EKONOMİ - 17 Mayıs 2021 Pazartesi 13:36

Oto sanayi esnafı tam kapanma sonrası yeniden iş başı yaptı

A
A
A
Oto sanayi esnafı tam kapanma sonrası yeniden iş başı yaptı

17 gün tam kapanma sürecinde kapalı kalan tüm oto sanayi esnafı gibi Maslak Atatürk Oto Sanayi esnafı da yeniden iş başı yaptı.

17 gün tam kapanma sürecinde kapalı kalan tüm oto sanayi esnafı gibi Maslak Atatürk Oto Sanayi esnafı da yeniden iş başı yaptı.


Tüm Türkiye’de korona virüs vaka sayılarının artmasından ötürü uygulanan 17 günlük tam kapanma sürecinde oto sanayi esnafı dükkan açamadı. Kapanmanın bugün itibariyle sona ermesiyle oto sanayiciler yeniden iş başı yaptı. İstanbul’un en bilinen oto sanayilerinden olan Maslak Atatürk Oto Sanayi’de de esnaf yeniden kepenklerini açtı. Esnafın özellikle kapanma öncesi elinde kalan araçları bitirmeye çalıştığı görülürken, 17 gün boyunca oluşan giderleri için devletten yardım istedi. İş başı yapan oto sanayici esnafı, yavaş yavaş araçların gelmeye başladığını söyledi.



“Beklentimiz bize de muafiyet konusunda destek sağlanması”


Çalışmadıkları dönemde oluşan maddi kayıplarının karşılanmasını beklediklerini dile getiren Cihan Bulut, “ 17 gün süresi boyunca hepimiz evdeydik. Bu çalışmadığımız süre boyunca giderlerimizi hazır gelirlerimizden karşıladık. Bugün itibariyle de işimize başlamış olduk. 17 gün önceden kalan araçlarımız var. Onları toparlamaya çalışıyoruz. Bugün şu an itibariyle 1 tane aracımız geldi. İşlerimizi yarım bırakmak zorunda kaldık. Müşterilerimiz araçlarını teslim alamadı. Müşterilerimizin mağduriyeti de söz konusu bu durumda. Bir şekilde telafi etmeye çalışacağız. Diğer esnaflarla yaptığımız istişarelerde aşağı yukarı durumlarımız aynı. Beklentimiz bize de muafiyet konusunda destek sağlanması. Çalışmadığımız dönemlerde maddi kayıplarımız var. Bu maddi kayıpların karşılanması “ diye konuştu.



“Şu ana kadar elimizde olan işleri yapıyoruz”


İnsanlar tatilden döndüğünde işlerin açılacağını düşündüğünü ifade eden Mustafa Gençtürk, “ Şu ana kadar elimizde olan işleri yapıyoruz. Şu anda gelen yok. Millet tatilde. Geri döndüğü zaman belki işlerimiz daha güzel açılır. İnsanlar bir şekilde çarkı döndürüyor. Araç hasar yaptığı zaman bize gelmek zorunda. Mekanik arızası olduğu zaman gelmek zorunda. Mecbur gelecek. Devlet kapanma ile ilgili biraz yardım yapacak herhalde. Öyle bir duyum aldık. Küçük esnafa bir yardım yapacak İnşallah“ dedi.



“En azından ufak esnafa vergiler ve stopaj açısından yardımcı olunmalı”


Tam kapanma sonrası 1-2 iş geldiğini ancak eski yoğunluğun olmadığını söyleyen Haşim Uzun, “Esnafın kirası, stopajı, vergileri çalışıyor. Çalışmayan ise işyeri. Burada çoğu insanın evi, işyeri kira. Gelen müşterinin de gelir seviyesi düştüğü için eskisi gibi iş ortamı yok. Bütün esnaf için zor. 1-2 iş geldi ama eski yoğunluk yok. Devletimiz en azından ufak esnafa vergiler ve stopaj açısından yardımcı olması lazım “ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Türkiye, Gazze’nin yaralarını sarıyor Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İsrail’in zulmü altındaki Filistin ve Gazze halkına 18 tır yardım malzemesi ulaştırdı. İçerisinde gıda, giyim, ısınma, hijyen ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardım tırları, Mısır üzerinden Filistin ve Gazze halkına ulaştırıldı. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, dünyanın dört bir yanına olduğu gibi zalim İsrail’in bombardımanı ve zulmü altında zor günler geçiren Filistin ve Gazze halkının da yardımına koştu. Dernek, aylardır İsrail bombardımanı altında zor günler geçiren Gazze halkına toplam 18 tır gıda kolisi, sağlık desteği, ilaç yardımı, temizlik ve hijyen paketi gibi pek çok acil yardım malzemelerinden oluşan yardım malzemesi ulaştırdı. Dernek, bayram çalışmaları kapsamında ise 3 Nisan 2024 tarihinde yeni bir yardım konvoyunu Gazzeli mazlumlara ulaştıracak. “Bu sıkıntılar bitinceye kadar ve zafere erişinceye kadar Gazze’ye desteğimiz devam edecek" Zor günler geçiren Gazze halkına destek olmaya devam edeceklerini ifade eden ve yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Mustafa Bulut, "Gazze’ye yardım çalışmaları kapsamında 10 Şubat’ta Mısır’da hazırladığımız 8 tırdan oluşan iyilik konvoyunu Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Hazırladığımız yardımlar Refah sınır kapısından geçerek Gazzeli kardeşlerimize ulaştırıldı. İçerisinde çadır, portatif tuvalet ve banyo, gıda kolisi, un ve muhtelif yardımlar bulunan tırlarımız Gazze’ye ulaştı. Ramazan çalışmaları kapsamında da 21 Mart’ta yine Mısır’da hazırladığımız 10 tırdan oluşan iyilik konvoyunu yine Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Bu tırların içerisinde de gıda, beslenme ve un gibi temel gıda malzemeleri bulunuyordu. Önümüzdeki 3 Nisan’da da yine Mısır’a giderek bayram için hazırlamış olduğumuz iyilik konvoyunu refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye sevk ederek kardeşlerimize ulaştıracağız. Gazzeli kardeşlerimiz bir taraftan İsrail’in bombalarıyla öldürülürken, katledilirken bir taraftan da açlığa mahkûm ediliyor. Biz kardeşlerimizle olan dayanışmamızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Gazzeli kardeşlerimizin bu sıkıntıları bitinceye kadar ve bir zafere erişinceye kadar bizim Gazze’ye olan desteğimiz devam edecek. Bu vesileyle halkımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Şu mübarek Ramazan günlerinde Gazze’ye olan desteğinizi ve dayanışmanızı ve duanızı arttırarak devam ettirin" ifadelerini kullandı.