yenilenmesi gerektiğini söyledi. ‘Hükümler kesin olarak uygulanmalıdır’ Türkiye’de 4688 sayılı Memur Toplu Sözleme Yasası’nın yenilenmesi gerektiğini belirten Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, “2025’in Ağustos ayında 8. dönem toplu sözleşmeyi icra edeceğiz. 4 milyona yaklaşan kamu görevlisi, 2,5 milyonu aşan memur emeklisi dahi 6,5 milyonu bulan insan o masaya bağlı. Toplu sözleşme yapılmasının amacı, masada söz verilen hükümlerin eksiksiz olarak hayata geçirilmesi ve hükümlerin kesin olarak uygulanmasıdır. Masada ‘evet’ denilen uygulama aşamasında ‘olmaz’ denilen hiçbir yorum, ifade ve bakış açısı tarafımızca geçerli ve tutarlı değildir” dedi. ‘Tartışmaya açılması gerekir’ ‘Türkiye’nin nasıl yeni anayasaya ihtiyacı varsa, nasıl yeni anayasa konusunda Türkiye tartışma yapıyorsa, 4688 Sayılı Memur Toplu Sözleşme Yasası’nın da yenisine ihtiyaç vardır’ diyen Başkan Miran, bu konunun tartışmaya açılması gerektiğini savundu. Miran sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de toplu sözleşme sistemi memurlar için ilk önce 2001 yılında toplu görüşmeyle "kadük" bir şekilde başladı. Biz onu 2010 yılında referandumla tadil ederek, toplu sözleşmeye dönüşmesini sağladık. O süreçte biz toplu sözleşme hakkı için ter akıtırken bazı sendikalar terse tıraş yapıyor ve karşı tarafta yer alıyordu. Biz buna rağmen referandumla toplu sözleşme hakkını aldık 2010 yılındaki yasa değişikliği sonrasında 7 toplu sözleşme icra ettiklerini, bunların dördünde anlaşma sağlandığını ikisinin mutabakatsızlıkla sonuçlandığını birinde ise kısmi mutabakat sağlandığını belirterek, “Yasanın eksikliklerini çok net olarak görüyoruz. Geldiğimiz noktada şunu çok net söylüyoruz, toplu sözleşme sistemi tıkanmıştır. Türkiye’nin nasıl yeni anayasaya ihtiyacı varsa, nasıl yeni anayasa konusunda Türkiye tartışma yapıyorsa, 4688 Sayılı Memur Toplu Sözleşme Yasası’nın da yenisine ihtiyaç vardır. Bu konuda tartışma yapılmak zorundadır”