EKONOMİ - 11 Ekim 2018 Perşembe 11:23

Perakendecilerden kooperatiflere tam destek

A
A
A
Perakendecilerden kooperatiflere tam destek

Gıda Perakendecileri Derneği tarafından düzenlenen toplantıda sektörün önde gelen perakendecileri 9 Ekim Salı günü Ortak Gelişim Kongresi’nde bir araya gelerek, beşinci kez sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Gıda Perakendecileri Derneği tarafından düzenlenen toplantıda sektörün önde gelen perakendecileri 9 Ekim Salı günü Ortak Gelişim Kongresi’nde bir araya gelerek, beşinci kez sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Ayrıca perakendeciler kooperatiflerin önemli bir tedarik kolu olduğunu ve desteklediklerini belirtti.


Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 9 Ekim 2018 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent’te beşincisi düzenlenen “GPD-Ortak Gelişim Kongresi”nde gıda perakendesine yön veren profesyoneller bir araya geldi.


Kongrenin “Yeni Perakende” teması altında gün boyunca birçok oturum ve panel düzenlendi. Perakendenin günümüz şartlarına ve geleceğe göre şekillenen yeni düzeni, sektörün güncel durumu, ekonomideki beklentiler, sektöre teknolojinin etkisi ve market ile gıda servis zincirlerindeki yeni formatlara dair konuların işlendiği kongrenin en önemli seanslarından biri de kooperatifler ile perakendecilerin iş birliklerinin görüşüleceği “Yaratıcı, Yapıcı Bir Çatı, Birlikte Çözme Gücü” başlıklı oturum oldu.


Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler ve ortak çalışmalar neticesinde, kooperatif çalışmalarının desteklenmesi ve yurt çapına daha hızlı genişleyebilmelerini sağlayabilmek amacıyla, bu sene Ortak Gelişim Kongresi’nde kooperatiflere daha fazla ağırlık verildi. Başarılı çalışmalara imza atmış kooperatifler kongrede bu faaliyetlerini ve perakendecilerle süren iş birliklerini sahnede anlattı.


Ortak Gelişim Kongresi bünyesinde yer alan Gelişim Market’te de kooperatifler için yer ayrıldı. Burada ürünlerini sergileme imkanı bulan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Anamur Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Çamönü (Karasonya) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Sarıgöl Merkez ve Mahalleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Simurg Kadın Kooperatifleri ulusal çaptaki perakendecilerle birebir tanışma fırsatı yakaladı.


Kooperatiflerin ürünlerini sergiledikleri stantlar kongre katılımcıları tarafından gün boyunca yoğun olarak ziyaret edildi. Sağlıklı ve yerel ürünlerin ulusal marketlerin raflarına taşınmasını hızlandıracak bu girişimden büyük mutluluk duyduklarını belirten İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, yerli küçük üreticilerin desteklenmesi ve üretim metotlarının geliştirilmesi için Bakanlık olarak çalışmalarının süreceğini, ticaret kanallarının gelişimi için perakendecilerin ilgisinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Kongreye katılarak stantları ziyaret eden perakende zincirlerinin üst düzey yöneticileri de kooperatiflerin önemli bir tedarik kolu olduğunu ve desteklediklerini belirtti. Kooperatiflerin gelişmesi ve ürün çeşitliliğinin artmasından mutluluk duyduklarını ifade eden perakendeciler, tüketicilerin doğal ürünlere olan ilgisini ve talebini karşılamakta kooperatiflerin önemli bir rol oynadığını iletti. Hali hazırda kooperatiflerle başarılı iş birliklerini sürdüren perakendeciler, bu önemli tedarik kolunun güçlenmesi ve daha rekabetçi hale gelmesi için yapılabilecekleri Ortak Gelişim Kongresi’nde görüştüler. Kongrenin ikinci yarısında düzenlenen panelde Beypazarı Bostancıları Kooperatifi Başkanı Ahmet Gençer, Tire Süt Kooperatifi Süt İşleme Tesisi Üretim Müdürü Fatih Karataş ve Devrek Güneşi Kooperatifi Başkanı, Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği Üyesi Saniye Uysal, ekonomik kalkınmada kooperatiflerin önemini ve başarı hikayelerini paylaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu Ankara’nın Pursaklar ilçesinde 5 Hanımevi’de düzenlenen kurslarda eğitim alan 7 bin 177 kadın yeni hobiler kazanarak sosyalleşme fırsatı buldu. Pursaklar Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’ne bağlı 5 farklı mahallede Hanımevleri açıldı. 76 branş ve 307 farklı kursta eğitim gören 7 bin 177 kursiyer, haftanın 5 günü aldıkları eğitimlerle yeni meslek edinme ve yeni hobiler edinme fırsatı buldu. Ayrıca, bu kurslara katılan ve başarılı olan kadınlar, aldıkları eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alarak iş hayatına daha kolay atılma fırsatı buldu. Kadınların sosyal yaşama aktif olarak katılmalarının kendileri son derece önemli olduğunu belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘İlçemizin dört bir yanına yeni Hanım Evleri kazandırdık. Kursiyerlerimiz burada, hem yeni arkadaşlıklar ediniyor, hem de aile bütçesine katkı da bulunacak meslekler öğreniyorlar. Hanım Evlerimiz sosyal ve kültürel dönüşümün önemli mihenk taşlarından birini oluşturuyor. Onlar için güzel bir aktivite alanı oluyor. Kadınların kurslarda başarılı işler ortaya koymaları da bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. Hanımevlerinde; bilgisayar kullanımı, hızlı klavye, sekreterlik, bilgisayarlı muhasebe, işaret dili, çocuk gelişimi, İngilizce, Arapça, Osmanlıca, güzel konuşma, diksiyon kursları, takı tasarımı, kazaziye, iğne oyası, kurdele nakışı, mefruşat, dikiş, cilt bakımı, makyaj, aşçılık, pastacılık, yağlı boya resim, üç boyutlu perspektif resim ve tezhip gibi 76 branşta yüzlerce farklı mesleki ve hobi kursları eğitimi veriliyor.