SAĞLIK - 14 Haziran 2018 Perşembe 11:23

"Ramazan ayında dinlenen vücudumuzu bayramında yormayalım"

A
A
A
"Ramazan ayında dinlenen vücudumuzu bayramında yormayalım"

Diyetisyen Sena Sarıkan, Ramazan Bayramında beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Sena Sarıkan, Ramazan Bayramında beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.



Özel İbni Sina Hastanesi Diyetisyeni Sena Sarıkan, Ramazan Bayramında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bir ay boyunca dinlenen vücudu, bayramda yorulmaması gerektiğini belirten Sarıkan, "Bayram sabahı tüm ailenin birlikte olduğu mutlu ve zengin kahvaltı öğünü ile başlayan hamur işleri, börekler, şerbetli tatlılar ile devam eden yeme ataklarının önüne geçmemiz gerekmektedir. Çünkü bir aylık dinlenme döneminden sonra midemizin bu atakları kaldırmaya gücü yetmeyebilir" dedi.



Diyetisyen Sarıkan, "Bayram sabahı kahvaltısı bizim için ilk adım; yani yeni düzene ilk geçiş öğünü. Bunun için de ilk gün hafif bir kahvaltı yapmalıyız. Taze yeşillikler ve taze meyveler yemeli, bol su tüketmeliyiz. Ramazan ayı sonrası normal beslenmeye geçişimiz 1 haftalık bir süreç olmalı. Çünkü az öğünle beslenmeye alışan vücuda, 5-6 öğünle karşılık vermek vücudumuzu sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle öğün sayımızı yavaş yavaş arttırmamız gerekir" şeklinde konuştu.



"Bayram ikramları tadımlık olmalı"


Bayram kültüründe aileler ile büyük yemek masalarında buluşma, çayın kahvenin yanına sunulan tatlılarla, küçük çocuklara verilen şekerlemeler ile hatırlandığını kaydeden Diyetisyen Sarıkan, "Fakat 17 saat süren açlık serüveninden çıkıp bir anda büyük porsiyonlar, şeker içeren besinler ve yağlı yiyeceklerle midemizi karşılaştırmak kilo alımı, kan şekeri yüksekliği, mide krampları, mide bulantıları, bayılmalar ve kalp krizleri gibi sorunları tetiklemektedir. Bu nedenle de davetlerde ikram edilen yiyeceklerin ve tatlıların tadımlık olmasına özen göstererek ısrar edilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Hem gün içerisinde, hem de akşam ara öğünlerinde tatlı kesinlikle tüketilmemeli. Tüketilecekse de sütlü tatlılar tercih edilmeli" ifadelerini kullandı.



"Beslenme düzenimize 2-2.5 litre su tüketimini adım adım kazandırmalıyız"


Diyetisyen Sena Sarıkan, "Ramazan ayı boyunca sıvı tüketmekte oldukça zorlandığımız için, beslenme düzenimize 2-2.5 litre su tüketimini adım adım kazandırmalıyız. Yani birden bire 2,5 litre tüketmek yerine, kademeli olarak 1,5 litre ile başlayıp 2,5 litreye birkaç günde ulaşılmak gerekir. Gazlı içeceklerin yerine süt, ayran, maden suyu, kahve, çay gibi alternatiflerin kullanılması mideyi rahatlatacaktır" dedi.



"Bayram mutlu olmaktır"


Öğle ve akşam yemeklerinde tüketilmesi gereken yiyeceklerin pişirme yöntemlerine dikkat çeken Diyetisyen Sarıkan, "Kızartma ve kavurma değil de haşlama, ızgara, fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalı. Karbonhidrat tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi glisemik indeksi düşük kan şekerini hızla yükseltmeyen besinler tercih edilmelidir. Hareketsiz kaldığımız ve metabolizmamızın yavaşladığı bu süreçte, bayram ziyaretleri ya da çeşitli aktiviteler ile hareketliliğimizi yeniden sağlamamız hem kalp, hem ruh sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bayram mutlu olmaktır, mutlu olun mutlu kalın" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bafra ovasında yazlık sebze fideleri toprakla buluşuyor. Samsun’un Bafra Ovasında yazlık sebzelerin fidanları toprakla buluşmaya başladı. Bafra Ovasında yazlık sebze üreticiliği yapan çiftçiler yaza hazır olacak karpuz, kavun, domates ve biber fidanlarını toprakla buluşturuyor. Adaköy Mahallesi’nde karpuz, kavun, patlıcan ve biber ekimi yapan Mehmet Bilgiç, işçi yevmilerinin yüksek oluşu nedeniyle işçi bulamadıkları ve ekimleri eşi ve çocuklarıyla ile birlikte yapmak zorunda olduğunu söyledi. Bilgiç, “Sezona başladık. Havalar çok sıcak gidiyor. Bu yıl İlkim değişikliği yaşıyoruz. Hiç yağmur yağmadı. Karpuzları ektik, şu an kavunları ekiyoruz. Biber, patlıcan ekiyoruz. Bu yıl maliyetler çok yüksek. Bir karpuz fidesi 20- 25 lira civarında. Önceki yıllar gibi çok büyük ekim yapmıyoruz. Önceden bayağı arkalı ekim yapıyorduk, şimdi azalttık. Kendimiz ekebileceğimiz kadar. İşçi yevmiyesi çok pahalı, işçi bulamıyoruz. Bin lira yevmiye onu da bulamıyoruz dikime. Bu hayat pahalılığında üretmek çok zor. Bu yıl ekeceğiz önümüzde ki yıl daha çok ekmeyi düşünmüyoruz. Geçen yıl karpuz altın yılını yaşadı. Kavunda öyle, kapya da öyle. Bu yıl kapya ekiminde aşırı bir ekim var. Neden aşırı ekim var derseniz ?Kapya tohumları satılmazdı. Bu yıl kapya tohumu yok. Burada kapya biber satılıyor. Türkiye’nin her tarafına gidiyor. Geçen yıl çok güzeldi. Bu yılda güzel olur diye düşünüyoruz. Ovada çeltik ekimi fazlalaştı ve artık su sıkıntıları olmaya başladı. Sondajlarımızda sular şimdiden aşağı düşmeye başladı. Önümüzdeki yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Kızılırmak’ın önüne set yapıyorlardı bu bizim sondajlarımızın suyu düşmüyordu. Şu anda set yok, suların önünü açtılar, serbest gidiyor. Kızılırmak Köprüsü gibi kalaycı köprüsüne de set olsa bizim kısımdaki sular yükselir. Sular şimdiden aşağı düştü. Bence önümüz yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz” Şeklinde konuştu.
İstanbul Halil Umut Meler, EURO 2024’te görev alacak UEFA Hakem Komitesi, FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler’in, Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) görev alacağını duyurdu. Meler’e, FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy eşlik edecek. Alper Ulusoy da Video Yardımcı Hakem (VAR) kategorisinde yer alacak. UEFA Hakem Komitesi, UEFA EURO 2024’te 51 maçta görev alacak 18 hakemi, hakem yardımcılarını, video maç görevlilerini ve destek maçı görevlilerini açıkladı. Türkiye’den FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler de organizasyonda görev almak üzere 18 kişilik listeye seçildi. Ayrıca FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy, Halil Umut Meler’e eşlik edecek. Alper Ulusoy ise turnuvada VAR görevini üstlenecek. UEFA’dan yapılan açıklamada turnuvadaki her maçta hakem ekiplerinin bir hakem, iki yardımcı hakem, bir dördüncü hakem, stadyumdaki bir yedek yardımcı hakem ve üç video maçı yetkilisinden oluşan bir takımdan oluşacağı ifade edildi. Açıklamada turnuva boyunca hakemlerin, hakem yardımcılarının ve destek hakemlerinin ana kamplarının Frankfurt’ta olacağı belirtilirken, VAR hakemlerinin Leipzig’de bulunacağı ve maçlar sırasında Uluslararası Yayın Merkezi’nden faaliyet gösterecekleri aktarıldı. UEFA Hakem Komitesi tarafından EURO 2024’e seçilen hakemlerin listesi şöyle: Artur Soares Dias (Portekiz) Jesus Gil Manzano (İspanya) Marco Guida (İtalya) Istvan Kovacs (Romanya) Ivan Kruzliak (Slovakya) François Letexier (Fransa) Danny Makkelie (Hollanda) Szymon Marciniak (Polonya) Halil Umut Meler (Türkiye) Glenn Nyberg (İsveç) Michael Oliver (İngiltere) Daniele Orsato (İtalya) Sandro Scharer (İsviçre) Daniel Siebert (Almanya) Anthony Taylor (İngiltere) Clement Turpin (Fransa) Slavko Vincic (Slovenya) Felix Zwayer (Almanya)