EKONOMİ - 08 Kasım 2018 Perşembe 17:26

Reel sektör ve finans kesimi bir araya geldi

A
A
A
Reel sektör ve finans kesimi bir araya geldi

Reel sekör ve finans kesimi bir araya geldi.

Reel sekör ve finans kesimi bir araya geldi. Toplantı öncesi basın mensuplarına yapılan ortak açıklamada iki tarafın birbirini iyi anlamasının öneminden bahsedildi.



Türk reel sektörü ve finans kesimi var olan sorunları çözmek amacıyla Diyalog Güçlendirme Toplantısı’nda bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde düzenlenen buluşmaya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, banka genel müdürleri ve temsilcileri katıldı.



Toplantı öncesinde yapılan ortak basın açıklamasında birliktelik ve anlayış vurgusu yapıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sözlerine TBB ve TOBB olarak ortaklaşa Diyalog Toplantıları düzenlediklerini belirterek, ”Denizli’de Konya’da dün de İzmir’de bu toplantıları düzenledikten sonra bugün de İstanbul’dayız. Bankalarımız reel sektörün dertlerini dinlemek için sahaya inmiş vaziyette. Özellikle bu anlayışlarından dolayı Türk özel sektörü adına TBB başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ederim” diyerek başladı.



İlk defa tüm bankaların ve reel sektörün bir araya geldiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Dertleri ilk elden dinliyorlar. Bankalarımızın sayesinde bugüne kadar yapılmamış bir işi yapıyoruz. Bu toplantılarla reel sektör ve finans kesimi birbirlerini daha iyi anlayacaklar ve ortak çözümleri geliştireceğiz. Bu sıkıntılı süreci birlikte atlatacağız. Reel sektörün ve özelliklede KOBİ’lerin finansmana ulaşma imkanlarımını açık tutulması, bu dönemde hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.



Son günlerde ekonomide olumlu gelişmelerin görüldüğünü kaydeden Hisarcıklıoğlu, ancak söz konusu canlanmanın henüz istenilen noktada olmadığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Bu konuda odalarımız ve borsalarımızdan gelen bizim de hükümete ilettiğimiz KDV ve ÖTV indirimleri hayata geçirildi. Bu adım piyasalarımıza da çok moral verdi ve ticaretin de desteklendiğinin bir göstergesiydi. Biz bu çalkantıların geçici olduğuna ve Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğuna inanıyoruz. Son 25 senede iç ve dış kaynaklı onlarca krizi hep birlikte atlattık. Birliğimizi ispat etmek için huzurlarınızdayız” dedi.



Hisarcıklıoğlu son olarak “Bu tekerlek tümsekte kalmayacak. Tekerlek tümseğe çıkarken zorlanır, inerken hızlanır” sözleriyle açıklamasına son verdi.



“Birbirimizi anlamaya, dinlemeye geldik”


TBB Başkanı Hüseyin Aydın ise şu ifadeleri kullandı: “Hepinizi TBB adına selamlıyorum. Bu toplantı için katkıda bulunan tüm kurum ve kişilere teşekkürlerini ileterek “Birbirimizi anlamaya, dinlemeye geldik. Sorunlarımızı hep birlikte çözmeye geldik. Aslında zor günleri aştık. Herşey biraz daha yolunda devam ediyor. İnsanız nihayetinde hem reel sektör açısından hem finans tarafından eksiğimiz vardır. Biz sadece kendimiz için iyi olanları değil ülke için en iyi olanları talip etmeliyiz. Anadolu’da yaptığımız görüşmelerden iyi sonuçlar elde ettik. Burada da iyi bir birliktelik olacak.



İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise toplantı öncesinde yaptığı açıklamada açıklamada reel sektör ve finans kesiminin en üst düzey temsilcilerinin, İTO çatısı altında, bugüne kadarki en kapsamlı buluşmasını gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Avdagiç, faizlerin düşmesinin hem reel sektöre hem de bankalara pozitif etki yapacağını belirterek şu başlıkları verdi: “Biz bankaların ellerindeki imkanı KOBİ’lere en üst seviyede kullandırmasını talep ediyoruz. Bankalarla kredi geri ödemeleri ve yeni kredi kullanmada sıkıntıları henüz aşabilmiş değiliz.



Bankalar da düşen faizlerle maliyetlerini dengelemiş olacaklar. Nakit döngüsü açısından onların da sermayeye ihtiyacı var. Diğer taraftan piyasaların nakit ihtiyacının karşılanması, nakit sıkışıklığının giderilmesi için bankacılık kesimi ile yakın işbirliğimiz devam ediyor.”



TOBB Nefes Kredilerinde devlet, finans sektörü ve iş dünyası işbirliğinin çok güzel bir örneğinin hayata geçirildiğini vurgulayan Avdagiç, “İTO Üyeleri, Nefes Kredisi kapsamında İTO’nun sağladığı finansman ve bankaların katkısı ile üç etapta, 2 milyar liranın üzerinde düşük faizli, uzun vadeli, masrafsız kredi kullanmış oldu.



Bankalarla bir önemli işbirliğini de kredi borç yapılandırmalarında yaşadık. Türkiye Bankalar Birliği, geçtiğimiz günlerde KOBİ kredilerini ‘yapılandırma’ yönündeki tavsiye kararı açıkladı. Biz de iş dünyası olarak bu kararı memnuniyetle karşıladık” ifadelerini kullandı.



Türk bankalarının sendikasyon kredilerinde oldukça başarılı bir mesafe kat ettiğinden bahseden Avdagiç, “Beklentimiz bankaların sendikasyonla elde ettiği kaynağın, 2019’da reel sektörün kullanacağı ya da yenileyeceği kredilere de olumlu yansımasıdır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Naci Görür: "Çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız" Hatay’ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, depremin vurduğu Hatay’ın İskenderun ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ söyleyişine katıldı. Türkiye’de 13,6 milyon önce deprem mekanizmaların oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Görür, depremleri durdurmanın mümkün olmadığını, toplum olarak depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorunda olduğunu söyledi. “Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı dün olduğu gibi toprağa veremeyiz" Deprem mekanizmasının Türkiye’de 13,6 milyon önce oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, “Bizim ülkemizde bu faylar 13,6 milyon seneden beri deprem oluşturmaya devam ediyor. Biz depremleri durduramayız, bu mümkün değil çünkü bu mümkün değil. Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı, dün olduğu gibi toprağa veremeyiz. O halde yapılacak bir şey bilgi, aydın ve çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız. Bunları yaparsak deprem sorununu büyük ölçüde hallederiz” dedi. “İskenderun tarafına gelen kıta biraz büküldüğü ve eğildiğinde o bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor” Deprem sonrası İskenderun sahilindeki çökme konusuna değinen Prof. Dr. Görür, “İskenderun’da bazı yerler çökmüş ve batıyor. Neden batıyor konusu fayla ilgili bir durumdur. Bin yıl önce Bingöl ilinin Karlıova’dan gelen doğu fayı, yanal hareket ederken İskenderun’daki fay biraz eğiliyor. İskenderun tarafına gelen kıta biraz bükülüyor ve eğiliyor. O kısımda bir duvar ve diklik oluşturuyor. Burada düşey atılım meydana geliyor ve fay niteliği doğuruyor ve batıyor. Bu nedenle de bir bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor. Deniz seviyesinin göreceli olarak işlenmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı. İskenderun ilçesinde düzenlenen ’İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ temalı konferansa yer bilimci Naci Görür’ün yanı sıra; İskenderun İlçe Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Belen İlçe Belediye Başkanı İbrahim Gül ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz katıldı.
İstanbul Sadettin Saran: "Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız" Fenerbahçe Başkan Adayı Sadettin Saran, 48 saat içinde 500 imza toplayabildiklerini belirterek, "Göreve gelirsek ne sabır ne de süre istiyoruz. Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız" dedi. Fenerbahçe Başkanlığına adaylığını açıklayan İş İnsanı Sadettin Saran, Faruk Ilgaz Tesisleri’nde düzenlediği lansmansa kongre üyeleriyle bir araya geldi. Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu eski Başkanı Vefa Küçük de toplantı da yer alarak Saran’a destek verdi. Fenerbahçe’yi şampiyon yapmak için çalışacaklarını aktaran Saran, adaylık süreci ile ilgili bilgiler vererek, "Kasım ayında Ali Koç ile buluştum. Maddi manevi çok büyük emek verdiniz, bu işi öğrendin, devam edeceksen biz arkandayız ancak devam etmeyecekseniz biz bu işi çok iyi yaparız ve göreve talibiz dedim. O da, ’Çok iyi yapacağına ben de inanıyorum’ dedi. Kulüp bilançolarına, defterlere bakmamız için resmi olarak aday olmamız gerekiyordu. Takım şampiyonluğa gidiyor, kongre sürecine de sokmak istemiyoruz ama madem öyle dedik 48 saatte büyük teveccühle 500 imzayı topladık. Bunun için de çok teşekkür ediyoruz. Göreve gelirsek ne sabır ne de süre istiyoruz. Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız. Hem saha içinde hem saha dışında mücadele ediyoruz. Oyuncularımıza uzanan elleri kırmasını biliriz" ifadelerini kullandı. "Fenerbahçe hepimizindir" Fenerbahçe için birlik beraberlik mesajı beren 59 yaşındaki iş insanı, "Fenerbahçe hiçbir şahsa ait değildir. Fenerbahçe sizindir Fenerbahçe bizimdir. Fenerbahçe hepimizindir" diyerek sözlerini noktaladı. Saran’ın konuşmasının ardından Kongre Üyeleri yoğun alkışlarla destek verdi.