KÜLTÜR SANAT - 23 Eylül 2021 Perşembe 10:48

(Özel) Yöresel dokuma kıyafetler ile zamana meydan okuyorlar

A
A
A
(Özel) Yöresel dokuma kıyafetler ile zamana meydan okuyorlar

Ataşehir’de yaşayan Sinoplu kadınlar, coğrafi işaretli geleneksel Ayancık keteni ve Boyabat çemberi üretimine başladı.

Ataşehir’de yaşayan Sinoplu kadınlar, coğrafi işaretli geleneksel Ayancık keteni ve Boyabat çemberi üretimine başladı. Yöresel dokuma kıyafetler üreten kadınlar, zamana meydan okuyarak unutulmaya yüz tutan dokuma sanatını İstanbul’da yaşatıyor.


Ataşehir’deki Sinoplu kadınlar dokuma tezgahı ile Sinop’un geleneksel ve tescilli ürünleri olan Ayancık keteni ve Boyabat çemberinin üretimini yapıyor. 3 bin 300 iplik ile yapılan çemberler özenle hazırlanıyor ve özel günlerde kullanılıyor. Ayancık’ta, keten bitkisinden ürettikleri ipliklerin dokunması ile üretilen ketenlerden çeşitli ev tekstil ürünleri ve yöresel kıyafetler yapılıyor. İplikleri Keten bitkisinden yapılan Sinop’a tescilli ürünler kök boyası ile renklendirilerek organik yapıları bozulmadan üretiliyor.


Kadınlar STK’ların desteğiyle Sinop’tan getirilen 3 dokuma tezgahı ile üretime başlarken, aynı zamanda Sinop’tan gelen bir hoca da dokuma yapmayı öğrenmek isteyen kadınlara eğitim veriyor.


Projeyi başlatan Halime Şahin, "Sinoplular olarak memleketimizi gerçekten çok seviyoruz. Memleketimizin birbirinden değerli her ilçesinin kültürel değerleri İstanbul’da neden olmasın, yaşatalım dedik. Derneklerimiz, STK’larımız bize bu konuda yardımcı oldu sağ olsunlar. Sinop’un birbirinden değerli dokumalarını İstanbul’da Ataşehir’de hayat buldurduk. Biz Sinoplular olarak Türkiye’nin en mutlu iliyiz bu mutluluğumuzu da kıyafetimizden, yemeğimizden görselimizden her şeyimizle görebilirsiniz.



“Tohumdan sanata diyoruz”


Şahin, "Sinop’un dokuma kursunu buraya açtık. Kursumuz gerçekten çok önemli ve çok özel çünkü burada inanın her ilmeği, her ipliğini biz üretiyoruz. Kendimiz buraya mini bir fabrika kurduk. Çemberimiz, Boyabat ilçemizin ve Saraydüzü’nün patenti tescilli çemberi 3 bin 300 tane iplikten oluşuyor. Burada çözgüsünü kendimiz yaptık. İpliklerini, tezgahlarını tamamen hepsini burada kendimiz kurduk. Ve yine Ayancık’ın keteni, tescilli bu ürünler coğrafik işaret almış ürünler. Tohumdan sanata diyoruz. Keten organik bir kumaş olarak üretiliyor ve biz bundan kıyafetinden tutun baş örtüsüne, yemenisine, şalvarına, ayakkabısına, çantasına her şeyi yapıyoruz. Ayancık ketenimiz de ekiliyor, büyütülüyor ve İstanbul’a gelip buraya gelip sanat haline dönüyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Tavlaşoğlu; Pulur Çayı dinlenme alanı olacak 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim çalışmalarını tüm hızıyla devam ettiren Cumhur İttifakı Aziziye Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, hazırladığı projeleri vatandaşlarla paylaşıyor. A’dan Z’ye hemen herkesin ihtiyaçları gözetilerek hazırlanan projeler arasında bilhassa Ilıca Mahallesi’nde bulunan Pulur Çayı’nın ıslahı da dikkatlerden kaçmıyor. Tavlaşoğlu, göreve geldiklerinde Ilıca’nın tam ortasından geçen Pulur Çayı’nın sel ve taşkın risklerine karşı ıslahının yapılacağını, buranın halkın dinlenme ve mesire alanı olacağını söyledi. Yapılacak çevre düzenlemesi sayesinde vatandaşların buralardan istifadesinin sağlanacağını dile getiren Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, “Büyükşehir Belediyesinin de destekleri ile Pulur çayının etrafında halkın oturup dinleneceği kamelyalar ve çocuk oyun alanları kuracağız. Yıllarca Ilıca’da piknik yapmak için mesire alanlarını kullanan vatandaşlarımız, Pulur çayının çevresine yapacağımız çağdaş makyajla, görsel güzelliğe sahip bir alanda dinlenme imkanı bulabilecekler. Emsalleri batı illerinde var olan dere ıslahlarının daha da güzelini Ilıca’ya kazandırmak istiyoruz. Nasip olur 31 Mart tarihinde halkımız bize yetki verirse en kısa sürede bu projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu. “Ilıca yeni çarşı yolu ana artere bağlanacak” Cumhur ittifakı Aziziye Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, Ilıca gezilerinde sürekli olarak gelen talepler arasında Yeni Çarşı yolunun ana artere bağlanma talepleri geldiğini de hatırlattı. Daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından alt yapısı hazırlanan Yeni Çarşı yolunun seçimlerin ardından ana artere bağlanacağını söyleyen Tavlaşoğlu, “Ilıca Bahçelievlerde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla birlikte Yeni Çarşıda oluşan yoğunluk yolun ana artere bağlanmasını zaruri hale getirecek. Böylelikle Yeni Çarşı esnafının ticari aksı da istenilen düzeye ulaşmış olacak. Bu yol üzerinden toplu ulaşım araçlarının geçmesi ile de çarşı ekonomik canlılığını kazanmış olacaktır.” dedi.